Får du dit tv-signal via antenne, kan du ikke længere se TV2 fra 1. januar 2012.
Får du dit tv-signal via antenne, kan du ikke længere se TV2 fra 1. januar 2012. Foto: Toshiba

Nyt tv-signal fra nytår – se om du skal gøre noget

Ser du tv med antenne, sker der to ændringer i tv-signalet ved årsskiftet. For det første bliver TV2 en betalingskanal. For det andet stopper signalet til første generation af digitale bokse – MPEG2 – her efter er det kun MPEG4 bokse, der virker.

Af: Lise Mortensen Høy, 1111, 22. november 2011

TV2 er ikke længere gratis fra 1. januar
Til januar er det slut med at se TV2 gratis. Så hvis du modtager dit tv-signal via antenne, bliver du nødt til at tage affære, hvis du vil fortsætte med at se TV2.

Du skal bruge tv-udbyderen Boxer, hvis du har antenne

Boxer, er den tv-udbyder, der har "vundet" rettigheden til at udbyde TV2 via antenne, og fra januar er det derfor nødvendigt at være kunde hos Boxer for at se TV2 på de tv-apparater, som modtager tv med en antenne. Nuværende Boxer-kunder kan automatisk se TV2 fremover.

Det kræver et kort og et abonnement
Hvis du i dag ser tv over antenne, skal du købe et abonnement for at se TV2 efter årsskiftet. Det gør du enten over nettet: boxertv.dk, hos Boxers kundeservice eller en tv-forhandler.

TV2 til introduktionspris det første år
TV2 er den eneste tv-kanal, der kan abonneres på som enkeltkanal, og der er en særlig lav introduktionspris for 2012 på 199 kr. Herefter stiger prisen til 427 kr. om året.

Kortlæseren kan sidde i dit tv eller købes som ekstra udstyr
Når du har tegnet abonnementet, får du et lille chipkort kaldet et programkort. Og for at kunne bruge programkortet, skal det kunne læses af dit tv. Her er der flere tekniske muligheder – alt efter, hvilket udstyr, du har i forvejen.

Nyere tv behøver ikke en boks

I alle nyere tv er der et såkaldt ’slot’, altså et ’hul’ – hvori du kan indsætte et Boxer TV Modul. Selve programkortet indsættes i modulet, som altså passer ind i hullet i tv-apparatet. Nu vil dit tv-apparat kunne afkode signalerne.

Ældre fjernsyn skal tilsluttes en boks 
Hvis dit tv er af ældre dato og ikke har et ’slot’ til et modul, har du brug for en digital boks med indbygget kortlæser. Det hedder en Boxergodkendt MPEG4 modtagerboks.

Har du en tv-pakke via parabol, kabel eller net?
Hvis du ser TV2 som en del af en tv-pakke via parabol, kabel eller net, skal du ikke foretage dig noget – nogle af tv-udbyderne hæver dog prisen på tv-pakkerne.

Læs mere på næste side bl.a. om hvor mange tv et TV2 abonnement kan bruges på.

#br

Få hjælp hos tv-forhandleren

Det kan godt være vanskeligt at gennemskue, om det tv-apparat, der står hjemme i stuen, kan det ene eller det andet, så det nemmeste er, at du tager brugervejledningen/og eller en seddel med tv’ets mærke og type med hen til en tv-forhandler og her får vejledning om, hvilket udstyr, du har brug for.

Boxers TV2 abonnement fungerer kun på ét tv-apparat

Vær opmærksom på, at du kun kan tilslutte dit Boxer TV2 abonnement til et enkelt tv-apparat. Alle andre Boxer abonnementer kan benyttes på flere tv-apparater.

Hvis du har tv i sommerhuset
Har du tv i fx i sommerhuset, campingvognen eller båden – som modtager tv over antenne – er det muligt at flytte dit abonnement til et andet tv. Du kan enten tage din digitale boks/modul og Boxer programkortet med dig. Hvis du har udstyr på det andet tv, kan du blot tage programkortet med dig.

Din tv-skærm går ikke i sort

Hvis du ikke anskaffer dig en kortlæser og et abonnement på TV2, betyder det absolut ikke, at din tv-skærm går i sort. Hvis du har en digital MPEG4 modtagerboks eller et MPEG4 tv-apparat, kan du fortsat se DR 1, DR 2, DR HD, DR kultur, DR Update, Ramasjang, Folketinget og diverse lokale kanaler over din tv-antenne.

MPEG2 stopper – boksen virker ikke efter nytår
Fra nytår er førsteudgaven af de digitale modtagerbokse – med betegnelsen MPEG2 – forældede og kan ikke længere modtage danske tv-signaler. De har i forvejen kun kunne modtage DR 1 og TV2 – men fra nytår er det altså endeligt slut. Herefter skal du have en MPEG4 boks for at kunne se dansk tv over antenne – det gælder både de gratis kanaler og – altså – TV2.

En chip i kortet bestemmer, hvor meget du kan se
I abonnement-kortet sidder en lille chip, som gør, at Boxer så at sige har ’kontakt’ til det igennem tv-signalet. Boxer kan dermed fx udvide antallet af kanaler, hvis du ændrer dit abonnement, eller kan standse kortet, hvis du opsiger abonnementet.

Boxer har testet udstyret
Boxer anbefaler, at man køber Boxer-godkendt udstyr. Det er udstyr, som Boxer har afprøvet, så der er sikkerhed for, at det fungerer sammen med Boxers signaler.

Boxer-godkendt er din forbrugerbeskyttelse
Tv-signalerne indeholder flere og flere oplysninger – både om abonnementet, undertekster, oplysninger om programmerne osv., og køber du en boks, der ikke er Boxer godkendt, risikerer du, at nogle af oplysningerne går tabt. Boxergodkendelsen er samtidig din forbrugerbeskyttelse.

22. november 2011 Lise Mortensen Høy, 1111
Mere om Tv

Gode tips til dit tv-køb

Udvalget af fjernsyn er enormt, og det er nemt at blive forvirret over alle de nye begreber og tekniske specifikationer. Det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra og afprøve tv’et i butikken. Vi giver dig råd med på vejen.

Smart udstyr, der kører på solceller

Solceller er blevet mere og mere integreret i hjemmet - lamper, opladere, tastaturet til computeren og legetøj til ungerne. Vi har fundet...

Digitalt udstyr i mange farver

Digitalt udstyr findes efterhånden i enhver afskygning, men nu er farverne også for alvor kommet på banen, når der eksempelvis skal vælges...

Smarte maskiner, der letter hverdagen

Nu kan opvaskemaskinen selv bestemme, bagemaskinen kan bage croissanter – og ovnen kan indstilles til at stege "mager and på 2.700 gram". Her er en perlerække af elektroniske apparater, der gør arbejdet I hjemmet lettere.

NemID erstatter den digitale signatur

NemID bliver den nye indgang til din netbank, men også til de offentlige myndigheder som fx. skat. Alle pengeinstitutter ventes at gå over...

Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

Få styr på din egen og familiens kalender med en digital opslagstav...

Det er rimeligt enkelt at synkronisere familiens kalendere i mobiltelefonerne, så alle er opdateret med hinandens aftaler. Det kan lette planlægningen betydeligt, hvis familien opretter en fælles digital kalender; som hvert familiemedlem både kan læse og skrive nye aftaler ind i direkte på mobiltelefonen.

Tinglysning bliver digital

Landets tingbøger og papirdokumenter er erstattet af et nyt tidsbesparende elektronisk system. Den 8. september 2009 blev al tinglysning af...

Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over...

Mediecenter - klar til brug

En central computer kan styre alt fra tv til musik, fotos og film. Nu fås de klar til brug.

Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig...

Køb sikkert på nettet

Tjek virksomheden ud før du handler på nettet – det lyder måske banalt, men det er en god idé at tjekke, om ganske almindelige oplysninger...

Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.