Mange oplever kondens på vinduerne i vinterhalvåret.
Mange oplever kondens på vinduerne i vinterhalvåret. Foto: Torben Klint og Tommy Verting

Sådan undgår du duggede ruder

Får du også kondensvand på indersiden af dine vinduer?
Læs her, hvorfor problemet opstår, og hvordan du bliver det kvit.

Af: Rikke Berg, 6. november 2019

Når der dannes kondens på indersiden af dine vinduer, kan det skyldes flere ting – typisk, at dine vinduer ikke er isoleret godt nok, eller at du ikke lufter tilstrækkeligt ud.

Fugt i boligen stammer primært fra beboerne: fra vores ånde og sved, fra når vi laver mad eller tager et bad, fra vores planter, dyr mv. Hvis du ikke kommer af med denne fugt, stiger den relative luftfugtighed i boligen, og det viser sig bl.a. ved dug på indersiden af vinduerne.

Luftfugtigheden bliver høj

På et tidspunkt kan den relative luftfugtighed i boligen blive så høj, at selv godt isolerede bygningsdele ikke kan holde temperaturen høj nok til at undgå dugpunktet – den temperatur, hvor den relative luftfugtighed har nået 100%. 

Det er ved denne temperatur, at vandindholdet i luften fortættes til små vanddråber – og det er disse vanddråber, du ser som kondens på vinduerne.

Et udpræget vinterproblem

Et eksempel er nyere termoruder, som ellers isolerer godt, men selv de kan ikke holde luften omkring sig varm nok til at undgå dugpunktet. Når fugttilføjelsen er stor – hvis du eksempelvis har mange gæster i boligen, eller du tørrer hele familiens tøjvask indendørs – vil de dugge til.

Mange oplever, at kondens på vinduerne er et særligt vinterfænomen – og det er der en grund til. Når temperaturen falder udenfor om efteråret og vinteren, bliver ydervægge, vinduer, tag mv. også nedkølet. Og når de udendørs bygningsdele bliver nedkølet tilstrækkeligt, sker det ofte, at de indvendige overflader når under den dugpunktstemperatur, hvor fugten i luften fortættes.

Men hvordan slipper du så for de duggede ruder her i vintersæsonen?

Der er især fire ting, der gør udslaget:

4 råd til at undgå duggede ruder

1. Luft ud.

Alle indeklimaeksperter er enige: Den bedste løsning mod dug er grundig udluftning med gennemtræk 2-3 gange om dagen af 5-10 minutters varighed. 

2. Hold øje med den såkaldte relative­ luft­fugtighed.

Investér i et hygrometer, som kan vise den relative luftfugtighed i boligen, og sørg dernæst for at holde den relative luftfugtighed under 50-55% i hele vinterhalvåret fra november til maj ved udluftning og opvarmning.

3. Placér radiatorer under kolde vinduer.

Når radiatoren sidder under et vindue, vil den varme luftstrøm fra radiatoren stige op og hæve rudens overfladetemperatur. På den måde kan du modvirke kondens. Er dine vinduer gamle, kan du også overveje at udskifte dem med nye lavenergivinduer, der isolerer bedre. 

4. Hold en ensartet temperatur i huset.

Kolde rum trækker varm og fugtig luft ind, og når den varme luft kommer ind i uopvarmede rum, stiger den relative luftfugtighed, og der kan dannes kondens.

Temperaturen i et rum – uanset hvilket rum i boligen det er – bør ikke være under 17 grader. Der bør heller ikke være mere end 4-5 graders forskel på det varmeste og det koldeste rum i boligen. 

Hvad kan du ellers gøre for at undgå duggede ruder?

  • Brug emhætten, når du laver mad.
  • Hæng ikke tøj til tørre i boligen.
  • Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
  • Tilstop ikke udluftningsventiler i vinduer­ og ydervægge.
  • Luft ekstra godt ud, når fyrings­sæsonen starter.

For at undgå skimmel i fugerne på dine vinduer er det en god idé at tørre fugerne af dagligt. Fjern også dug og kondens fra ruder og vindueskarm med fx et stykke køkkenrulle eller en klud. 

Relativ luftfugtighed

Den relative luftfugtighed er forholdet mellem den aktuelle mængde vanddamp i en luftmasse og den maksimale mængde vanddamp, som luftmassen kan indeholde. Den relative luftfugtighed afhænger desuden af luftmassens temperatur og tryk.

Relativ luftfugtighed udtrykkes normalt i procent med værdier fra 0 til 100%. 

6. november 2019 Rikke Berg
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud

Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...