Vælger du energi-rigtig glas, er det slut med kuldenedfald fra ruderne, der opleves som træk og kold luft, når du sidder tæt på vinduerne i koldt vejr.
Vælger du energi-rigtig glas, er det slut med kuldenedfald fra ruderne, der opleves som træk og kold luft, når du sidder tæt på vinduerne i koldt vejr. Foto: Velfac

Energirigtig glas i vinduer holder varmen indendøre

Der er mange penge at spare ved at skifte gamle vinduer ud med nye, der har energirigtigt glas. Mens en gammeldags termorude lader en stor del af stuevarmen slippe ud i det fri, holder en rude med energiglas på varmen.

Af: Lise Mortensen Høy, 14. marts 2008

Vinduer med energiglas har to gode egenskaber
Dels er mellemrummet imellem glassene fyldt med isolerende gas, der isolerer mere end den luft, der er i termoruder. Dels har glasset fået en særlig usynlig belægning, der reflekterer varmen tilbage i stuen. Det betyder, at en energirude lukker mere af den gratis varme fra solen ind i stuen, end der slipper ud som varmetab.

Merprisen på energiruder er sparet på tre år

Om sommeren vil energiruden forhindre strålevarme fra opvarmede mure, sten og fliser udefra i at komme ind, så du får det lidt køligere i sommervarmen. Energiruder er noget dyrere i anskaffelse end gammeldags termoruder – men som tommelfingerregel har de sparet sig selv hjem på tre år.

Karme og sprosser er også energimærket
Men det er ikke kun selve ruderne, der kan være energirigtige. Har du planer om at holde på varmen, er det en god idé at se efter vinduer, hvor hele vinduet – altså ramme, karme og sprosser – er energimærket som et samlet produkt.

Små ruder giver mere varmetab end store
Generelt giver små ruder med mange sprosser mere varmetab end store ruder. Forklaringen er, at der altid er større varmetab i det, der hedder randzonen; der hvor rudens kant møder vinduets ramme. Når ruderne er små, som fx i bondehusvinduer, er randzonen forholdsmæssigt større end ved et vindue med én stor rude.

Energisprosser er limet på selve ruden
Varmetabet kan imødegås med energisprosser, hvor sprosserne er limet uden på ruden. Denne konstruktion betyder også, at sprosserne kan være smalle ligesom i de originale gamle vinduer med enkeltglas. Vær opmærksom på, at der kan være forbud imod energisprosser i lokalplanen.

Dug på energirude er et dårligt tegn
Hvis der opstår udvendig dug på en energirude, er det ikke et negativt tegn. Udvendig dug opstår, fordi den udvendige overfladetemperatur på glasset er lav, fordi ruden er velisolerende. Udvendig kondens forsvinder normalt hurtigt, når solen kommer frem og varmer glasset op.

Forskellen på termorude og energirude
En gammeldags termorude er “luftfyldt”. Den lader solens varme slippe ind, men samtidig lader den også en stor del af varmen indefra komme ud. En energirude lader solens varme slippe ind og sørger for, at varmen bliver indenfor. Energiruden reflekterer ganske enkelt rumvarmen, så den holdes inde i dine stuer.

14. marts 2008 Lise Mortensen Høy
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud

Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.