Foto: Philips

Gode tips til dit tv-køb

Udvalget af fjernsyn er enormt, og det er nemt at blive forvirret over alle de nye begreber og tekniske specifikationer. Det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra og afprøve tv’et i butikken. Vi giver dig råd med på vejen.

Af: Per Handberg, 1309, 5. november 2013

 

Forbered dig hjemmefra

Markedet for tv-apparater kan synes som en jungle, så det er en god idé at forberede sig lidt hjemmefra før selve købet. Først skal du kende dine behov: Skal du bare se tv, eller får du også brug for at streame tv og film fra de nye nettjenester? Er det sidste tilfældet, så skal du vælge et Smart tv, men husk at tjekke, at det kan streame den tjeneste, du foretrækker.

Det kan også være, at du allerede har udstyr. Så skal du sikre dig, at det nye tv spiller sammen med det.

Tv-signaler og placering

Og så er det vigtigt, at du har styr på, hvordan du modtager tv-signalerne – er det antenne, parabol eller kabel-tv? Mål også afstanden mellem tv’et, og der hvor du sidder og ser det, så du kan prøve tv’et på den rette afstand i butikken.

Den sidste forberedelse hjemmefra er at beslutte, hvad tv'et må koste, for de fås i mange prisklasser.

Afprøv tv’et i butikken

Ude i butikken skal øjne og ører i brug, for din oplevelse af tv’et er det vigtigste. Du skal bede om at se tv’et vise almindeligt tv-signal, fx. TV2 eller DR. Husk at betragte tv’et fra samme afstand, som du har hjemme i stuen, så ved du, hvor stort det skal være. Tjek også, hvordan billedet ser ud, når du bevæger dig ud til siderne. Vælg at se et sportsprogram på tv’et, her er der hurtige bevægelser, der kan sætte tv’et på prøve.

Det er også en god idé at se noget af en film med meget mørke scener, for det er vigtigt at tv’et kan vise sort, som sort og ikke gråt. Brug endelig ørerne og tjek lyden, både når der er skruet godt op, og på lav lydstyrke.

Et smart tv

Rigtig mange af de nye tv-apparater har fået betegnelsen Smart-tv, og det dækker over, at tv’et har nogle funktioner, der bedst kan sammenlignes med en computer. På et Smart-tv kan du surfe på nettet, være på facebook, streame tv og film fra nettjenester som Netflix og Viaplay.

Men hvis du gerne vil have et smart-tv, så skal du tjekke, hvilke funktioner, der er med, for det er forskelligt fra mærke til mærke og indimellem også fra model til model. Og husk, at du selvfølgelig skal have internetforbindelse med trådløst netvæk, hvis du vil have glæde af smart-tv’ets funktioner.

Nye standarder - høj opløsning og skarphed

Sidste år var 3D det store nye, men det ser ikke rigtig ud til at være slået igennem hos danskerne. Nu er næste bølge af nyt på vej. UHD eller 4K er de nye standarder, som tv-producenterne håber kan sætte skub i et lidt vigende marked.

Der er simpelthen tale om fjernsyn med hidtil uhørt opløsning og skarphed - dobbelt så høj som full-HD. Det giver mulighed for knivskarpe billeder på endnu større skærme. De første UHD 4k fjernsyn er allerede på markedet, men det er dog endnu ikke muligt at få film eller tv-udsendelser, der er optaget i den høje opløsning.

6 bud på skærm-indkøb

Max. 5.000 kroner

Foto: SamsungSamsung F5505
46" Smart tv
Tuner: DVB-T2/C
Energiforbrug tændt/standby: 59W/0,3W
Ind-/udgange: 3 HDMI/2 USB
Pris: ca. 5.000 kr.


Foto: PanasonicPanasonic TX-L42B6
42"
Tuner:DVB-T/C
Energiforbrug tændt/standby: 48W/0,2W
Ind-/udgange:2 HDMI/USB
Pris: ca. 5.000 kr.

Max. 10.000 kroner

Foto: SamsungSamsung F7005 LED TV 46" Smart tv
Tuner: DVB T2/C/S2
Energiforbrug tændt/standby: 66W/0,3W
Ind-/udgange: 4 HDMI/3 USB
Pris: ca. 7.900 kr.Foto: LGLG 47LA690V 47" 3D Smart tv
Tuner: DVB T2/C/S2
Energiforbrug tændt/standby: 63W/0,3W
Ind-/udgange: 3 HDMI/ 3 USB
Pris: ca. 9.000 kr.Max. 15.000 kroner

Foto: PhilipsPhilips PFL8008S/12 55" 3D Smart tv
Tuner: DVB T2/C/S2
Energiforbrug tændt/standby: 68W/0,01W
Ind-/udgange: 4 HDMI/3 USB
Pris: ca. 15.000 kr.
 

Foto: SonySony KDL-55W805 55" 3D Smart tv
Tuner: DVB-T2/C/S2
Energiforbrug tændt/standby: 79W/0,2W
Ind-/udgange: 4 HDMI/3 USB
Pris: ca. 13.500 kr.


Samsung
samsung.com/dk
tlf. 70 70 19 70

Panasonic
panasonic.dk
tlf. 36 92 77 99

LG
lg.com/dk
tlf. 80 88 57 58

Philips
philips.dk
tlf. 35 25 83 14

Sony
sony.dk
tlf. 38 32 27 24

5. november 2013 Per Handberg, 1309
Mere om Tv

Nyt tv-signal fra nytår – se om du skal gøre noget

Ser du tv med antenne, sker der to ændringer i tv-signalet ved årsskiftet. For det første bliver TV2 en betalingskanal. For det andet stopper signalet til første generation af digitale bokse – MPEG2 – her efter er det kun MPEG4 bokse, der virker.

Smart udstyr, der kører på solceller

Solceller er blevet mere og mere integreret i hjemmet - lamper, opladere, tastaturet til computeren og legetøj til ungerne. Vi har fundet...

Digitalt udstyr i mange farver

Digitalt udstyr findes efterhånden i enhver afskygning, men nu er farverne også for alvor kommet på banen, når der eksempelvis skal vælges...

Smarte maskiner, der letter hverdagen

Nu kan opvaskemaskinen selv bestemme, bagemaskinen kan bage croissanter – og ovnen kan indstilles til at stege "mager and på 2.700 gram". Her er en perlerække af elektroniske apparater, der gør arbejdet I hjemmet lettere.

NemID erstatter den digitale signatur

NemID bliver den nye indgang til din netbank, men også til de offentlige myndigheder som fx. skat. Alle pengeinstitutter ventes at gå over...

Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

Få styr på din egen og familiens kalender med en digital opslagstav...

Det er rimeligt enkelt at synkronisere familiens kalendere i mobiltelefonerne, så alle er opdateret med hinandens aftaler. Det kan lette planlægningen betydeligt, hvis familien opretter en fælles digital kalender; som hvert familiemedlem både kan læse og skrive nye aftaler ind i direkte på mobiltelefonen.

Tinglysning bliver digital

Landets tingbøger og papirdokumenter er erstattet af et nyt tidsbesparende elektronisk system. Den 8. september 2009 blev al tinglysning af...

Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over...

Mediecenter - klar til brug

En central computer kan styre alt fra tv til musik, fotos og film. Nu fås de klar til brug.

Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig...

Køb sikkert på nettet

Tjek virksomheden ud før du handler på nettet – det lyder måske banalt, men det er en god idé at tjekke, om ganske almindelige oplysninger...

Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.