Foto: Outline Vinduer

10 råd før du køber nye vinduer

Skal du have nye vinduer? Så er der mange ting, du skal sætte dig ind i: energimærkning, DVV mærkning, ventilationsåbning, bygningsreglement. Læs vores 10 gode råd, så du kan finde de vinduer, der passer til dig.

Af: Lise Mortensen Høy, 29. april 2015

1. Undgå kuldenedfald

Hvis du ønsker at reducere din boligs energiforbrug, vil en 3-lagsrude med to luftrum give det bedste resultat. Et 3-lagsvindue modvirker ”kuldenedfald”, dvs. den kulde, der føles som fodtræk ved store ruder, fordi kulden fra vinduet skubber varmen op i lokalet. 3-lagsvinduet isolerer rigtig godt, og det øger komforten i et rum markant.

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo dyrere opvarmning, man har, jo mere får du ud af at montere 3-lagsvinduer.

2. Varme kanter og lune karme

Termoruder med varm kant: En almindelig termorude har som oftest en afstandsprofil lavet af aluminium, der er en kuldebro, fordi den er i direkte kontakt med både det udvendige og det indvendige glas.

På termoruder med varme kanter er afstandsprofilen, der forbinder glaslagene, af isolerende materiale.

Isolerende karme og rammer: Her er karme og rammer af isolerende materialer, ofte i en sandwich-konstruktion med isoleringsmateriale i midten og et vedligeholdelsesfrit materiale yderst.

3. Træ og træ/alu

Træ: Et trævindue med træ både ud- og indvendigt er for mange det mest naturlige valg.
Vinduer i træ kan holde sig sunde og smukke i rigtig mange år, hvis du behandler dem regelmæssigt.

Træ er et levende materiale, solen udtørrer træet og regnen udfordrer malingen, så for at bevare træets smukke udseende og spændstige struktur anbefales det, at du tjekker dine trævinduer en gang om året, for eksempel hvert forår, for at se, om de trænger til en tur med malerpenslen, eller om de kan vente til næste år.

Træ/alu: Træ/alu vinduer er moderne i deres udtryk og praktiske i brug. Indvendig ligner de fuldstændig et almindeligt trævindue, men udvendig har de en hårdfør klimaskærm af aluminium, der er stort set vedligeholdelsesfri. Træ/alu løsningen er en smule dyrere end træ, men til gengæld er de billigere i vedligeholdelse (du sparer løbende omkostninger til maling, pensler, stiger, stillads osv.) Træ/alu vinduer er i de senere år blevet populære, fordi aluminium som klimaskærm sikrer minimal vedligeholdelse, og fordi materialekombinationen gør det muligt at bevare træudseendet indvendigt.

4. Vindueskrav i Bygningsreglementet

Bygningsreglement 2010 stiller krav om, at man bruger vinduer, der svarer til energimærke C, både når man udskifter et enkelt vindue og når man udskifter vinduerne i en hel facade.
Det forventes, at kravet i det nye bygningsreglement, BR 2015, bliver skærpet til energimærke B. Dette forventes at træde i kraft sidst i 2015.

5. Vær opmærksom på energimærkningen

Vinduer kan i princippet energimærkes fra A og helt ned til F, hvor A betyder den bedste energieffektivitet. Et A-vindue har en speciel type opbygning, som gør det meget energieffektivt og lader meget solvarme komme ind i rummet. 

På nordsiden, hvor solen ikke skinner så meget, handler det om at vælge et vindue, der isolerer rigtig godt og dermed holder den eksisterende varme inde i huset. Derfor er det også vigtigt at se på vinduets u-værdi, som viser, hvor godt vinduet isolerer. Jo lavere u-værdi, jo bedre isolering.

En god løsning vil ofte være et 3-lagsvindue i klasse B, som både lader en del gratis varme komme ind gennem vinduet og stadig holder godt på varmen. 

Vælg de rigtige energiruder og spar stort på energiregningen

6. Sprosser/energisprosser

Et vindue med traditionelle sprosser består af flere stykker glas adskilt af sprosser, hvor hvert glasfelt har en kuldebro ud imod sprosserne. 

Et vindue med energisprosser består derimod af ét stort glasfelt, hvor energisprossen er monteret imellem og uden på glasset. Sprosserne er monteret med et afstandsprofil og rører derfor ikke glasset. På den måde undgår man de kuldebroer, der opstår ved traditionelle sprosser. Energisprosser giver færre kuldebroer og dermed mindre varme- og energitab. 

7. Ventilationsåbninger

Du kan få monteret ventiler i dine nye vinduer, de kan hjælpe til med den daglige udluftning og være med til at minimere dug og kondens på dine vinduer. Det anbefales, at du tilvælger klikventiler i de vinduer og døre som sidder i rum hvor luftfugtigheden og solpåvirkningen kan være høj som fx i badeværelse køkken, soveværelser, stue og bryggers. 

8. DVV-mærkede vinduer

  • DVV-mærkede vinduer er fremstillet efter branchens strenge kvalitetskrav.
  • Certificeringsordningen kontrollerer virksomhedens kvalitetsstyring, og at de færdige elementer opfylder krav til bl.a. konstruktion, ydeevne, materialer og overflader.
  • DVV mærkede vinduer og yderdøre er omfattet af en garantiordning, som giver private forbrugere fem års totalgaranti.
  • DVV garantiordningen er en forsikringsdækket garantiordning, der også, i tilfælde af fx en virksomheds konkurs, dækker for fejl og mangler hos private forbrugere.

9. Tjek på kvaliteten

Når du vælger vinduer er det en rigtig god idé at gå efter en vinduesleverandør, der tilbyder:

  • 10 års garanti
  • DVV-mærkning
  • Medlem af Vinduesindustrien
  • FSC / CE godkendelse
  • Energimærkning 

10. Skal passe til huset

Der findes et hav af byggestile med hver deres unikke udtryk. Og nye vinduer kan ændre udseendet på dit hus radikalt. Derfor er det også vigtigt at vælge vinduer, som har det rette stilmæssige udtryk set i forhold til byggestilen på huset for ikke at ødelægge helhedsindtrykket. Omvendt kan nye vinduer i en ny stilart – evt. sammen med en ny renoveret facade give et ældre hus et tidssvarende udtryk.

Kilder: Outline, Rationel, Storke, H. Sørensen m.fl.

29. april 2015 Lise Mortensen Høy
Mere om Vinduer og døre

Ikke så dum som en dør: Det fortæller dine døre om dig

Er din boligindretning lys og minimalistisk eller fyldt med farver og unik kunst? Find ud af, hvad dine døre fortæller om, hvilken type du er.

Nyt reglement: Nu SKAL nye vinduer overholde disse regler

Bygningsreglementet skærper reglerne, så vi undgår at bruge unødig energi med vinduer der ikke holder på varmen. Find ud af, hvad de skærped...

Udskiftning af vinduer - sådan får du tilskud

Hvor meget kan du få i tilskud til udskiftning af vinduer? Her er alt, du skal vide om tilskuddets størrelse, hvordan du søger og håndværker...

Døren binder: sådan reparerer du den

Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

Genbrug dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

7 gode råd: Mal vinduer som en professionel

Vejr, rensning, slibning - dét er de vigtigste punkter på tjeklisten, når du skal male vinduer. Følg disse 7 råd, så kan du glæde dig over...

Valg af hoveddør - få det store hoveddørsoverblik her

Der er mange muligheder, når du vælger hoveddør. Du kan restaurare den gamle dør eller vælge en ny i en pangefarve. Det kan også være egnens...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

Vælg en hoveddør med stil

Hoveddøren er en vigtig del af husets facade. Den må gerne være karakteristisk, men den må ikke tage magten fra resten af huset ved at være...

Vinduer af høj kvalitet

Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...