Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.
Af: redaktionen, 7. marts 2005

Af Helle Møller Riis, idényt nr. 2, 2005

En mudret bil, en mosbevokset terrasse eller en algebegroet husmur kan koste meget knofedt, men ejer du en højtryksrenser, er problemet overskueligt. Med en af de små “hobbyrensere” får du en effektiv medarbejder, der kun kræver strøm og vand for at holde dampen oppe.

Tryk efter behov
Højtryksrensere til privat brug fås fra omkring 600 kr. og op til over 10.000 kr. Men før du går ud og investerer, skal du gøre op med dig selv, hvor stort dit behov er. Det nytter ikke at købe en lille model, hvis du har en stor sejlbåd, der skal rengøres flere gange på en sæson. Og det vil være spild af penge at købe en stor renser, hvis du kun skal bruge den til at vaske din motorcykel.

Stort udvalg af ekstraudstyr
De fleste højtryksrensere leveres med en standarddyse med rotorjet. Du kan supplere med udstyr til fx sandblæsning, kloakrensning og terrassevask. Du kan også få forskellige strålespidser, der kan justere trykket og strålebredde. Det er en god idé at købe et vedligeholdelsessæt, der renser for kalk og sikrer mod frost og rust.

Forhandler: Gerni, tlf. 89 12 22 00
Rensernes størrelse og pris hænger sammen med, hvor stort tryk – antal bar – de kan levere. De største “hobbyrensere” kan spule ved ca. 150 bar, mens de mindste ligger på omkring 100 bar.

Som grundregel gælder det, at jo flere kvadratmeter du har, og jo flere opgaver du vil have din højtryksrenser til at udføre, jo større skal den være. Selvfølgelig kan en lille højtryksrenser sagtens rengøre en hestetrailer, en stor terrasse eller tre længer på et nedlagt landbrug, men en større model vil være langt mere effektiv.

De fleste højtryksrensere er nemme at betjene, men du bør selvfølgelig tænke dig om, når du står med maskinen i hånden. Højtryksrensere er ikke legetøj, og det er meget farligt at blive sprøjtet i ansigtet, ligesom det kan give grimme sår, hvis du lige skal “tjekke” trykket med hånden.

Spar på trykket
En højtryksrenser kan også ødelægge mere, end den gør gavn, hvis den bruges på den forkerte måde over for forkerte materialer. Vær eksempelvis varsom, når du vasker havemøblerne. Har du for meget tryk på renseren, kan den flænse træet på dine sommermøbler eller beskadige overfladen på en plasticstol.

Samme omhu skal du nære over for bilvask og motorcykler, lakken skulle nødigt ødelægges, og det er en god idé, at du køber specialtilbehør, som passer til de opgaver, du vil have højtryksrenseren til at løse. En børste er uundværlig, fordi den er mere skånsom end den hårde stråle, hvis du fx vil bruge højtryksrenseren til bilvask. Brug også børsten til havemøbler lavet i plast.

Mindre vandforbrug
Har du tænkt dig, at højtryksrenseren skal vedligeholde din terrasse, er en speciel terrassevasker en mulighed, ligesom en investering i en kloakrenserslange eller sandblæsningsudstyr kan spare dig for mange håndværkerregninger. En højtryksrenser kan samtidig give dig store besparelser på dit vandforbrug. De store rensere (150 bar) bruger 500 l i timen, de små 300. Til sammenligning bruger en almindelig haveslange 3000 l i samme tidsrum.

Hobbyrensere i tre “vægtklasser”
Forhandler: Bosch, tlf. 44 89 89 891 Modeller omkring de 100 bar, som er til dig, der “kun” skal vaske bil eller motorcykel, og som indimellem har renseren med i sommerhus. Priser mellem 600 og 1.200 kr.

2 Højtryksrenserne omkring 120-130 bar, der er beregnet til husejere med eksempelvis en stor terrasse og en facade, der jævnligt skal rengøres. Priserne begynder ved ca. 2.500 kr.

3 De store hobbyrensere på 150 bar til mange og større opgaver. Her kan den kraftigere ydeevne være med til at reducere tidsforbruget væsentligt. Priserne ligger fra omkring 4.000 kr.
7. marts 2005 redaktionen
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når tømmersamlinger skal limes, eller en skævvreden stolpe skal tvinges tilbage i form. Skruetvinger med en spændvidde på 80-100 centimeter kan levere tryk på helt op til 400 kilo.

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket...

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken skruemaskine, der endte som testens vinder.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.