Terrassebrædderne er lavet af plastik med træfibre og skal aldrig have træolie eller træbeskyttelse.
Terrassebrædderne er lavet af plastik med træfibre og skal aldrig have træolie eller træbeskyttelse. Foto: Cembrit, Willab Garden, Rubæk og K2 Komposit

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

Af: Lise Mortensen Høy, 11. september 2015

Der er mange gode grunde til at overveje non-wood produkter, hvis du skal bygge nyt eller måske skifte et plankeværk eller træet på en facade, på terrasse eller på en gavl. 


  • For det første er produkterne vedligeholdelsesfri. Du skal ganske enkelt aldrig mere ud med pensel og rulle.

  • For det andet er produkterne lette at holde rene, alger gror dårligt på dem og kan nemt vaskes/spules væk.

  • For det tredje rådner non-wood ikke, det er vejrbestandigt og holder sig pænt år efter år, mens du kan nyde ferien uden at skulle slibe, skrabe og male.


Find det rigtige produkt


Rigtig mange kender produkterne fra havemøbler og fra døre og vinduer. De seneste år er produktsortimentet i non-wood udvidet betragteligt til også at omfatte reelle terrasseplanker, stolper, bjælker og brædder. Samtidig er der kommet nye produkter til, som er lavet af forskellige materialer med forskellige egenskaber og udtryk. Nogle non-wood produkter er lavet på basis af beton, andet består af genbrugsplast, komposit og en blanding af plast og træfibre.


Det er en god ide at tage ud, hvor du kan se og mærke produkterne. Bedøm, om du er tilfreds med strukturen, hvordan fx terrassebrædderne føles/virker at gå på – og om du kan lide overfladen.

Komposit - træets udseende og plastens blødhed


Komposit er fremstillet af genbrugsplast og træfibre og forener det bedste fra to verdener: træets udseende og følelse i kombination med plastens blødhed, vejrbestandighed og slidstyrke. Materialet ser ud som træ, er blødt at gå på og behøver aldrig olie eller maling.


Komposit består af omkring 60 % træfibre, 30 % plast  samt 10 % bindemiddel, farve, UV stabilisatorer samt svampe og råd hæmmende midler.


Der bruges alt fra genbrugspapir over bambus, risskaller, kokosnøddefibre, til nåle- og løvtræsfibre, og der kan både bruges genbrugs- og ny plast.
 Og det bedste af det hele er, at det beholder sit smukke udseende i mange år fremover.
 Vedligeholdelsen består i at holde terrassen fri for sand og skidt og så give den en gang udendørs algefjerner, hvis der er grønne belægninger.


Det kan være en fordel at bruge en gulvskrubbe med stive børster til rengøring, men det anbefales ikke at bruge højtryksrenser.Komposit er velegnet til...

Komposit er velegnet til terrassebelægning, gulvet i udestuen og til hegn, og kan også bruges til højbede o.l., da det også tåler jordkontakt til en vis grad.


På sigt forventes komposit også at komme på markedet som facadebeklædning. Kan benyttes til udsatte områder som eksempelvis pool-områder eller badebroer, da materialet er vandafvisende og ikke absorberer fugt.
 Findes i flere farvenuancer – med og uden træstruktur.

Genbrugsplast: ingen vedligeholdelseMiljøvenlig genbrugsplast er gennemfarvet – i otte forskellige farver – og massivt, så skrammer og ridser ikke er synlige. 
Materialet tørres af med en fugtig klud eller højtryksrenses. Genbrugsplast er fuldstændig vedligeholdelsesfrit, det er vejrbestandigt og syrefast og har en utrolig lang levetid. Det splintrer ikke og kan nemt bearbejdes.  

Genbrugsplast findes i et stort sortiment af stolper, brædder, terrassebrædder osv. og kan erstatte træ alle de steder, hvor du ønsker et vedligeholdelsesfrit materiale. Kan genbruges 100 pct.

11. september 2015 Lise Mortensen Høy
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.