Foto: Jens Lindner/Unsplash

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal give vinduerne et lille 'quick fix'. 

Af: Mariah Leitisstein, 24. april 2017

Er hjemmets vinduer utætte?

Hvis boligens vinduer er utætte, kan du risikere at spilde en masse energi i boligen. Det er derfor godt at holde øje med, at hjemmets døre og vinduer er i ordentlig stand. Ved at sikre vinduer og døre, sikrer du også et bedre indeklima i din bolig, sparer penge ved at undgå unødig opvarmning, og så øger du jo naturligvis også husets værdi gennem et bedre energitilskud.

Du kan tjekke, om du har utætte vinduer i boligen ved at føre et stearinlys hen langs kanten af vinduet eller døren. Husk, at du skal gøre det på et tidspunkt, hvor det blæser udenfor. Hvis lyset blafrer, så er det et tegn på, at vinduet er utæt. 

Når du oplever, at det trækker fra vinduet, så kan det altså være fugen, der skal have en opdatering. Én af grundene til træk kan blandt andet være, at fugen, der sidder omkring vinduet, er blevet utæt. Det kan du heldigvis gøre noget ved i form af at tætne den. Og det er heldigvis ikke særlig svært.

Sørg først for at fjerne den gamle fuge helt. Derefter skal du rense og lægge et nyt bagstop ind. Materialet kan fx være af skumgummi, mineraluld eller fugebånd, og det skal gerne være en smule bredere end hullet. På den måde sikrer du, at det kiler sig godt fast.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Den bedste måde at isolere vinduer på 

Ved at bruge tætningslister af træ og med en gummiliste kan du isolere hjemmets vinduer. Det er en metode, der sikrer dig en jævn tætning, men det er samtidig en tidskrævende løsning. Til projektet skal du bruge både tætningslister i træ, rustfri søm og en listesaks. 

Men det er ikke den eneste måde, du kan løse problemet på. Du kan også bruge tætningsbånd til at isolere mellem rammen og karmen. Men i modsætning til tætningslisterne, så er denne løsning bestående af langt flere ujævnheder.

Nødløsningen og den absolut billigste løsning er, at du laver dit eget forsatvindue for på den måde at skabe et lille mellemrum mellem karmen og vinduet. Du kan blandt andet vælge at foretage løsningen ved hjælp af lavenergiglas, polycarbonat eller plexiglas.

Det kan også være, at vinduerne er så gamle, at de trænger til at blive helt udskiftet.

24. april 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Sådan optimerer du lyset i dit hjem

De kolde vintermåneder er over os, og det betyder hygge indendørs. Det medfører desværre også, at vi eksponeres for betydeligt mindre dagsly...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...