Gennemgå dit hus, og find strømtyvene, så sparer du penge allerede i dag!
Gennemgå dit hus, og find strømtyvene, så sparer du penge allerede i dag! Foto: Colourbox

Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

 Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig gennemgang af familiens vaner. Fem apparater med et standby-forbrug på 10 W hver koster omkring 750 kr. i elforbrug om året!

 

Af: Lise Mortensen Høy, 808, 14. august 2008

 

Vi har mange ting, som lige kræver "lidt" strøm

I de fleste familier er der mange små bokse, modemer, printere, fjernsyn, spillekonsoller, mikrobølgeovne og espressomaskiner, og de fleste af dem bruger lidt (eller meget) strøm, selv om de er slukket på off-knappen.

Et lille musikanlæg kan være stor i udgifter

Dekoderen til det digitale fjernsyn er et godt eksempel, hvis den står tændt altid, kan nogle typer bruge for over 200 kr. el om året. Og står der et lille musikanlæg i stuen, viser målinger, at de “værste” bruger mellem 500 og 1.000 kr. årligt på standby.

Tag en grundig gennemgang af teenagerens værelse

Husk også at gennemgå teennageværelset for strømslugere: Computere, playstation og musikanlæg på standby er storforbrugere af strøm.

Sådan går du frem

Hvis du vil være sikker på at få kvalt alle strømtyvene, kræver det en grundig gennemgang af huset. En god hjælper er et sparometer – altså en strømmåler, som du sætter mellem stikkontakten og apparatet. Her kan du direkte aflæse det aktuelle forbrug, og også se, hvad det koster dig om året at have apparatet stående standby.

Få styr på ledninger og afbrydere

Når du har tjek på, hvad der bruger den unødvendige strøm, er næste skridt at organisere kontakter, ledninger og afbrydere, så det er nemt og overkommeligt at få slukket det hele.

Gør det nemt at slukke for strømmen

Hvis projektet skal lykkes i dagligdagen, skal det være nemt at slukke. Hvis stikkontakten til printeren sidder langt inde under skrivebordet, kan en fjernbetjent stikkontakt gøre, at du rent faktisk får slukket.

Styr på skinnenElsparefonden, tlf. 70 26 90 09

Elspareskinner er gode ved fjernsynet og computeren. Vær opmærksom på, at der findes to slags spareskinner.

Med USB-stik

Den ene tilsluttes computeren med et USB-stik og slukker for strømmen til alle stik i skinnen, når computeren bliver slukket.

Tv-spareskinnen

Den anden – tv-spareskinnen – er den, der anbefales i dag. Her er det stikket fra fx fjernsynet eller computeren, der styrer, hvornår der bliver slukket for strømmen til hele skinnen.

14. august 2008 Lise Mortensen Høy, 808
Mere om Tv

Gode tips til dit tv-køb

Udvalget af fjernsyn er enormt, og det er nemt at blive forvirret over alle de nye begreber og tekniske specifikationer. Det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra og afprøve tv’et i butikken. Vi giver dig råd med på vejen.

Nyt tv-signal fra nytår – se om du skal gøre noget

Ser du tv med antenne, sker der to ændringer i tv-signalet ved årsskiftet. For det første bliver TV2 en betalingskanal. For det andet stoppe...

Smart udstyr, der kører på solceller

Solceller er blevet mere og mere integreret i hjemmet - lamper, opladere, tastaturet til computeren og legetøj til ungerne. Vi har fundet...

Digitalt udstyr i mange farver

Digitalt udstyr findes efterhånden i enhver afskygning, men nu er farverne også for alvor kommet på banen, når der eksempelvis skal vælges mus eller USB-nøgle. Vi har fundet et par eksempler på digitale dingenoter, der har fået et farvepift ud over det sædvanlige.

Smarte maskiner, der letter hverdagen

Nu kan opvaskemaskinen selv bestemme, bagemaskinen kan bage croissanter – og ovnen kan indstilles til at stege "mager and på 2.700 gram"....

NemID erstatter den digitale signatur

NemID bliver den nye indgang til din netbank, men også til de offentlige myndigheder som fx. skat. Alle pengeinstitutter ventes at gå over...

Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

Få styr på din egen og familiens kalender med en digital opslagstav...

Det er rimeligt enkelt at synkronisere familiens kalendere i mobiltelefonerne, så alle er opdateret med hinandens aftaler. Det kan lette...

Tinglysning bliver digital

Landets tingbøger og papirdokumenter er erstattet af et nyt tidsbesparende elektronisk system. Den 8. september 2009 blev al tinglysning af...

Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over telefonsvarerne. For det er ikke kun jer, der er blevet digitale – det er indbrudstyvene også.

Mediecenter - klar til brug

En central computer kan styre alt fra tv til musik, fotos og film. Nu fås de klar til brug.

Køb sikkert på nettet

Tjek virksomheden ud før du handler på nettet – det lyder måske banalt, men det er en god idé at tjekke, om ganske almindelige oplysninger...

Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.