Værktøjer og maskiner er uundværlige.
Værktøjer og maskiner er uundværlige. Foto: iStock, Bosch, AEG, Metabo og Stanley

5 stykker værktøj alle husejere bør eje

Hvilke stykker værktøjer og maskiner bør alle husejeres have? Vi hjælper dig med at vælge!

Af: Per Handberg, 30. maj 2018

5 uundværlige stykker værktøjer og maskiner

Der er den type værktøj og maskiner, som er "nice to have", og så er der "need to have"-værktøjer, som alle husejere bør eje. Vi har samlet 5 uundværlige stykker værktøjer og maskiner, der hjælper dig med at få arbejdet gjort!

Udnyt håndværkerfradraget for 2018.

1. Bore-/skruemaskine 

En bore/skruemaskine med batteri er et stykke værktøj, der er svær at undvære, når du bor i egen bolig. Og det er ofte det værktøj, der hyppigst er i sving. Men rækker dine gør det selv-projekter ikke længere end til at hænge en hylde op i ny og næ, så behøver du ikke ofre alverden på maskinen. Du kan evt. supplere med en billig slagboremaskine med ledning, for så kan du bore huller i de fleste vægge.

Er du ivrig gør det selv'er, så er det dumt at spare for meget her, for de lidt dyrere modeller klarer selv tunge opgaver, og så holder de meget længere. Og husk så, at du skal have to batterier, så du altid har et, der er opladt.

2. Fukssvans

Fukssvansen er allround-saven, som bare altid er klar til brug. Du kan finde mange save til en flad 50'er, men også udgaver til over 400 kr. Skal du bare afkorte affaldstræ, så det er nemt at fragte til genbrugspladsen, så kan du snildt klare dig med en billig udgave, og så behøver du heller ikke være bange for at ramme et søm med den.

Men vil du have fine lige snit, der ikke flosser, og skal saven bruges flittigt, så kig på de lidt dyrere save. De saver præcist, holder bedre og er en fornøjelse at save med.

Se hvornår du senest skal søge om byggetilladelse.

3. Stiksav 

De billige stiksave er meget enkle, og kan sagtens klare nemme opgaver i træ, men kan være svære at bruge til præcisionsarbejde. Det kan også kræve værktøj, når du skal skifte klinge.

De dyrere udgaver har kræfter til at save i andre materialer end træ - endda metal med de rette kljinger. De er præcise og har ofte ekstra features som lasersigte, nem udskiftning af klinger og så vibrerer de ikke så meget, hvilket er en kæmpe fordel, ved hyppig brug.

4. Hækkeklipper 

Har du 10 m ligusterhæk, der skal studses en gang om året, så behøver du ikke ofre formuer på en hækkeklipper.

Er hele din grund derimod omgivet af hæk, og er noget af den af kraftigere typer end liguster, så kan det være en god idé at kigge på de lidt dyrere modeller. Kig også efter sværdlængden – et langt sværd betyder hurtigere arbejde. De dyrere modeller kan have forskellige ekstra features, der letter arbejdet.

5. Excentersliber

Billige slibemaskiner sliber ikke dårligere end de dyre, når det gælder simple og grove opgaver. 

Så har du kun få og simple slibeopgaver, så kan du sagtens klare dig med en excentersliber i den billige ende. De lidt dyrere maskiner har ekstra features som fx variabel hastighed, som er en kæmpe fordel til lidt mere avancerede opgaver, og så holder de længere.

Sådan vælger du den helt rigtige rawlplug.

30. maj 2018 Per Handberg
Mere om Værktøj og byggematerialer

Nu vil byggemarked hjælpe kunder med at vælge grønt

Dansk byggemarked introducerer nu grøn logo-mærkning, der skal hjælpe kunder med at træffe det rigtige valg, når de handler ind til byggeprojekterne. 

Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylder...

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på...

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet. Pladerne har vist sig at kunne forårsage store fugtskader.

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket med enten Svanen/Blomsten, Indeklimamærket, FSC eller det røde Ø-mærke.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

Turbotryk på rengøringen

En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.