Træskruer, murskruer, gipsskruer - find den rette skrue
Træskruer, murskruer, gipsskruer - find den rette skrue

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Af: Mikkel Hede, 24. november 2015

Find den rette skruetype

Kender du det? Du står i Silvan, Bauhaus eller et andet byggemarked foran endeløse hyldeophæng af skruer og skruer og endnu flere skruer... Hvilken én skal du vælge? Nogle gange føles det som at finde en nål i en høstak. Og hvad er det lige alle de forskellige typer af skruer, kærve og skruehoveder hedder? 

Kæmpe grafisk oversigt over skruer

Vores søsterblad Gør Det Selv har for at gøre forvirringen mindre fremstillet en stor informativ digital planche, som du kan have med på mobilen, næste gang du skal ud og købe skruer. Grafikken forklarerer med enkle og tydelige billeder alt om skruer.

Vores visuelle guide til alt om skruer og skruetetyper er tilgængelig her med et enkelt klik:

Skruetyperne

Den første ting man skal have styr på, inden man køber ind til et skruearbejde, er: hvilken skrue er bedst egnet til opgaven? Grundlæggende set findes der fire forskellige skruetyper

 1. Træskruer
 2. Murskruer
 3. Pladeskruer
 4. Universalskruer

Inden for disse 4 kategorier er der selvfølgelig mange variationer. Her er et overblik over en del af skruetyperne:

Træskruer

Tidligere krævede det forboring at holde to stykker træ sammen. Nye detaljer i spids, gevind og hoved har i dag begrænset behovet for at bore for. Det har i høj grad lettet arbejdet, så både håndværkeren/handymanden og batteriet holder længere.

Murskruer

Murskruer skærer selv gevind i murværket, efter at der er boret for. Hermed slipper du for den nylon-rawlplug, som spånpladeskruen kræver for at kunne sidde fast. Blandt murskruer findes:

 • Montageskrue til træ
 • Betonskrue 
 • Karmskruee

Pladeskruer

Meget montagearbejde præges af, at skruerne skal holde så forskellige materialer som gips, metal, eternit og krydsfiner fast på så forskellige underlag som træ og stål. Pladeskruer omfatter blandt andet: 

 • Gipsskruer
 • Faceadeskruer
 • Vingeborskruer

Specialskruer

Det kræver specialskruer at sætte en glasliste på et stålprofi l, skrue beslag fast i vinduesrammer af plast og skrue byggebeslag rigtigt fast. Her er nogle få af de mange skruer, der er beregnet på helt bestemte opgaver.

 • Skruer til plastprofiler
 • Beslagsskrue
 • Glaslisteskrue
 • Isoleringsskruer

De fem forskellige typer af kærve

I gamle dage var lige kærv på skruer det eneste, der findes. I dag ser billedet meget anderledes ud. Her er de fem dominerende typer af kærve til skruer:

 • Lige kærv - Stort set forsvundet. Findes især på messingskruer til messingbeslag.
 • Philipskærv - Især på skruer til at montere plader med dybdestop.
 • Pozidrivkærv - Meget udbredt, men fortrænges stadig mere af torx.
 • Torxkærv - På vej til at blive den mest udbredte til andet end plader.
 • Sekskanthoved - Bruges ofte, hvor hovedet sidder uden på en plade, ofte med en skive under.

De fem forskellige typer af skruehoveder

For at give det mest effektive og det mest harmoniske resultat eksisterer der også adskillige typer af skruehoveder. Her er de fem mest udbredte typer: 

 • Undersænket hoved - ligger i plan med overfladen. Kræver forudgående forsænkning - medmindre skruen har fræseribber.
 • Rundhoved -  er fladt i bunden og danner en halvkugle oven på overfladen. Bruges især over beslag og hårde plader.
 • Linsehoved -  kombinerer det undersænkede hoved og det runde hoved. Kræver forsænkning.
 • Panhoved - er cylinderformet med afrundede hjørner. Bruges især over beslag og hårde plader.
 • Sekskanthoved - brugtes før mest til store træskruer, men de opgaver klarer torx stadig oftere. I dag mest brugt uden på plader.

Se den store infografic med de meget illustrative billeder af skruer, kærve og skruehoveder.

skruer-skruetyper.pdf

Træskruer, metalskruer, pladeskruer, specialskruer  
Skruer i hele verdenen - forén Eder!  
24. november 2015 Mikkel Hede
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet. Pladerne har vist sig at kunne forårsage store fugtskader.

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.