Moderne plastvinduer ligner til forveksling almindelige trævinduer, så selv i ældre huse er man begyndt at bruge plast.
Moderne plastvinduer ligner til forveksling almindelige trævinduer, så selv i ældre huse er man begyndt at bruge plast. Foto: Jydsk Vindueskompagni

Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

Køb af nye vinduer kræver forskellige overvejelser. Der er forskel på pris, stil og mængden af vedligeholdelse. Vi har set nærmere på pris, holdbarhed, udseende, stil og vedligeholdelse for træ/alu vinduer, mahogni-vinduer, plastvinduer og trævinduer.

Foto: Jydsk VindueskompagniTræ/alu vinduer: Flot, ren stil, vedligeholdelsesfrie

Indvendigt fremstår vinduet som det klassiske trævindue. Udvendigt fremstår aluminiumsprofiler i en ren og flot stil.

Tjek på kvaliteten: det er bedst med høj procentdel af kernetræ. Vær opmærksom på, at der findes to typer træ/alu-vinduer. Nogle er konstrueret, så alu-profilerne er en indbygget del af konstruktionen – her skal hele vinduet skiftes på én gang. Andre vinduer er konstrueret, så træramme og alu-profil er enkeltelementer, her kan alu-profilen skiftes, uden at det berører trævinduet.

Vedligeholdelse/holdbarhed: Med en udvendig beklædning af pulverlakeret aluminium bliver vinduet både vejrbestandigt og vedligeholdelsesfrit i rigtig mange år. Vask vinduerne et par gange årligt og smør evt. hængsler. Træ/alu vinduer koster lidt mere end trævinduer, men skal ikke males.

Foto: STM VinduerMahognivinduer: Eksklusivt, olie hvert år

Mahogni er ædelt træ med en varm glød, og et eksklusivt udtryk.

Tjek på kvaliteten: Vær opmærksom på, at der er flere forskellige mahogni-arter. Sipo og sapele er kvalitetstræ med lang holdbarhed. Meranti er billigere, men har tendens til at slå sig og er mindre holdbart. Her er der tale om en tropisk træsort, så det er vigtigt, at det er FSC-certificeret. Det betyder, at produktionen er bæredygtig.

Vedligeholdelse/holdbarhed: Mahognivinduers levetid afhænger af, om de bliver vedligeholdt. Træet skal olieres med træolie med farvepigment, inden overfladen får et “gråligt skær”. En god huskeregel er, at træet først er mættet, når vand danner perler på overfladen. Mahogni har fra naturens side et meget højt indhold af olie og salt, som gør det meget modstandsdygtigt over for påvirkning fra vejr og vind.

OBS: Mahognivinduer kan også males, og her holder malingen dobbelt så lang tid som for vinduer af fyrretræ, fordi mahogni giver en mere tæt og holdbar overflade. Mahognivinduer er ofte det dyreste valg.

Foto: Jydsk VindueskompagniPlastvinduer: Billige, vedligeholdelsesfrie

Kvalitetsvinduer af plast ligner i dag trævinduer utrolig meget, så det er en smagssag, om man vælger plast eller træ. Plastvinduer fås i dag i mange forskellige farver – ikke bare i hvid. Plast er et isolerende og ikke-ledende materiale og bliver derfor ikke koldt – hvorfor problemer med kondens er sjældne.

Tjek på kvaliteten: Her hænger pris og kvalitet også sammen. Vælger du plastvinduer, der er profilerede som vinduer i træ og med indvendige glaslister, får du et sikkert vindue, der besværliggør indbrud. Tjek, at de er UV-modstandsdygtige, så solens stråler ikke påvirker plasten. Kvalitetsplast holder farven i mange år.

Vedligeholdelse/holdbarhed: Vedligeholdelse består alene i smøring/justering af hængsler og beslag ca. en gang årligt. Det anbefales, at rammer og karm vaskes samtidigt med vinduerne – og gerne poleres med autovoks. Moderne plastvinduer har lang holdbarhed. Plastvinduer er noget billigere end træ/alu og mahogni, og du slipper for at bruge penge på vedligeholdelse.

Foto: STM VInduerTrævinduer: Billigst, kræver vedligeholdelse

Vinduer af fyrretræ har været brugt siden begyndelsen af 1700-tallet – oftest udført som sprossevinduer eller dannebrogsvinduer, og de har den “ægte charme”.

Tjek på kvaliteten: De fleste vinduesleverandører oplyser andel af kernetræ i procent, det ligger typisk fra 60-90 pct., og er afgørende for, hvor længe dit vindue holder. Kernetræ sikrer højt naturligt indhold af harpiks, der reducerer risikoen for råd og svamp. Tjek, om træet er scannet for harpikslommer og er frit for synlige knaster. Det er vigtigt, at træet er grundbehandlet mod svamp og råd.

Vedligeholdelse/holdbarhed: Jo større andel af kernetræ, des længere holdbarhed. Jo bedre vedligeholdelse, jo længere holder vinduerne. Trævinduer kræver, at du en gang om året går dine vinduer igennem. Husk, at solsiden skal males oftere end skyggesiden. Som minimum skal du dog male dine vinduer udvendigt med fem til seks års mellemrum. Af de fire materialer er vinduer i træ de billigste. Men husk, pris følger normalt kvalitet.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger salgsprisen på dit hus.

Det skal du være opmærksom på, når du køber vinduer

  • Vinduer, der er mærket med kvalitetsmærket DVV giver dig en sikkerhed for, at vinduernes kvalitet er i orden, og at de er velegnede til det danske klima. Du har desuden adgang til en offentlig anerkendt klagebehandling.
  • Tjek, hvor mange års garanti, leverandøren giver på vinduet – og hvad garantien præcis indeholder.
  • Læs det med småt. Læs de tekniske specifikationer på vinduet, det er her, du kan se, hvor mange procent kernetræ, der er, hvordan træet er sorteret, hvilken certificering pulverlakeringen lever op til, hvilken type mahogni, der er brugt og meget mere.

Gamle trævinduer kan sagtens være gode trævinduer

Vinduers holdbarhed afhænger dels af materialerne i vinduet, dels af vedligeholdelsen – for de vinduer, der kræver det. Gamle vinduer kan sagtens have siddet i huset i 50, 70 eller 80 år og kan være i super god stand. Ikke mindst fordi de er blevet vedligeholdt, men også fordi træet “i gamle dage” havde vokset langsomt, og kernetræet blev omhyggeligt udvalgt. Gamle mahogni-vinduer er ofte af ægte Cuba-mahogni, der ikke længere kan skaffes. Så tjek trækvaliteten, før I udskifter vinduer.

Kilde til fotoet af Foldingbro kro med plastvinduer, der ligner trævinduer: Jydsk Vindueskompagni.

12. april 2017
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider...

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...