Foto: Outline Vinduer, Jvk Vinduer, Trafik- og Byggestyrelsen, Vinduesindustrien

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Vinduerne lægger stilen

Vinduets "mønster" – altså opdeling i mindre vinduesfag – og sprosserne er meget iøjnefaldende del af vinduerne. Det er her, du kan "skrue op eller ned" for det signal, dit hus skal sende.

Alle huse er oprindeligt tegnet i en bestemt stil. Det kan virke tiltrækkende at ændre 70’er villaen til en bondeidyl med sprossede vinduer eller at skifte de sprossede vinduer i bondehuset ud med nogle ordentlig store vinduer, der kan lukke meget mere lys ind. 

Men arkitektonisk lykkes det sjældent, så få evt. en byggerådgiver med på råd, gerne med facade-tegninger med forskellige sprosser i vinduerne, før I bestemmer jer for mere radikale ændringer af vinduerne.

Nogle huse har fået vinduer udskiftet én gang allerede. Hvis de ikke passer til huset, kan man med nye vinduer bringe huset tilbage til det oprindelige udtryk. 

Overvej sprosser

I dag er sprosser typisk de såkaldte energi- eller wienersprosser. Opdelingen med sprosser er så at sige snyd. Sprosserne er ganske enkelt klæbet på glasset eller evt. tapsamlet ind i rammerne på hver side af ruderne.

Det betyder, at vinduet har én stor rude, og det giver et væsentligt mindre energitab sammenlignet med et vindue med mange små ruder. 

For at fuldføre det visuelle udtryk bliver der monteret en afstandsskinne mellem glassene, og man skal se meget godt efter for at opdage, at det er energisprosser. 

Pas på bredden 

Da energisprosser kun sættes på for udseendets skyld og ikke har nogen konstruktionsmæssig funktion, kan de have forskellig bredde, og her er der grund til at holde tungen lige i munden.

De gammeldags sprosser med kittede ruder var normalt 19-26 mm brede. De gængse mål for energisprosser ligger fra 20-42 mm, og det er vigtigt, at bredden er så tæt på de oprindelige sprosser som muligt.

Vælger du vinduer med de gennemgående "gammeldags" sprosser i kitfalsede og koblede vinduesrammer, kan du få sprosseløsninger, som er helt originale i forhold til husets oprindelige vinduer – også med A-mærkning.

Særligt i ældre huse er der brugt utroligt mange ressourcer på at få proportionerne til at passe, så øjet ser det som en smuk bygning. Går man på kompromis, vil dimensionerne ikke passe, og især i en salgssituation er det vigtigt, at vinduerne passer arkitektonisk til huset.

Lav sprosse-testen

Hvis du overvejer at udskifte de store ruder ud med et vindue med sprosser – eller at ændre antallet af sprosser i dine vinduer–  kan du lave denne test:

1. Køb en rulle malertape i "sprossebredde". Klæb tapen på der, hvor sprosserne skal være.

2. Vurdér resultatet over en weekend – både indefra og udefra.

3. Gå en tur rundt om huset, og dan dig et indtryk af, om sprosserne passer til huset.

4. Stil dig der, hvor du plejer at nyde udsigten inde fra huset, sæt dig ved bordet, hvor du normalt kan se ud. Hvis der kommer en sprosse "i vejen", skal løsningen overvejes.

5. Husk at tage malertapen af, før limen har sat sig fast på ruderne.

Krav om energimærkning

Det nye bygningsreglement BR2015 er trådt i kraft pr. 1. januar 2016. Her er der krav om, at nye vinduer skal have en energibalance, der svarer til minimum B-mærkede energivinduer.

Kravet i Bygningsreglementet gælder, både når du udskifter vinduer og bygger nyt. Eneste undtagelse er, hvis dit hus ikke er omfattet af Bygningsreglementet, fx hvis det er fredet.

Allerede om fire år kommer Bygningsreglement 2020, hvor der forventes at være krav om, at alle nye vinduer lever op til en energibalance svarende til energiklasse A. Derfor vil A-vinduer være en fremtidssikret investering.

På hjemmesiden energivinduer.dk kan du finde godkendte vinduer.

Skal vinduet være A- eller B-mærket?

Når du har besluttet dig for udseendet, er det en god idé at tage stilling til, hvilken mærkning vinduet skal have. A-vinduet er det dyreste. Her er lidt hjælp til at vælge.

1. Vinduer i energiklasse A har næsten altid ruder med tre lag glas – de kan dog også findes som to-lags ruder.  

2. Æstetik, herunder vinduernes dimensioner på specielt karm- og rammeprofiler, og vinduernes lysindfald bør indgå i overvejelserne, når du vælger enten A- eller B-mærkede vinduer.  

3. A-mærkede vinduer kan ligefrem give mere varme, end de lukker ud, så de bidrager til husets opvarmning i fyringssæsonen. 

4. Hvis din sofa står lige under et vindue, vil et A-mærket vindue være et godt komfortvalg. Det vil betyde, at kuldenedfald og træk minimeres.

5. Hent tilbud hjem på begge typer, så du ved, hvad merprisen er på A-vinduet. Energibesparelsen fra et gammelt vindue til et B-vindue vil være stor og mærkbar. Energibesparelsen fra et B- til et A-vindue vil være noget mindre.

6. En gennemsnitlig varmeregning kan blive ca. 5, 4 eller 3.000 kr. mindre om året – afhængigt af husets isolering, vinduernes størrelse, og hvor godt de gamle vinduer isolerede.

7. Valg af vinduernes energiklasse har betydning for husets energimærkning. Måske kan det være den ekstra energiforbedring, der rykker huset en energiklasse op ?

8. Udvendig dug og kondens er et naturfænomen og et tegn på, at dine vinduer isolerer supergodt, så det skal du være glad for. Jo bedre isolerende rude – des flere timers udvendig kondens.

Hvis det "udsigtsvinduet", kan det være til gene. Her kan udhæng, udvendig solafskærmning eller valg af specielle typer glas hjælpe.

7. november 2016
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider...

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...