Skrue p
Skrue p Foto: iStock og Mikkel Hede

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Der er altid en løsning for en dør der binder 

Det kan ske for selv den bedste dør. Med tiden sniger skavankerne sig ind, og døren begynder at binde. Årsagerne kan være mange: Døren lukker måske skævt i, fordi huset har sat sig; den kan være monteret forkert; eller døren er dårlig vedligeholdt.

Heldigvis er der ingen grund til at leve med en dør, der binder. Der findes nemlig råd mod de fleste bindende døre. For er problemet først diagnosticeret, så findes der næsten med garanti en kur.

6 måder at fixe en dør, der binder

Der kan være flere forskellige årsager til, at døren ikke problemtløst finder sit leje i dørkarmen. I nogle tilfælde kan det betale sig at tjekke flere forskellige metoder af, og nogle gange skal et par af dem bruges i kombination.

Her er 6 råd mod døre, der binder:

1. Smør dørhængslerne

Indrømmet - dette er et quick fix, for du er heldig, hvis det ikke skal mere end et skvæt smøreolie i dørhængslet til for at få døren til at fungere perfekt igen. Hvis det ikke viser sig at løse problemet, så er det ikke spildte anstrengsler. Jævnlig smørring af dørhængslerne kan aldrig skade og burde være en selvfølge.

2. Skru dørhængslerne fast

Efter at have lagt karm og dør til tusindvis af dørlukninger og muligvis også en del dørsmækninger, kan skruerne, der holder hængslerne fast, begynde at sidde løse. Skru efter med en skruetrækker og se, om det løser problemerne.

3.  Læg en dørring på hængslet

   
 En dørring i messing  

Hvis døren binder i bunden, kan problemet nogle gange afhjælpes ganske enkelt med dørringe.

En dørring er et en lille messingring af kobber, der minder lidt om en spændskive. Dørringe kan blandt andet købes i byggemarkeder. De findes i forskellige størrelser, med varierende tykkelse og diameter.

Sådan gør du

Du monterer dørringen ved først at løfte døren af. Læg derefter en dørring over tappen på hver af de to dørhængsler. Prøv eventuelt med forskellige størrelser, hvis den første dørring ikke løser problemet.

4. Høvl døren

En bindende dør kan også skyldes, at træet har udvidet sig et sted, hvor efter døren er begyndt at gå på dørkarmen. Det er f.eks. noget, der kan opstå over tid i koldt og fugtigt vejr. Hvis det er tilfældet, kan problemet muligvis løses ved, at man høvler den del af dørkanten ned, der går på. 

Sådan gør du

Tag døren af, og høvl det stykke ned, der går mod dørkarmen. Hvis det er et større stykke, kan det gøres med en rundsav. Det kræver dog stor præcision, og det bør måske overlades til en fagmand, medmindre du selv er en dreven handyman.

Vil du ikke høvle døren ned på slump, så kan du mere præcist bestemme udstrækningen af det område, der skal høvles ned, ved at male på dørkanten med noget kridt eller eller med noget læbestift. Tag bestik af de mærker der opstår i den opmalede del af karmen. Tag døren af og på nogle gange under høvleprocessen for at sikre dig, at du ikke høvler for meget af dørkanten af. 

5. Ret døren op med en hængselretter

 
Hængselvrider (foto: carl-ras.dk)  

Er der for lidt luft mellem dørkarmen og døren, kan problemet måske løses med en såkaldt hængselvrider. Den kaldes også for en hængselbukker eller en hængselretter.

Sådan gør du

Lad hængselretteren glide ned over hængslet enten nede fra eller oven fra. Dette gøres, mens døren er monteret på hængslerne. Buk hængslet en anelse, så døren vrides på plads.

Gør dette forsigtigt, så hængslet ikke lider overlast. Vær også opmærksom, at hængselsvrideren vanskeligt kan undgå at slide lidt maling af hængslet.

Det er muligt at vride hængslet til begge sider afhængigt af, om døren gaber mod bagkanten eller mod forkanten af døren.

6. Få riglen til at passe i dørkarmen - med læbestift

 
Det lyder skørt, men læbestift er et godt værktøj at have i enhver dørsnedkers værktøjskasse.  

Nogle gange støder låseriglen på det såkaldte "slutblik" i dørkarmen, og dette forhindrer døren i at glide ubesværet i.

Det kan undertiden være vanskeligt at bestemme, hvor helt præcist riglen går på metallet omkring de udstandsede huller i dørkarmen (slutblikket). Det er til dette formål, at læbestiften kommer ind i billedet. I kombination med et stykke malertape kan man nemlig med ret stor præcision afgøre, med hvormange millimeters unøjagtighed riglen falder ind i slutblikket.

Sådan gør du

  1. Smør riglen ind i læbestift. 
  2. Sæt et stykke malertape henover slutblikket.
  3. Luk døren i
  4. Åbn døren igen. Nu kan du se, med hvor mange millimeter riglen rammer skævt.

Efter denne snedige opmålingsproces har du et sikrere grundlag for at bestemme dig for, om du vil justere på slutblikket eller på låsekassen - eller anvende en af de andre nævnte metoder til af afhjælpe døre, der binder.

 
Denne rigel passer perfekt i slutblikket.  
20. juni 2017
Mere om Vinduer og døre

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal give vinduerne et lille 'quick fix'. 

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over arbejdet længe efter. 

Tjek dine vinduer før efteråret sætter ind

Et kritisk blik og en fugtig klud kan få vinduerne i topform, så de lever længere og holder bedre på varmen. Sørg for at give hele vinduet...

13 gode tips til dine vinduer

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmålin...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens tradition eller husets karakter, der bestemmer dørtypen.

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...