Skrue p
Skrue p Foto: iStock og Mikkel Hede

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Af: Mikkel Hede, 20. juni 2017

Der er altid en løsning for en dør der binder 

Det kan ske for selv den bedste dør. Med tiden sniger skavankerne sig ind, og døren begynder at binde. Årsagerne kan være mange: Døren lukker måske skævt i, fordi huset har sat sig; den kan være monteret forkert; eller døren er dårlig vedligeholdt.

Heldigvis er der ingen grund til at leve med en dør, der binder. Der findes nemlig råd mod de fleste bindende døre. For er problemet først diagnosticeret, så findes der næsten med garanti en kur.

6 måder at fixe en dør, der binder

Der kan være flere forskellige årsager til, at døren ikke problemtløst finder sit leje i dørkarmen. I nogle tilfælde kan det betale sig at tjekke flere forskellige metoder af, og nogle gange skal et par af dem bruges i kombination.

Her er 6 råd mod døre, der binder:

1. Smør dørhængslerne

Indrømmet - dette er et quick fix, for du er heldig, hvis det ikke skal mere end et skvæt smøreolie i dørhængslet til for at få døren til at fungere perfekt igen. Hvis det ikke viser sig at løse problemet, så er det ikke spildte anstrengsler. Jævnlig smørring af dørhængslerne kan aldrig skade og burde være en selvfølge.

2. Skru dørhængslerne fast

Efter at have lagt karm og dør til tusindvis af dørlukninger og muligvis også en del dørsmækninger, kan skruerne, der holder hængslerne fast, begynde at sidde løse. Skru efter med en skruetrækker og se, om det løser problemerne.

3.  Læg en dørring på hængslet

   
 En dørring i messing  

Hvis døren binder i bunden, kan problemet nogle gange afhjælpes ganske enkelt med dørringe.

En dørring er et en lille messingring af kobber, der minder lidt om en spændskive. Dørringe kan blandt andet købes i byggemarkeder. De findes i forskellige størrelser, med varierende tykkelse og diameter.

Sådan gør du

Du monterer dørringen ved først at løfte døren af. Læg derefter en dørring over tappen på hver af de to dørhængsler. Prøv eventuelt med forskellige størrelser, hvis den første dørring ikke løser problemet.

4. Høvl døren

En bindende dør kan også skyldes, at træet har udvidet sig et sted, hvor efter døren er begyndt at gå på dørkarmen. Det er f.eks. noget, der kan opstå over tid i koldt og fugtigt vejr. Hvis det er tilfældet, kan problemet muligvis løses ved, at man høvler den del af dørkanten ned, der går på. 

Sådan gør du

Tag døren af, og høvl det stykke ned, der går mod dørkarmen. Hvis det er et større stykke, kan det gøres med en rundsav. Det kræver dog stor præcision, og det bør måske overlades til en fagmand, medmindre du selv er en dreven handyman.

Vil du ikke høvle døren ned på slump, så kan du mere præcist bestemme udstrækningen af det område, der skal høvles ned, ved at male på dørkanten med noget kridt eller eller med noget læbestift. Tag bestik af de mærker der opstår i den opmalede del af karmen. Tag døren af og på nogle gange under høvleprocessen for at sikre dig, at du ikke høvler for meget af dørkanten af. 

5. Ret døren op med en hængselretter

 
Hængselvrider (foto: carl-ras.dk)  

Er der for lidt luft mellem dørkarmen og døren, kan problemet måske løses med en såkaldt hængselvrider. Den kaldes også for en hængselbukker eller en hængselretter.

Sådan gør du

Lad hængselretteren glide ned over hængslet enten nede fra eller oven fra. Dette gøres, mens døren er monteret på hængslerne. Buk hængslet en anelse, så døren vrides på plads.

Gør dette forsigtigt, så hængslet ikke lider overlast. Vær også opmærksom, at hængselsvrideren vanskeligt kan undgå at slide lidt maling af hængslet.

Det er muligt at vride hængslet til begge sider afhængigt af, om døren gaber mod bagkanten eller mod forkanten af døren.

6. Få riglen til at passe i dørkarmen - med læbestift

 
Det lyder skørt, men læbestift er et godt værktøj at have i enhver dørsnedkers værktøjskasse.  

Nogle gange støder låseriglen på det såkaldte "slutblik" i dørkarmen, og dette forhindrer døren i at glide ubesværet i.

Det kan undertiden være vanskeligt at bestemme, hvor helt præcist riglen går på metallet omkring de udstandsede huller i dørkarmen (slutblikket). Det er til dette formål, at læbestiften kommer ind i billedet. I kombination med et stykke malertape kan man nemlig med ret stor præcision afgøre, med hvormange millimeters unøjagtighed riglen falder ind i slutblikket.

Sådan gør du

  1. Smør riglen ind i læbestift. 
  2. Sæt et stykke malertape henover slutblikket.
  3. Luk døren i
  4. Åbn døren igen. Nu kan du se, med hvor mange millimeter riglen rammer skævt.

Efter denne snedige opmålingsproces har du et sikrere grundlag for at bestemme dig for, om du vil justere på slutblikket eller på låsekassen - eller anvende en af de andre nævnte metoder til af afhjælpe døre, der binder.

 
Denne rigel passer perfekt i slutblikket.  
20. juni 2017 Mikkel Hede
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Sådan optimerer du lyset i dit hjem

De kolde vintermåneder er over os, og det betyder hygge indendørs. Det medfører desværre også, at vi eksponeres for betydeligt mindre dagsly...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx selv forbedre sikkerheden. Og når du skal ud og købe nye vinduer, så er der også en del ekstra features, der kan være værd at overveje at tjekke. Vinduesproducenterne udvikler nemlig hele tiden nyt.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...