Foto: idényt

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken skruemaskine, der endte som testens vinder.

Af: Per Handberg, 20. februar 2012

Sådan testede vi skruemaskinerne

Vi har teste akku-bore-/skruemaskiner til den almindelige villaejer, der bestemt ikke er den store gør det selv-mand. Han har brug for at bore huller i sin murstensvæg, skrue skruer i samme huller og skrue skruer i træ uden at bore for. Vi vægter styrke, udholdenhed, ergonomi/vægt og pris nogenlunde ligeligt.

Karakterskalaen for testen

idényts byggeekspert, Mikael Mortensen, har givet skrue-/boremaskinerne karakterer efter denne skala:

1 = Skuffende
2 = Tilfredsstillende
3 = God
4 = Meget god
5 = Suveræn

Kig efter skruemaskinens kapacitet

Alle skruemaskinerne er på 18 V spænding, men det er værd at notere, at det giver god mening at kigge efter kapacteten. Her skiller Hitachi sig markant ud ved at have et batteri på 3,0 Ah, mens de andre ligger på mellem 1,3 og 1,5 Ah. Og forskellen er bestemt mærkbar. 

Ryobi - skruemaskine med rigelige kræfter

Ryobi LCDI 18022
Vejl. pris: 1.299 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytGod maskine, der klarer opgaverne fint. Virker lidt tung, og tyngdepunktet er ikke helt i top. Har rigeligt med kræfter og slagfunktion. Glimrer især ved nemt batteriskifte, og så leveres den som den eneste med afstandsholder og ekstra greb, så den kan betjenes med tohåndsgreb. Leveres med kuffert og to batterier. Batterierne kan bruges sammen med Ryobis andre akkumaskiner på 18 V. Er rigtig fornuftig til prisen.
Batteri: 1,4 Ah Vægt: 1,8 kg
Ryobi

Testens vinder

Einhell RT-CD 18/1 Li  
Vejl. pris: 1.395 kr.
Karakter: 4

Foto: idénytEn rigtig god maskine, der klarer bore- og skrueopgaver ubesværet. Den ligger godt i hånden og har en fin balance. Har tydeligvis kræfter til at blive brugt til større opgaver, men har fx ikke slagfunktion. Har et rigtig godt indbygget lys, som sikrer optimal belysning af arbejdsstedet. Vil klare alle de opgaver vores test-villaejer vil kunne finde på at sætte den på. Leveres i kuffert med et batteri. Og til en fornuftig pris. Vores testvinder.
Batteri: 1,5 Ah Vægt: 1,6 kg
Einhell

Nemt borskifte på Bosch skruemaskine

Bosch Uneo Maxx 18 V
Vejl. pris: 1.499 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytKlarer opgaverne som den skal. Er en meget let maskine, med lidt højt tyngdepunkt. Har de fornødne kræfter. Den kan ikke bruge almindelige runde bor, men skal bruge specielle med to små vinger eller bor med sekskantet bund. Det sikrer meget nemt skifte af bor, men kræver så også, at man skal skifte alle sine bor ud. Har indbygget tohåndsgreb, men der er for lidt plads til voksne mandehænder. Leveres i kuffert med et batteri.
Batteri: 1,5 Ah Vægt: 1,4 kg
Bosch 

 

Professionel kvalitet på Hitachi

Hitachi DV 18DSL
Vejl. pris: 4.657 kr.
Karakter: 4

Testens suverænt bedste maskine. Har en god balance og ligger rigtig godt i hånden. Borer ubesværet i mursten og skruer uden det mindste besvær. Den har langt flere kræfter, end vi havde behov for i denne test, og vi vil ikke være bange for at anbefale den til gør det selv-folk med høje ambitioner. Maskinen har ikke slagfunktion.
Leveres i kuffert med to batterier. Men prisen trækker ned i forhold til vores testkrav, da den skyder pænt over målet.
Batteri: 3,0 Ah Vægt: 1,8 kg
Hitachi

Black & Decker - til nybegynderen

Black & Decker ASL 188KB
Vejl. pris: 1.299 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytHar piktogrammer i stedet for tal ved momentindstillingen. Det er en sjov idé til den uøvede – hvis bare det kunne bruges. Problemet er fx, at der ikke er et piktogram til at skrue skruer i murværk, så vi måtte vælge boreindstillingen, for at få det til at virke, og så er den uøvede lige dårligt hjulpet. Klarer alle opgaverne – hvis du altså “snyder” med indstillingerne. Maskinen har slagfunktion og leveres i kuffert med to batterier.
Batteri: 1,3 Ah Vægt: 1,6 kg
Black & Decker

 

Einhell - klarer lige testen

Einhell BT-CD 18/1 Li
Vejl. pris: 799 kr.
Karakter: 2

Foto: idénytTestens absolut billigste og dårligste maskine. Den havde besvær med at bore de fire huller i mursten – ikke så meget fordi den manglede motorkræfter, men fordi den ikke kunne holde ordentlig fast om boret. Det resulterede i, at boret satte sig fast i borehullet i murstenen. Klarede dog opgaven til sidst. Maskinen leveres i kuffert med et batteri, men som den eneste maskine var der en bitholder med.
Batteri: 1,3 Ah Vægt: 1,7 kg
Einhell

20. februar 2012 Per Handberg
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når tømmersamlinger skal limes, eller en skævvreden stolpe skal tvinges tilbage i form. Skruetvinger med en spændvidde på 80-100 centimeter kan levere tryk på helt op til 400 kilo.

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket...

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.