Dyrt eller billigt værktøj? Hvad skal du købe?
Dyrt eller billigt værktøj? Hvad skal du købe? Foto: iStock

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylderne.

Af: Per Handberg, 30. maj 2018

Værktøj: Dyrt eller billigt?

Du kan købe værktøj i mange prisklasser, og som hovedregel følges pris og kvalitet ad. Men hvordan finder du ud af, hvornår det kan betale sig for dig at vælge hhv. den billige eller den dyre løsning?

En hurtig søgning på en 18V akku-boremaskine i et par danske byggemarkeder viser, at du kan finde én inkl. batteri til den nette sum af 248 kr., men du kan også finde en model til 4.799 kr. Og sådan er det med det meste værktøj. Det fås i meget forskellige prisklasser, det bedste bud for dig er at se mulighederne an, før du køber.

Få det gamle tapet af væggene. Brug tapetopbløder eller en tapetafdamper.

Køb både og

Det er de færreste, der altid har råd til at købe værktøjet fra den øverste hylde, så det er med at finde en balance, der gør dig i stand til at klare de opgaver, du bliver mødt med i det daglige.

I eksemplet med skruemaskinen er den dyre version selvfølgelig proppet med en hel masse ekstra features,  og den er udstyret med så meget kraft, at den kan klare de allertungeste opgaver. Producenten lover endda, at hvis du taber den fra 2 meters højde ned på beton, så samler du den bare op igen og fortsætter arbejdet. Det går nok ikke med den billige udgave.

Få mere plads og øg husets salgspris med en tilbygning.

Tænk på dit behov

Du skal gennemtænke, hvor meget du kommer til at bruge de enkelte stykker værktøj, og hvor vigtige de er for de opgaver, du skal løse. Skal du bare bruge skruemaskinen til at skrue hylder og billeder op på væggene, så spilder du penge på mange ekstra features og kraft med den dyre udgave. Men er du typen, der selv bygger en udestue eller et skur helt fra bunden, så kommer du til at ærgre dig over manglerne ved de helt billige maskiner, som i værste fald slet ikke tåler den hårde belastning.

Du får, hvad du betaler

Generelt betaler du for kvalitet, holdbarhed, kraft og præcision. De billigste udgaver bliver hurtigt slidte og i nogle tilfælde slidt op. En sløv sav er svær at arbejde med og giver ikke pæne resultater, og en boremaskine, der ikke kan holde ordentligt fat om boret, når der er belastning på, er heller ikke meget værd.

Er du ikke typen, der tager håndværkerbæltet på fra morgenstunden, så skal du nok generelt holde dig fra de allerdyreste maskiner. I mellemlejet kan du ofte finde meget fornuftige maskiner, der har en god balance mellem holdbarhed og kraft, så det behøver ikke være et enten/eller. På næste side får du nogle bud på, hvornår du skal vælge de billige eller de dyre.

Der er ingen grund til at betale i dyre domme for en trappe. Byg den selv!

30. maj 2018 Per Handberg
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på...

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet. Pladerne har vist sig at kunne forårsage store fugtskader.

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.