En stiksav, en grensav, en nedstryger og en fukssvans.
En stiksav, en grensav, en nedstryger og en fukssvans. Foto: Birgitte Svennevig

Fire save du bør have i din værktøjskasse

En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver  værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige opgaver. Læs, hvad du kan bruge de forskellige save til, og få gode tips til, hvordan du saver korrekt.

Fukssvans Fukssvans.til de grove save-opgaver

En fuksvans kan save i næsten alt – dog ikke altid med lige godt resultat. Fukssvansen er ofte grovtandet og saver hurtigt og sikkert et bræt over. Brug fukssvansen til grove save-opgaver, fx når du skal save gulvbrædder eller bygge legehus i et træ. Fukssvansen efterlader enganske grov skæreflade, ofte med store splinter i, og egner sig derfor kun til grove, typisk udendørs arbejder.

Grensav til de tætsiddende grene på træerne

En mindre sav, der ofte har brede tænder til grov savning på den ene side og smallere tænder til fin savning på anden side. Grensaven skærer på tilbageløbet – altså når du trækker saven tilbage mod dig selv. Det er en stor hjælp, når du skal save en gren af, der sidder over hovedhøjde. Grensaven er også mindre og dermed nemmere at manøvrere rundt mellem de ofte tætsiddende grene på havetræerne.

Nedstryger til de finere saveopgaver

Egentlig udviklet til at save i metal. Men du kan også bruge den som listesav – altså når du har brug for en fin skæreflade, der kun kræver et par strøg med sandpapiret, før den er glat og fin. Brug for eksempel nedstrygeren, hvis du skal save lister til billed-rammer. Ellers er nedstrygeren til metal og klarer fint at skære en skruespids af, dele en gardinstang i to og lignende.

Stiksav til de hårde saveopgaver

Nogle gange er det godt med lidt ekstra kraft. Den elektriske stiksav er god, når du skal save meget eller save i hårde materialer. Uundværlig i familier, der bygger om og selv sætter i stand derhjemme. Krydsfiner, laminatgulv, limet træ, spånplade, MDF-plade og melamin-plade er oplagte kandidater til stiksaven.

Forskel på skærefladerne, når du saver

Skærefladen på et stykke træ ser forskellig ud, alt efter om det er savet forfra eller bagfra. Ofte rives der store splinter af træet, når du trækker saven igennem for sidste gang og brættet deles i to. Der, hvor du trak saven igennem de første gange, er der ikke trukket splinter af, og skærefladen er mere jævn og pæn. Det bliver så selvfølgelig den side, der skal vende opad, hvis brættet skal blive til en hylde.

Sådan får du det bedste saveresultat

Hvis du er usikker på materialet, og det ikke er ligegyldigt hvilken side, der skal være synlig, så prøv at save et sted, hvor det ikke kan ses. Så kan du bedst bedømme, om du skal save forfra eller bagfra for at få det bedste resultat.
  
Leder du efter den allerbedste stiksav? Se stor test af stiksave på Gør Det Selv.
4. januar 2008
Mere om Værktøj og byggematerialer

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på...

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet. Pladerne har vist sig at kunne forårsage store fugtskader.

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.