Ovenlys lukker himlens bløde og ensartede lys ind i rummet.
Ovenlys lukker himlens bløde og ensartede lys ind i rummet. Foto: Velux

Placer vinduet rigtigt, og få optimalt lys i boligen

Vælg den rigtige placering af vinduerne i din bolig. Bygger du nyt hus eller skal du i gang med en ombygning, så tænk nøje over, hvilket lys du fortrækker i din bolig. Placeringen, farven og typen af vinduer er altafgørende for dig og din families trivsel.

Det rigtige lysindfald

For at sikre, at du får det bedste lys ind i stuerne, er det en god idé at prøve at tænke fra "indersiden" af huset og ikke kun fra facaden. Det er ikke nødvendigvis sådan, at mere lys er det samme som bedre lys. Du skal have den rigtige kvalitet af lys, og lysindfaldet skal passe til rummets aktivitet.

  Foto: Primo
  Sprosser er hyggelige, men pas på de ikke tager udsynet og lyset.

Hvis udsigten er det vigtigste for dig, er det oplagt at få et godt panoramaudsyn over et landskab ved at vælge brede vinduer. Er det derimod vigtigere for dig at få masser af lys og luft, bør du vælge høje vinduer.

Sollys og himmellys

Du kan både få direkte og indirekte lys ind gennem dine vinduer. Sollys er den direkte solstråling. Det er dette lys, der når længst ind i boligen, og det er nogle gange så kraftigt, at vi blændes og må reducere det gennem gardiner eller persienner. Sollys giver stærkt og kontrastfuldt lys.

Himmellys er det lys, som altid er til stede om dagen. Det er mere indirekte lys, der enten kommer, fordi det er overskyet, eller fordi rummet ligger i en anden retning, end den solen kommer fra. Himmellys oplyser rummet mere blødt og ensartet.

Størst lysindfald ved høje vinduer

Generelt får du mere lys ind, jo højere dine vinduer når op. Det vil sige, at vil du gerne have meget dagslys i rummet, så skal du helst kunne se himmel fra vinduet, også selvom du står midt i rummet. Ovenlysvinduer er derfor den type vinduer, der giver størst lysindfald. 

Vend vinduerne rigtigt

Vær opmærksom på, hvilken retning dine vinduer vender. Hvis vinduerne vender mod syd og dermed giver adgang til direkte solskin, varmer det også rummet meget op på solskinsdage. Øst- og vestvendte vinduer får ikke lige så meget direkte solskin, mens nordvendte vinduer slet ikke belyses med direkte sol.
  Foto: Jydsk Vindueskompagni
  En hvid karm mindsker forskellen mellem inde og ude.

Reguler varmen

Du kan få ruder, der har indbygget solafskærmning, eller som er specielt gode til at opsamle varme. Derfor behøver du ikke have de samme ruder i hele huset, men kan med fordel vælge forskellige ruder alt efter hvilken side af huset, det drejer sig om.

Karmens farve har betydning

Vær også opmærksom på, at karmens farve har indflydelse på, hvordan udsigten opleves. En lys karm gør overgangen mellem ude og inde mindre, mens en mørk karm, rammer udsigten ind som et billede.Husk også at tænke på solafskærmning inden sommersolen for alvor kommer i gang.

Korte facts om vinduer

  • Jo større vinduer, jo svagere og blødere skygger.
  • Jo mindre vinduer, jo hårdere og mere kontrastfyldte skygger.
  • Høje eller højt placerede vinduer fordeler lyset jævnt og langt ind i rummet.
  • Lave eller lavt placerede vinduer koncentrerer lyset omkring vinduet og giver en varieret lysfordeling i rummet.
  • Mørke karme indrammer udsigten og markerer overgangen mellem ude og inde.
  • Lyse karme giver en mindre overgang mellem lyset udenfor og indenfor.
7. september 2015
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.