Billedet viser sokkel og afstandsliste bag facadebeklædning. Den er fugtskadet af udsivende vand fra „MgO-plader“ i konstruktionen.
Billedet viser sokkel og afstandsliste bag facadebeklædning. Den er fugtskadet af udsivende vand fra „MgO-plader“ i konstruktionen. Foto: Byg-Erfa

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet. Pladerne har vist sig at kunne forårsage store fugtskader.

Af: A. Aaen, 15. september 2015

Byggebranchen og eksperterne råber vagt i gevær. 

Siden 2007 har det været populært at bruge MgO-plader til facadebeklædning. 

– Disse magnesiumplader har i en række tilfælde vist sig at blive så kraftigt opfugtede af fx udeluft, at der på pladernes overflade udskilles frit saltholdigt vand. Efterfølgende kan vandet dryppe af bag facadebeklædningen eller opfugte vinduer og bagvedliggende konstruktioner samt medføre korrosion af søm, skruer, beslag, siger de hos Byg-Erfa.

Du skal være opmærksom også selv om du ikke umiddelbart kan se skaden. Erfaringerne med skaderne er indtil nu, at fugten – skimmel m.m. – kan skjule sig under pladerne. Den bliver først rigtig synlig, når det bliver rigtig fugtigt i vejret.

Skriv til entreprenøren

Du kan selvfølgelig selv tjekke dit hus, men er du usikker på, hvilke materialer, der er anvendt, bør det fremgå af dine byggepapirer, om der er tale om de såkaldte MgO-plader.  

Allerede nu er der opdaget mange alvorlige skader landet over og rådet fra Danske Boligadvokater lyder: 

– Kontakt en byggeteknisk rådgiver og en BOLIGadvokat eller anden advokat med speciale i fast ejendom og entreprise. Sammen kan I fastslå, om der er brugt MgO-plader og om din bolig er i risikogruppen. Rådgiverne hjælper dig også gennem hele den efterfølgende proces.

– Hvis der er brugt MgO-plader, så skriv til entreprenøren/leverandøren, at du undersøger sagen nærmere i samarbejde med rådgiver og advokat, og at du vender tilbage, sandsynligvis med et erstatningskrav. Er der allerede skader, skal det også anmeldes til forsikringsselskabet.

Forældelse – vær på mærkerne!

Boligadvokaterne peger også på, at villaejerne skal være opmærksom på forældelsesfristen. Hvor lang den er afhænger af det regelsæt, boligen er opført efter. Typisk fem år efter aflevering af det færdige byggeri. Dog mister du retten til indsigelse senest tre år efter, du har, eller burde have, opdaget skaden/problemet.

Endelig er der risiko for, at flere af de entreprenører, der har brugt de nævnte plader i deres projekte,r går konkurs pga de mange erstatningssager. Så der er al mulig grund til at få tjekket op på sit hus.

15. september 2015 A. Aaen
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.