Superlim, universallim, trælim, epoxylim. Lær at finde frem til rigtige lim.
Superlim, universallim, trælim, epoxylim. Lær at finde frem til rigtige lim. Foto: Colo

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Af: Jan Pasternak, 1. oktober 2020

Styrker og svagheder ved forskellige limtyper

Til reparationer, hobby og gør det selv-arbejder i hjemmet findes der et væld af forskellige lime, og det kan godt virke overvældende, når man står og kigger på hylderne i byggemarkedet.
  
I praksis er der dog kun nogle få typer, som er relevante i det daglige. Vi kigger på de vigtigste og giver dig et overblik over styrker og svagheder på en række nye og gamle limtyper.

De nye universallime

I de seneste år er der dukket nye typer universallime op på markedet, som ikke må forveksles med de gammelkendte universal- og hobbylime. De nye typer kan klare selv de sværeste opgaver. Limene skaber meget stærke samlinger og kan binde både hårde og bløde, porøse og glatte materialer sammen – metal, sten, gummi, plast, stof, læder og meget mere.
  
Limene modstår både vand og høj temperatur. De er tykke i konsistensen, en-komponente og giver mulighed for at justere emnerne i ca. 20 min. Til gengæld må man leve med temmelig lang tørretid, 12-48 timer, og en ret høj pris. Da limene holder sig fleksible efter tørring, er de også gode til svære opgaver som fx reparationer af gummistøvler og bløde materialer.

Trælim og snedkerlim

Til samling af træ mod træ er den gode gamle hvide snedkerlim stadig den bedste. Den vandbaserede lim er nem at bruge, også på pap og læder. Nogle typer tørrer i løbet af få minutter, andre inden for nogle timer. Emnerne skal spændes sammen med en skruestik eller lægges i pres.
  
Trælim findes også i mere hårdføre udgaver, som kan bruges udendørs, og som kan lime træ fast til andre materialer som fx metal, beton og hård plast.

Hvad er kontaktlim?

I modsætning til de andre limtyper skal kontaktlim smøres på begge flader, hvor den skal have lov at tørre næsten helt op, inden emnerne presses hårdt sammen. Det er på grund af denne kontakt ved limningen, at kontaktlim kaldes for netop kontaktlim.
  
Kontaktlim giver en stærk samling og er især god til større flader. Kontaktlim binder på de fleste materialer som træ, læder, tekstiler, laminat, plast og metal.
  
 
Kontaktlim skal smøres på begge de emner, der skal limes sammen. Flickr v/ Casco Craft.  

Lim og sundhed

Lime er meget forskellige rent kemisk og spænder lige fra harmløse vandbaserede lime, som er beregnet til børn, og til kradse sager, som indeholder opløsningsmidler, der kan være skadelige ved indånding og irriterende ved berøring.
  
Læs derfor brugsanvisning og sikkerhedsforskrifter omhyggeligt inden brug. Brug så vidt muligt lim med så lavt sikkerhedsnummer som muligt, 00-1 eller 0-1, og uden faremærkning. Køb CE-mærket lim til børn, evt. A-mærket af Fællesrådet for formnings- og hobbymaterialer, som opfylder de strengeste krav. Sørg for god ventilation, når der arbejdes med opløsningsholdige lime.

Superlim (sekundlim)

Superlim, også kaldet sekundlim, hæfter meget hurtigt, når emnerne presses sammen. Limen er tynd og vandklar og kræver god kontakt mellem de flader, som skal limes. Den giver en næsten usynlig limfuge og giver en meget stærk samling mellem ikke-porøse materialer som glas, metal og hård plast.
  
Til lidt mere porøse materialer og materialer, som ikke passer fuldstændigt sammen, fås limen i tykkere udgaver. Limene indeholder opløsningsmidler, som fordamper meget hurtigt, og kan give irritation ved kontakt med hud, øjne og slimhinder. Superlim er dyr og sælges i meget små beholdere. Den holder sig bedst, hvis den opbevares tørt ved køleskabstemperatur.

Epoxylim

Når det gælder om at få den stærkest mulige samling er den tokomponente epoxylim den bedste kandidat. Da den blandes af en binder og en hærder, er den ikke så nem at bruge, men den klæber på de fleste materialer inkl. metal, sten, glas, træ og mange typer plast og kan også bruges udendørs, da den modstår vand.
  
Den færdigblandede lim er meget tyk og kan også bruges til at udfylde huller.
  
Læs mere om epoxylim hos Gør Det Selv
1. oktober 2020 Jan Pasternak
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.