Trævindue med bundstykke alvorligt ramt af råd.
Trævindue med bundstykke alvorligt ramt af råd. Foto: iStock

Sådan reparerer du skader på vinduer af træ

Vinduer er udsat for vejr og vind. Derfor opstår der let skader i trævinduer. Her er 4 gode råd til, hvordan du selv kan reparere de mest typiske skader på vinduer af træ: defekte glaslister, bundstykker med råd, løse hængsler og skæve vinduesblade.

Undgå at små skader på trævinduer bliver til store skader

Når regn, slud og sne banker ind på et vindue året rundt, så kan det blive for meget for selv det bedste vindue. Små skader opstår, og hvis der ikke bliver taget hånd om dem, vil de hurtigt kunne udvikle sig til større og uudbedrelige skader på trævinduet.

Reparation af 4 typiske skader på trævinduer

Her er fire af de mest hyppige skader på trævinduer og et bud på, hvordan du kan udbedere og reparere dem eller endnu bedre: komme dem i forkøbet. 

1. Reparér glaslisterne på vinduet

En glasliste er en udvendig liste, der sidder hele vejen rundt om vinduesglasset, hvor de holder de ruden på plads. Disse lister kan meget let med tiden begynde at rådne. Det er navnlig listerne nederst på vinduet, der bliver angrebet af råd, fordi regn, sne og andet nedbør ender dernede. Her er en opskrift fra bolius.dk på, hvordan man udskifter glaslisterne:

  1. Først fjernes glaslisterne. Glaslister er fastgjort med søm eller skruer. Der er pr. definition aldrig anvendt kit på glaslister - det er er enten/eller. Hvis glaslisterne skal udskiftes, skal du skrue skruerne ud eller lirke søm og skruer forsigtigt ud. Det kan eventuelt være under brug af et stemmejern. Ofte vil nedslidte glaslister dog kunne fjernes forsigtigt med fingrene. 
  2. Opstøv nogle identiske lister ved at tage en af de gamle lister med ned til byggemarkedet. Du kan også her overveje at skifte til mere holdbare alu-lister, hvis de vel at mærke passer med udseendet på dit hus. 
  3. Anbring en tætningsliste mellem glasliste og rude. Skru derefter listen forsigtigt på. Bruger du trælister er det altid en god idé at give dem træbeskyttelse, inden de tages i brug.

2. Reparér bundlister på trævinduer 

Vand og andet nedbør siver selvsagt nedad på et vindue. Hvis et vindue ikke er tilstrækelig godt imprægneret med maling eller olie, så vil bundstykket altid være den mest udsatte del af vinduet. 

Et bundstykke på et vindue kan ofte sagtens udskiftes, uden at hele vinduesrammen behøver at blive erstattet. Det vil dog ofte være tilrådeligt at overlade opgaven til en håndværker, da opgaven kræver ret stor snedkermæssig præcision. 

Hvis du gør det selv, så sørg for at bruge en god trækvalitet. Overvej også her at udskifte bundlisten med en mere vejrbestandig erstatning i aluminium.

3. Reparér hængselsblad på vinduet

Hængslet som holder vinduet fast til rammen (hængselsbladet), kan nemt med tiden komme til at hænge løst. Det kan ske over tid, eller hvis det for eksempel ved et uheld har stået åben under et stormvejr. 

Er træet under hængselsbladet medtaget, kan det være nøvendigt at "proppe" træet - dvs. bore nyt træ ned på det sted, hvor de oprindelige skruehuller sad. Se her hos bolius.dk, hvordan du selv kan "proppe" dine vinduer.

4. Fastgør løst hjørnebånd i trævinduer 

Hjørnebånd er de metalbeslag, der holder ældre vinduer sammen i de udvendige hjørner. Er de begyndt at sidde løst, bør du tage vinduet af og derefter skrue hjørnebåndene løs. Rengør under beslaget og sæt derefter hjørnebåndene fast igen. Hvis skruehullerne ikke kan anvendes længere, så bør du også her "proppe" trærammen dér, hvor skruehullerne er anbragt. 

Læs mere om at reparere trævinduer på bolius.dk.

24. april 2017
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider...

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...