Hvad er vigtigt for dig? Udsyn, design eller energi­besparelse? Tænk over det, når du skal vælge sol­afskærming til din nye store glas-væg.
Hvad er vigtigt for dig? Udsyn, design eller energi­besparelse? Tænk over det, når du skal vælge sol­afskærming til din nye store glas-væg. Foto: iStock

Få en glasvæg i huset med store vinduer

Vinduer kan efterhånden ikke blive store nok. Vi nyder, hvis lyset “flyder ind" hele året. Med energiglas kan du vælge så store og så mange vinduer, at du i praksis får vægge af glas. Indeklimaet kan stadig være godt, hvis du husker solafskærmning til de store glaspartier.

En glasvæg fra gulv til loft og væg til væg

Nybyggede huse får større og flere vinduer. Det sker, at hele vægge erstattes af vinduespartier fra gulv til tag. I dag fås skræddersyede vinduespartier eller partier med skydedøre, så du kan skifte hele vægge ud med en glasløsning, og kombinationen af vinduer, der kan åbnes eller skydes væk, og uoplukkelige vinduer giver et væld af muligheder.

Før du køber et stort glasparti, så overvej:

  • Store glaspartier betyder også et stort varmeindtag, så hensigtsmæssig placering af en glasvæg er vigtig. Her skal du også huske, at en væg af glas giver naboerne indkig. Er du klar til det?
  • Når beslutningen om en glasvæg er taget, skal du overveje selve konstruktionen. Et vinduesparti er ikke bærende. Uanset om der er tale om nybyggeri eller renovering, skal fagfolk tilkaldes for at finde den rigtige løsning.
  • Har du planer om en renovering, skal forholdene i de vægge, der skal skiftes ud med glas, undersøges nøje.

Store vinduer gør solafskærmning
svær at undvære

Lysindfald er vigtig for vores trivsel inden døre, men lyset skal kunne kontrolleres, så det ikke bliver til gene. En glasløsning skal helst slippe lys ind, men lade varmen ude, så du ikke ender op med et “drivhus”. I den forbindelse er udvendig solafskærmning det bedste.

Risiko for kondens ved glasvægge

Solafskærmning giver lidt større risiko for, at der dannes kondens, hvis du vælger glasløsninger med indbygget solafskærmning. Duggen opstår for eksempel om morgenen eller ved bestemte vejrforhold. Der forskes stadig på området, så hør dig for.

Pris og kvalitet på glasvæggene svinger

Undersøg udbuddet nøje, for pris og kvalitet svinger. Større glaspartier fås fra 10.000 kr., mens skyde/folde-døre og -vinduer kan koste op til tre gange mere end en standarddør eller et standardvindue. Skydedøre og -vinduer giver en fantastisk fleksibilitet, når det gælder indretning af rummet og ved at kombinere faste standardvinduer med skydevinduer eller døre, kan du gøre det til en fornuftig pris.

23. august 2017
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...