Minimer vinduets varmetab

En stor del af husets varmetab sker gennem vinduerne. Forbedringer kan hurtigt ses på varmeregningen.


Jysk Vindueskompagni, tlf. 70 10 39 99De fleste vinduer i danske huse lever slet ikke op til de isoleringskrav, der stilles til nybyggeri i bygningsreglementet. Kommunen kan kun forlange, at dine vinduer skal leve op til de nyeste energikrav, hvis du udskifter vinduer på en hel facade eller på hele huset – så der er altså ingen, der kan komme og forlange, at du skal udskifte dine eksisterende vinduer.

Kipa Udestuer, tlf. 70 10 17 80Men i mange tilfælde vil en investering i nye eller forbedrede vinduer mere end betale sig selv hjem igen. Statens Byggeforskningsinstitut mener, at der i de fleste huse er mulighed for at spare 25-30% på varmeregningen, og vinduerne spiller en central rolle.

Du skal vurdere, om det kan betale sig at efterisolere de eksisterende vinduer, eller om den bedste løsning er at udskifte dem. Vurderingen går både på vinduernes isoleringsevne, tilstand og sammenhæng med resten af huset, og det vil ofte være en god idé at spørge en fagmand til råds.

Illustration: Jan Pasternak Illustration: Jan Pasternak

Energiforsats-
vindue

Energivindue

Ekstra glas
Hvis husets oprindelige vinduer er med kun et lag glas, men i øvrigt er i god stand, kan du vælge at forsyne dem med energiforsatsvinduer. Det kan give næsten lige så effektiv isolering som nye energivinduer. Er vinduerne i dårlig stand, skal der nye vinduer til.

Udskiftning af vinduer

Udover ønsket om bedre isolering kan der også være andre forhold, som gør en vinduesudskiftning nødvendig. Selv nyere termovinduer kan være af så dårlig kvalitet eller så dårligt vedligeholdt, at de bør udskiftes. Det er også muligt, at vinduerne ikke passer til huset, hvilket ofte ses på gamle huse.

Vælger du en udskiftning, skal du vælge energivinduer med så høj isoleringsevne og af så høj kvalitet, som du har råd til. De traditionelle termoruder er helt afløst af energiruder, som er langt bedre til at holde varmen inde i huset. Både selve ruden og hele vinduet er mærket som henholdsvis A, B eller C, hvor A isolerer bedst. Men selv blandt A-mærkede vinduer er der forskel på isoleringsevnen, og også vinduets opdeling har betydning. Store ubrudte rudeflader isolerer bedst, mens vinduer opdelt med mange sprosser isolerer dårligst, når det drejer sig om energiruder. Her kan du altså støde ind i nogle arkitektoniske hensyn, da vinduernes opdeling og udseende jo gerne skal passe til husets alder og stil.

Forbedring af vinduerne
I tilfælde, hvor huset har termovinduer i god stand, kan man overveje kun at udskifte selve ruderne med energiruder, men bevare resten af vinduet. Hvis træværket er i god stand, kan det være en løsning, hvor du sparer en masse besvær med udskiftningen, men du skal selvfølgelig tjekke priser på begge løsninger.
23. oktober 2006
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.