Sådan reparerer du skader på vinduer af træ
Vinduer er udsat for vejr og vind. Derfor opstår der let skader i trævinduer. Her er 4 gode råd til, hvordan du selv kan reparere de mest typiske skader på vinduer af træ: defekte glaslister, bundstykker med råd, løse hængsler og skæve vinduesblade.
Undgå at små skader på trævinduer bliver til store skader
Når regn, slud og sne banker ind på et vindue året rundt, så kan det blive for meget for selv det bedste vindue. Små skader opstår, og hvis der ikke bliver taget hånd om dem, vil de hurtigt kunne udvikle sig til større og uudbedrelige skader på trævinduet.
Reparation af 4 typiske skader på trævinduer
Her er fire af de mest hyppige skader på trævinduer og et bud på, hvordan du kan udbedere og reparere dem eller endnu bedre: komme dem i forkøbet.
1. Reparér glaslisterne på vinduet
En glasliste er en udvendig liste, der sidder hele vejen rundt om vinduesglasset, hvor de holder de ruden på plads. Disse lister kan meget let med tiden begynde at rådne. Det er navnlig listerne nederst på vinduet, der bliver angrebet af råd, fordi regn, sne og andet nedbør ender dernede. Her er en opskrift fra bolius.dk på, hvordan man udskifter glaslisterne:
- Først fjernes glaslisterne. Glaslister er fastgjort med søm eller skruer. Der er pr. definition aldrig anvendt kit på glaslister - det er er enten/eller. Hvis glaslisterne skal udskiftes, skal du skrue skruerne ud eller lirke søm og skruer forsigtigt ud. Det kan eventuelt være under brug af et stemmejern. Ofte vil nedslidte glaslister dog kunne fjernes forsigtigt med fingrene.
- Opstøv nogle identiske lister ved at tage en af de gamle lister med ned til byggemarkedet. Du kan også her overveje at skifte til mere holdbare alu-lister, hvis de vel at mærke passer med udseendet på dit hus.
- Anbring en tætningsliste mellem glasliste og rude. Skru derefter listen forsigtigt på. Bruger du trælister er det altid en god idé at give dem træbeskyttelse, inden de tages i brug.
2. Reparér bundlister på trævinduer
Vand og andet nedbør siver selvsagt nedad på et vindue. Hvis et vindue ikke er tilstrækelig godt imprægneret med maling eller olie, så vil bundstykket altid være den mest udsatte del af vinduet.
Et bundstykke på et vindue kan ofte sagtens udskiftes, uden at hele vinduesrammen behøver at blive erstattet. Det vil dog ofte være tilrådeligt at overlade opgaven til en håndværker, da opgaven kræver ret stor snedkermæssig præcision.
Hvis du gør det selv, så sørg for at bruge en god trækvalitet. Overvej også her at udskifte bundlisten med en mere vejrbestandig erstatning i aluminium.
3. Reparér hængselsblad på vinduet
Hængslet som holder vinduet fast til rammen (hængselsbladet), kan nemt med tiden komme til at hænge løst. Det kan ske over tid, eller hvis det for eksempel ved et uheld har stået åben under et stormvejr.
Er træet under hængselsbladet medtaget, kan det være nøvendigt at "proppe" træet - dvs. bore nyt træ ned på det sted, hvor de oprindelige skruehuller sad. Se her hos bolius.dk, hvordan du selv kan "proppe" dine vinduer.
Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du
4. Fastgør løst hjørnebånd i trævinduer
Hjørnebånd er de metalbeslag, der holder ældre vinduer sammen i de udvendige hjørner. Er de begyndt at sidde løst, bør du tage vinduet af og derefter skrue hjørnebåndene løs. Rengør under beslaget og sæt derefter hjørnebåndene fast igen. Hvis skruehullerne ikke kan anvendes længere, så bør du også her "proppe" trærammen dér, hvor skruehullerne er anbragt.
Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig
Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.
Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler
Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...
Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud
Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...
Døren binder: sådan reparerer du den
Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.
4 gode grunde til at få ovenlysvindue
Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.
Genbrug dine gamle vinduer
Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.
Sådan bør vinduet placeres
Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.
7 gode råd: Mal vinduer som en professionel
Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...
Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her
Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...
Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op
Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.
Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt
Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....
Vælg en hoveddør med stil
Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...
Vinduer af høj kvalitet
Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.
Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster
Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...
Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset
Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...