Køb sikkert på nettet

Tjek virksomheden ud før du handler på nettet – det lyder måske banalt, men det er en god idé at tjekke, om ganske almindelige oplysninger er tilstede, inden du handler i en netbutik. Tjek hjemmesiden for følgende informationer.

Af: Katrine Bertelsen, 7. januar 2008

Tjek punkt for punkt
  • Fremgår butikkens navn på hjemmesiden?
  • Er der en adresse, e-mail, telefonnummer og navn på den ansvarlige indehaver?
  • Er der et telefonnummer, så du kan få oplysninger om varen?
  • Ved du præcis, hvad du har købt ud fra beskrivelsen på hjemmesiden?
  • Får du oplysninger om leveringsbetingelser og dine rettigheder fx fortrydelsesret?
  • Tjek evt. butikken på Google - er der flere forbrugere der er utilfredse med butikken, er der ofte nogen, der skriver om det.

Kig efter e-mærket
Kig efter e-mærket, som kontrollerer, at danske netbutikker overholder love og retningslinier. Se hvilke butikker, der har e-mærket under relevante links.

Tjek prisen
Inden du gennemfører købet, skal du tjekke prisen. Er det hele med – også forsendelsen? Når du handler i udenlandske e-butikker, skal du være opmærksom på, at du i nogle tilfælde også skal betale moms og told. Og det kan godt blive pebret, hvis du køber varer uden for EU.

Varer indenfor EU
Køber du for et mindre beløb, kan du risikere, at forsendelse samt moms og told koster mere end selve varen. Køber du varer inden for EU’s grænser, er moms og told normalt betalt.

Fortæl aldrig om dig selv!
Hvis du skal afgive en masse oplysninger om dig selv for at kunne gennemføre et køb, så overvej om du overhovedet vil handle der. Butikken har pligt til at informere om hvilke oplysninger, der registreres og hvad de skal bruges til. Vær også opmærksom på afkrydningsfelter, hvor du siger ja til at modtage reklamer eller lign.

Læs betingelserne
Du skal altid læse købsbetingelserne, før du handler på nettet. Læg især mærke til mulighederne for at fortryde købet, og om du binder dig til et abonnement eller flere betalinger.

Læs mere om returret og betaling på næste side.#br

Varen dur ikke, hva' så?
Klag! Kontakt virksomheden hvis du modtager en forkert vare, eller der er mangler ved varen. Det er virksomheden, der skal afholde alle udgifter inkl. porto, hvis det du har købt har fejl, mangler eller er blevet beskadiget i forsendelsen. Gør butikken ikke det, kan du klage hos Forbrugerklagenævnet. Gælder det en vare der ikke fejler noget, men du har fortrudt du har købt, skal du afholde portoudgifterne. Se under relevante links.

Varen kommer ikke!
Kontakt virksomheden - gerne via e-mail. Giv dem en rimelig frist for levering. Er varen ikke dukket op til aftalt tid, kan du anse købet for annulleret. Har du betalt med kort, skal din bank tilbageføre beløbet til din konto, hvis butikken ikke selv gør det.

Betal med kort
Der er mange fordele ved at betale med kort, når du handler på nettet. Benytter du denne betalingsform, kan du få pengene tilbage af banken, hvis varen ikke leveres. Du kan også få pengene tilbageført, hvis der er hævet penge på din konto ved ulovlig brug af dit kortnummer, eller hvis du udnytter din fortrydelsesret og nægter at modtage varen.

Det fulde beløb skal retur
Husk, du skal have det fulde beløb retur. Fx 100 kroner for varen samt 25 kroner i forsendelse = 125 kr retur. Det er kortudstederen, som oftest er din bank, der skal give dig pengene tilbage senest to dage efter, de har modtaget din indsigelse. Klag først skriftligt til butikken med en kopi af brevet til eget brug.

Udskriv, gem og tjek
Udskriv både din ordre og ordrebekræftelse og gem dem. Tjek altid din kontoudskrift for at se, om der er nogle butikker, der har trukket dig for beløbet to gange, eller nogen har misbrugt dit kortnummer.

Send ikke dit kortnummer udenfor en handel
Du skal KUN udlevere kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre, hvis du er ved at gennemføre en handel. Netsvindlere er dygtige, og de er overalt. De lover guld og grønne skove, hvis du bare lige sender dit kortnummer. Det må du aldrig gøre.

Overhold spillereglerne
Det er sikkert at købe på nettet, hvis du bare passer lidt på, og ikke lader dig lokke af smarte sælgere og hjemmesider. Hvis du overholder spillereglerne, har du ikke noget frygte.
7. januar 2008 Katrine Bertelsen
Mere om Tv

Gode tips til dit tv-køb

Udvalget af fjernsyn er enormt, og det er nemt at blive forvirret over alle de nye begreber og tekniske specifikationer. Det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra og afprøve tv’et i butikken. Vi giver dig råd med på vejen.

Nyt tv-signal fra nytår – se om du skal gøre noget

Ser du tv med antenne, sker der to ændringer i tv-signalet ved årsskiftet. For det første bliver TV2 en betalingskanal. For det andet stoppe...

Smart udstyr, der kører på solceller

Solceller er blevet mere og mere integreret i hjemmet - lamper, opladere, tastaturet til computeren og legetøj til ungerne. Vi har fundet...

Digitalt udstyr i mange farver

Digitalt udstyr findes efterhånden i enhver afskygning, men nu er farverne også for alvor kommet på banen, når der eksempelvis skal vælges mus eller USB-nøgle. Vi har fundet et par eksempler på digitale dingenoter, der har fået et farvepift ud over det sædvanlige.

Smarte maskiner, der letter hverdagen

Nu kan opvaskemaskinen selv bestemme, bagemaskinen kan bage croissanter – og ovnen kan indstilles til at stege "mager and på 2.700 gram"....

NemID erstatter den digitale signatur

NemID bliver den nye indgang til din netbank, men også til de offentlige myndigheder som fx. skat. Alle pengeinstitutter ventes at gå over...

Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

Få styr på din egen og familiens kalender med en digital opslagstav...

Det er rimeligt enkelt at synkronisere familiens kalendere i mobiltelefonerne, så alle er opdateret med hinandens aftaler. Det kan lette...

Tinglysning bliver digital

Landets tingbøger og papirdokumenter er erstattet af et nyt tidsbesparende elektronisk system. Den 8. september 2009 blev al tinglysning af...

Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over telefonsvarerne. For det er ikke kun jer, der er blevet digitale – det er indbrudstyvene også.

Mediecenter - klar til brug

En central computer kan styre alt fra tv til musik, fotos og film. Nu fås de klar til brug.

Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig...

Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.