Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.
Af: redaktionen, 3. august 2005

Tegning: Niels Poulsen

Af Shila Badstue Brøgger, Forsikringsoplysningen, idényt nr. 6, 2005
Tegning: Niels Poulsen

Den danske sommer er traditionelt rig på lyn- og tordenvejr – og lyn og torden varsler ikke blot en øget risiko for regn: Kraftige lyn medfører også en øget risiko for, at HFI-relæet slår fra, og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du ikke er hjemme.

Hvis lynet rammer din bolig, vil relæet automatisk slå fra og på den måde beskytte de elektriske installationer i dit hjem.

Ud med stikket
Men uanset om du har et HFI- eller HPFI-relæ, kan de elektriske spændinger under et tordenvejr være så store, at der opstår overspændinger i ledningsnettet, der ganske enkelt passerer relæet.

Derfor er det generelt en fornuftig forholdsregel at trække stikket til computer og tv ud, før man tager på ferie, og så snart et tordenvejr nærmer sig, hvis man er hjemme. Derved undgås brand samt ødelagte tv-apparater og pc’er. Slår lynet ned, og tv eller pc kortslutter, vil skaden (og en eventuel brandskade) være dækket under den almindelige indboforsikring og/eller af husforsikringen. Men er skaden sket pga. overspænding i ledningsnettet, er situationen ikke så enkel.

Vælg sikkerhed
Nogle indboforsikringer dækker alene en egentlig kortslutningsskade, mens andre kræver et tilvalg. Det gælder fx den indboforsikring, der hedder Familiens Basisforsikring. Har du sådan en, og har du husket at udvide den med en særskilt elskadedækning, dækker den både overspændingsog kortslutningsskader. Det betyder, at den vil dække ødelagte tv-apparater eller pc’er, selv om lynet ikke er slået direkte ned i huset – netop den type skade, tordenvejr oftest er årsag til.

Vil du trygt kunne nyde din tordenkaffe i de kommende måneder, så brug et kvarter på at læse betingelserne i din forsikringspolice, så ved du, hvordan du er dækket, når det brager løs.

9

3. august 2005 redaktionen
Mere om Tv

Gode tips til dit tv-køb

Udvalget af fjernsyn er enormt, og det er nemt at blive forvirret over alle de nye begreber og tekniske specifikationer. Det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra og afprøve tv’et i butikken. Vi giver dig råd med på vejen.

Nyt tv-signal fra nytår – se om du skal gøre noget

Ser du tv med antenne, sker der to ændringer i tv-signalet ved årsskiftet. For det første bliver TV2 en betalingskanal. For det andet stoppe...

Smart udstyr, der kører på solceller

Solceller er blevet mere og mere integreret i hjemmet - lamper, opladere, tastaturet til computeren og legetøj til ungerne. Vi har fundet...

Digitalt udstyr i mange farver

Digitalt udstyr findes efterhånden i enhver afskygning, men nu er farverne også for alvor kommet på banen, når der eksempelvis skal vælges mus eller USB-nøgle. Vi har fundet et par eksempler på digitale dingenoter, der har fået et farvepift ud over det sædvanlige.

Smarte maskiner, der letter hverdagen

Nu kan opvaskemaskinen selv bestemme, bagemaskinen kan bage croissanter – og ovnen kan indstilles til at stege "mager and på 2.700 gram"....

NemID erstatter den digitale signatur

NemID bliver den nye indgang til din netbank, men også til de offentlige myndigheder som fx. skat. Alle pengeinstitutter ventes at gå over...

Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

Få styr på din egen og familiens kalender med en digital opslagstav...

Det er rimeligt enkelt at synkronisere familiens kalendere i mobiltelefonerne, så alle er opdateret med hinandens aftaler. Det kan lette...

Tinglysning bliver digital

Landets tingbøger og papirdokumenter er erstattet af et nyt tidsbesparende elektronisk system. Den 8. september 2009 blev al tinglysning af...

Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over telefonsvarerne. For det er ikke kun jer, der er blevet digitale – det er indbrudstyvene også.

Mediecenter - klar til brug

En central computer kan styre alt fra tv til musik, fotos og film. Nu fås de klar til brug.

Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig...

Køb sikkert på nettet

Tjek virksomheden ud før du handler på nettet – det lyder måske banalt, men det er en god idé at tjekke, om ganske almindelige oplysninger er tilstede, inden du handler i en netbutik. Tjek hjemmesiden for følgende informationer.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.