Det kan betale sig at købe en god hammer. Den vil ofte holde i rigtig mange år.
Det kan betale sig at købe en god hammer. Den vil ofte holde i rigtig mange år. Foto: Scanpix

Brug den rette hammer, når du gør det selv

En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den til, men de fleste hjem vil være bedst tjent med flere forskellige slags alt efter gør det selv-ambitioner.

Af: Lars Birger Nielsen, 29. januar 2015

Køb et udvalg af hamre

Én hammer alene er som oftest ikke nok i en almindelig husholdning. Almindelige og simple gør det selv-projekter kræver et lille udvalg af forskellige hamre, selvom du bestemt ikke behøver at købe hele registeret af hamre for at passe hus og have. Det gælder om at have den rigtige hammer til det rette job.

Det kan du bruge listehammeren til

En skrabet beholdning af hamre kunne være en listehammer og en lægtehammer. Førstnævnte er en hammer med et mindre, fladt og firkantet hoved, så man let kan slå fx ledningsstifter fast. Bruger man lægtehammeren til det, kan man være ret sikker på, at det går ud over fingeren, når man forsøger at ramme.

En lægtehammer er en rigtig solid, gængs hammer med slag i – det er tømrernes foretrukne hammer, når de kravler rundt og knalder nye lægter på til det nye tag.

Mur- og brolæggerhammeren til det mere avancerede

Flækhammer, mukkert og klaphammerMurhammeren kommer man ikke uden om, hvis man er den lidt mere avancerede gør det selv-type. Den er god til at trække søm ud af murværk, og så er den eminent, når man skal flække en mursten på tværs. Murhammerens nærmeste slægtning er brolæggerhammeren.

De, der kan lide at lægge marksten som gangarealer, bør købe en brolæggerhammer. Den tager lidt mere fat end murhammeren, som også er anvendelig til det job.

Vi med brændeovn har sikkert flækhammer samt mukkert, som også kaldes en klaphammer. De to sidstnævnte er forskellige størrelser næsten ens hamre til samme formål. Det er hamre, der slår igennem, når man bruger dem.

Skafter i træ eller stål og gummihåndtag

Flertallet af skafterne er udført i ask eller hickory, som er nordamerikansk valnøddetræ. Man kan også købe hamre med skafter af stål og med gummihåndtag. Under alle omstændigheder bør man bare en gang imellem give sine skafter en slibning og en mat lak.

Tag hammeren i hånden inden køb

Lad nu være med at købe den billigste. En god hammer, der ligger godt og afbalanceret i hænderne på dig, koster ikke alverden og holder hele livet. Tag hammeren i hånden. Du vil med det samme kunne mærke, om det er en, du kan forlige dig med. Godt værktøj er det halve arbejde som bekendt.

29. januar 2015 Lars Birger Nielsen
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert Anders Utsen har pakket tre forskellige værktøjskasser: En til begynderen, en til den øvede og en til eksperten.

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.