Foto: Metabo og istockphoto

Dette skal du overveje, inden du køber en kompressor

En kompressor er sjældent direkte uundværlig i en privat husstand, men laver du af og til gør det selv-projekter, så kan den være en overvejelse værd.

Af: Per Handberg, 2. juli 2015

Sæt tryk på værktøjet

Det kan måske lyde lidt voldsomt at investere i en kompressor for at slå søm i, men der skal ikke monteres mange meter raftehegn med store søm, før du ville ønske, at du havde en kraftig sømpistol.

En kompressor med forskelligt tilhørende trykluftsværktøj kan spare både tid og kræfter, og er du først begyndt at bruge den, vil du opdage, at den kan bruges til mere, end du måske først forestillede dig.Trykluftværktøj er effektivt og nemt at bruge, og når du først har anskaffet kompressoren, så er værktøjet også ganske billigt. Og med mindre du har købt en kompressor, der er for lille til dine opgaver, så løber du ikke tør for kræfter selv efter flere hundrede søm.

Læs også: Multihavemaskinen indtager haven

Kig på luftforbrugetDet er ikke helt enkelt at vælge kompressor, fordi de findes i utallige varianter, som dækker mange forskellige behov. Men det er nemmest at foretage et valg, hvis du først gør op med dig selv, hvad du vil bruge af værktøj, og hvor store opgaver, du kommer til at kaste dig ud i.

Du skal først og fremmest kigge på værktøjets forbrug af luft. Fx har en hæftepistol et lille forbrug, da den ikke kører kontinuerligt, men kun bruger luft i et kort øjeblik, når en klamme skydes i, mens en malerpistol kører i længere perioder, og derfor kræver mere luft.Kig på tankens størrelse

Når du vælger kompressor, skal du kigge på hhv motorens og tankens størrelse. Jo større motor, jo hurtigere fyldes tanken med komprimeret luft, og jo større tank, jo længere går der, mellem motoren skal køre. Og du skal være opmærksom på, at det kan være ret generende, hvis motoren skal køre for tit, for en kompressor larmer, når luften skal komprimeres.

Kommer du op i de større kompressorer til gør det selv-brug, der kan drive meget luftkrævende værktøj, skal du være klar over, at du ikke kan klare dig med 230 volt strøm, men skal op i 400 volt.

Læs også: Havemaskiner, der letter havearbejdetDu skal også kigge på den mængde luft, som kompressoren kan levere i minuttet, for det er målet for, hvilket værktøj, den kan drive. Men kan en kompressor levere 200 l/min, så kan den faktisk godt trække en mejselhammer, der fx kræver 350 l/min, den kan bare ikke køre uafbrudt i et minut. Så skal du bruge meget luftkrævende værktøj i længere tid, så skal du gå efter en stor og kraftig kompressor, mens en mindre kompressor kan klare de fleste små-opgaver.

2. juli 2015 Per Handberg
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.