Inden du går i gang med at bore, er det en god idé at have fundet den rigtige rawlplug og skrue frem, så du er sikker på, at borehullet kommer til at passe med rawlpluggen.
Inden du går i gang med at bore, er det en god idé at have fundet den rigtige rawlplug og skrue frem, så du er sikker på, at borehullet kommer til at passe med rawlpluggen. Foto: iStockphoto

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Af: Berit Viuf, 12. maj 2010


Rawlplugs til alle typer vægge

Det burde være en overkommelig opgave at hænge diverse hylder og billeder op. Men de fleste kender nok til den tvivl der opstår, når man kigger ned i værktøjskassen efter den rigtige rawlplug. Fortvivl ikke, for der findes specielle rawlplugs til alle vægmaterialer og belastninger.

Vælg rawlplug efter belastning

Langt de fleste ophængninger i hjemmet drejer sig om lettere ting. Her kan du klare dig med nogle universalprodukter, der egner sig til det meste. Har du behov for at hænge skabe eller boghylder op på væggen, skal ophængningen kunne holde til stor vægt.
Her har du et væld af muligheder både hvad angår skruer og hvad angår de mest hensigtsmæssige rawlplugs.

Vej den ting, du skal have op at hænge

Du er nødt til at veje den belastning som ophængningen skal kunne holde til, finde ud af, hvilket materiale din væg består af, og derefter rådføre dig med din forhandler om, hvilket produkt du skal vælge.

Borehul og rawlplug skal passe sammen

Borehul og rawlplug skal som udgangspunkt have samme diameter.
Til gengæld skal skruen skal være mindre end rawlpluggen, men skal dog være stor nok til, at rawlpluggen udvider sig, når den skrues i.
Vælg en skrue der er længere end rawlpluggen, så spidsen stikker ud.

Rawlplug og skrue skal passe sammen

Du bør altid læse anbefalingen fra producenten, så du sikrer dig at rawlplug og skrue matcher. Har du ikke gemt pakken, kan du benytte følgende tommelfingerregel:

  • Ved mindre skruer, op til 5 mm i tykkelse, skal rawlpluggen typisk være 1 mm større i diameter.
  • Ved tykkere skruer bør man vælge en rawlplug der er 2 mm større.

Bland ikke nyt og gammelt

Design af skruer har ændret sig gennem tiden, og i dag er de fleste skruer meget lige fra hoved til spids. Tidligere var skruer mere koniske - altså tykkere ved hovedet.

De ældre rawlplugs er designet til at passe til den koniske form, mens de nyere er designet mere lige skruer.
  
Test af vaterpas: Byg i lod og helt lige

Rawlplug fås i mange forskellige kvaliteter - vælg den bedste

Det kan være fristende at vælge den store pose med billige rawlplugs frem for de lidt dyrere kendte mærker.
Men der er stor forskel på kvaliteten. Plastikken i de billige rawlplugs er ofte tynd og sprækker let og gribevinger/modhagerne er for spinkle til at gribe ordentlig fast.

Vælg rawlplug efter, hvad væggen er lavet af

Vægge i de danske boliger kan være lavet af mange forskellige materialer. Det har afgørende indflydelse på, hvilken rawlplug du bør vælge. Hvis du ikke ved, hvad væggene i dit hus er lavet af, så find ud af det ved brug af nogle enkle tricks - få dem her.

Lynguide til rawlplugs

Gips

Gipsvægge er kendetegnet ved en tynd væg med et hulrum bag.

Expandet

Lette ophæng:
Selvskærerne rawlplug, som du skruer i til den er jævn med væggen. Derefter skrues skruen i.

Fischer

Tungere ophæng:
Her har du brug for en rawlplug hvor skruen udvider rawlpluggen, når den skrues i. Rawlpluggen deformeres, så den fungerer som en form for bolt på væggens bagside.

ExpandetMursten

I mursten og andre hårde vægmaterialer skal du bruge en rawlplug der udvides i takt med at skruen skrues i. Det øger friktionen mod siderne i borhullet så skruen holdes fast i væggen.

ExpandetGasbeton & hulsten

Er bløde materialer, hvor skrue og rawlplug kan dreje rundt i borehullet og dermed sidde løs. Her skal du finde en rawlplug med et dobbeltsæt vinger, der fungerer som en form for modhager.

FischerUniversal-rawlplug

Til lette ophængsopgaver kan du klare dig med en universalrawlplug, uanset hvad din væg er lavet af.

12. maj 2010 Berit Viuf
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når tømmersamlinger skal limes, eller en skævvreden stolpe skal tvinges tilbage i form. Skruetvinger med en spændvidde på 80-100 centimeter kan levere tryk på helt op til 400 kilo.

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket...

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken skruemaskine, der endte som testens vinder.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.