Foto: iStock

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger, og hvornår det er skadeligt.

Af: Maria Backman & Nanna Danborg-Aamand, 18. oktober 2019

Duggede ruder

Duggede ruder er et velkendt problem for mange husejere, når vi kommer til efterårs- og vintermånederne. Men det kan faktisk være en hjælp for dig - det fortæller dig nemlig, at noget er galt, og så har du mulighed for at rette op på det, før skaden er sket. 

Dug på ydersiden af ruderne

- Mange af vores privatkunder er skuffede over den dug, der kan opstå på energiglasvinduer med lav U-værdi. Når de har investeret i lavenergivinduerne og fået dem installeret, så kan de ikke se ud af vinduerne på efterårsaftenerne, fortæller Peter Bratt, skadespecialist hos det svenske Länsförsäkringar.

Hvad er årsagen?

Kondens kan opstå på ydersiden af velisolerede vinduer, når glassets overfladetemperatur er lavere end udetemperaturen og dugpunktet. Det sker oftest på skyfri efterårsnætter, når luften udenfor har høj luftfugtighed. Husets udseende og dets omgivelser spiller også ind, siger SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut.

Problemet opstår, når man sætter lavenergivinduer i gamle huse, hvor varmen siver ud. Det kan få konsekvenser, hvis man sætter for tætte vinduer uden spalteventiler i et hus med naturligt træk, siger Peter Bratt.

Bør jeg gøre noget ved det?

Selvom det er irriterende, er den udvendige kondens et tegn på, at vinduet er godt isoleret og har en lav U-værdi. Dog føler mange husejere, at de ikke er blevet informeret om problemet af vinduesproducenterne.

- De tror, at der er noget galt, men vinduerne tager normalt ikke skade af det. Hvis der er meget dug, kan det medføre flager på trærammen og fugt kan snige sig ind, men vinduer er trods alt lavet til at kunne klare udvendig regn, siger Peter Bratt.

En måde at komme rundt om problemet er ikke at vælge nye vinduer med meget lav U-værdi, rådgiver han. - Hvis du vælger et vindue, der har lidt højere U-værdi, gør det stadig en forskel for miljøet.

Dug på indersiden af ruden

Værre er det med dug på indersiden af vinduet og mellem glasset. Det forkorter ofte vinduets levetid, da mug og råd kan opstå i de dele, der er lavet af træ. 

Hvad er årsagen?

Duggen opstår oftest om vinteren og skyldes dårlig ventilation eller høj luftfugtighed - eller en kombination af begge.

Kombinationen af tykke mure og dybe, indvendige affasninger gør det vanskeligt for varmen fra radiatoren at nå vinduesglasset. Selv tætte vindueskarme uden udluftningshuller kan gøre det værre.

Bør jeg gøre noget ved det?

Tag et kig på bygningens ventilation - kan den forbedres? Er luftfugtigheden for høj? Træk gardinerne fra, placer varmelegemer under vinduerne og overvej, at planter i vinduet også kan hæmme ventilationen. Det kan også være, at vinduet er tætnet på en måde, der giver dårlig ventilation.

 

Dug mellem ruderne

Hvad er årsagen?

Ifølge SP er grunden til, at der dannes kondens mellem ruderne, ofte en konstruktionsfejl, enten i vinduet, byggeriet eller bygningens ventilationssystem. Tætningen mellem karm og ramme kan være dårlig i kombination med overtryk i rummet, eller der kan være fugt i rammen - sidstnævnte kan du se i solskinsvejr.

Fugten fordamper fra den fugtige vindueskarm i luften mellem karmene, og når solen forsvinder, køles luften ned i mellemrummet, og derved dannes der kondens på indersiden af glasset.

Problemet er ifølge SP også almindeligt i vinduer med forbundne karme, hvor luften udefra ikke kan cirkulere nok mellem ruderne. Her bliver fugten mellem ruderne ikke luftet ud, og der dannes kondens på glasset.

Bør jeg gøre noget ved det?

Ja - kondens kan nemlig blive længe på glasset, og det kan give skader og resultere i råd i vindueskarmen. Start med at kontrollere, at udluftningen virker og kontakt ellers vinduesproducenten, hvis du har brug for mere detaljeret rådgivning.

Ny type vinduer kan forebygge dug

- Den gode nyhed for boligejere, der gerne vil komme problemet til livs, er, at der er findes nyt, kondensfrit glas, som er tilgængeligt hos mange vinduesleverandører. Disse glas forebygger i højere grad dug og er lavenergivinduer, som er belagt med et metallag, der sikrer, at det ydre glas varmes op, siger Peter Bratt. 

18. oktober 2019 Maria Backman & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Sådan optimerer du lyset i dit hjem

De kolde vintermåneder er over os, og det betyder hygge indendørs. Det medfører desværre også, at vi eksponeres for betydeligt mindre dagsly...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...