Ved at bruge miljømærkede produkter kan du fx male eller bygge om med god samvittighed.
Ved at bruge miljømærkede produkter kan du fx male eller bygge om med god samvittighed.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler. Så kig efter Svanemærket, Indeklimamærket og FXC-mærket, når du køber nyt. Bliv klogere på de forskellige miljømærker her.

Af: Berit Viuf, 1203, 15. marts 2012

De vigtigste mærker har tre kendetegn

Der er efterhånden mange miljømærker at vælge imellem. De tre mest udbredte mærker er Svanen og Blomsten, FSC og Indeklimamærket, og de har tre fællestræk:

• Det er uafhængige eksperter, der opsætter kriterier, som jævnligt strammes
• Der er en åbenhed om, hvad kriterierne er, og hvordan de bliver fastlagt
• Der bliver foretaget uafhængig kontrol

Mærkerne stiller krav til hele produktets livscyklus

Et produkt påvirker miljøet lige fra det fremstilles til det smides ud. Derfor stiller miljømærkerne krav til forholdene, både når det laves, bruges og bortskaffes. Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget og hvor i processen forureningen er størst, alt efter hvilket produkt der er tale om. De forskellige miljømærker dækker forskellige aspekter af miljø og sundhed, og på den måde supplerer de hinanden.

Kvalitet er vigtigt

For nogle miljømærker er det et kriterium, at kvaliteten er i orden. For hvad nytter det, at vaskepulveret er miljøvenligt, hvis det ikke vasker rent. Eller at malingen har de venligste kemikalier, men ikke dækker. Materialer skal kunne holde mange år, så der ikke skal bruges energi og ressourcer på at bortskaffe dem i utide og erstatte dem med nye.

Find ud af om træet er bæredygtigt produceret

Mange steder i verden dyrkes der stadig rovdrift på skovområder for at få en kortsigtet gevinst. Og træ, der benyttes til udendørs formål, imprægneres med kemikalier, der udover at gøre det modstandsdygtigt over for råd, også gør det til farligt affald, der ender på lossepladsen, når det skal bortskaffes. Miljømærkerne kan vejlede dig i forhold til, om træet er produceret fra bæredygtige plantager, og om det indeholder problematiske kemikalier.

Brug miljømærket byggemateriale

Skal du bygge nyt, skal du være opmærksom på, at nogle byggematerialer kan udsætte dig og din familie for afgasning af stoffer, som kan være sundhedsskadelige. Du kan finde miljø- og indeklimamærkede produkter inden for en lang række kategorier som træ, byggeplader, gulve, lofter og maling.

Produkter har stor betydning for dit indeklima

Valg af møbler, tv, pc og køleskab kan have direkte betydning for indeklimaet i dit hjem. Du kan finde mange møbler, stoffer og elektriske apparater, der er fremstillet med skrappe krav til kemikalieafdunstning og råmaterialer.Gode miljømærker, du kan gå efter

Hvert miljømærke har sit eget fokus, men de supplerer hinanden. Der er tale om frivillige mærker, som producenterne betaler for at bruge – hvis de vel og mærke kan leve op til mærkernes kriterier. Her kan du læse nærmere om fire af de vigtigste miljømærker. På de forskellige mærkers hjemmeside kan du finde information om, hvilke produkter og producenter, der må bruge mærkerne.

Blomsten og Svanen

Blomsten er EU’s officielle miljømærke, og Svanen er det nordiske miljømærke. Begge mærker stiller krav til miljøbelastningen fra et produkt fremstilles til det smides ud. Der tages derudover hensyn til sundhed, og at produkterne er af god kvalitet. Hvilket mærke der er brugt afhænger især af, om det er et produkt der sælges mest i Norden eller mest i Europa. Blomsten og Svanen stiller kun krav til non-food produkter og serviceydelser og ikke fødevarer.
Læs mere om mærkerne her.

FSC og PEFC

Træ- og papirprodukter med FSC eller PEFC mærket garanterer, at det træ der er brugt kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan gendanne. Samtidig bliver der taget vare på dyr og planteliv i de certificerede skove, og at der stilles krav til de sociale forhold for de mennesker, der arbejder i skoven. Både danske og tropiske skove kan certificeres. FSC og PEFC sætter krav til skovdriften og ikke til produktion, brug og bortskaffelse.
Læs mere om FSC-mærket her.
Læs mere om PEFC-mærket her.

Indeklimamærket

Hvis et produkt har indeklimamærket betyder det, at det er blevet testet for, hvor mange kemiske stoffer det afgiver til luften og over hvor lang tid. Der må ikke afgives kræftfremkaldende stoffer fra produkterne og der er en øvre grænse for, hvor mange fibre og partikler, der må frigives fra lofter. Indeklimamærket sætter kun krav til brugsfasen og ikke til produktion og bortskaffelse. Du kan finde fx maling og møbler med dette mærke.
Læs mere om indeklima-mærket her.15. marts 2012 Berit Viuf, 1203
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når tømmersamlinger skal limes, eller en skævvreden stolpe skal tvinges tilbage i form. Skruetvinger med en spændvidde på 80-100 centimeter kan levere tryk på helt op til 400 kilo.

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.