Skridsikrede trapper med 1) tæppe eller 2) indlejrede lister.
Skridsikrede trapper med 1) tæppe eller 2) indlejrede lister. Foto: vinduespladsen.dk & iStock

Sådan gør du din trappe skridsikker

Trapper er årsag til 15.000 faldulykker om året. Den fare kan du kraftig beskære, hvis du følger et eller flere af disse 7 gode råd til at sikre trappen.

Af: Mikkel Hede, 2. august 2017

Syv måder at sikre mod faldulykker på trappen

15.000 årlige ulykker på trapper er et højt tal. Det er Institut for Folkesundhd ved Syddansk Institut, der er kommet frem til det tal. Det har instituttet gjort ved at se på alle ulykker mellem 1990 og 1999, der er endt med kontakt til skadestuer på 5 hospitaler i Danmark.

Der viste sig at være en overvægt af kvinder (6 ud af 10) og en overrepræsentation af kvinder under 20 år. Det kan der være forskellige årsager til. Dem vil vi ikke beskæftige os med her. Her vil vi udelukkende pege på nogle af de forskellige strategier, der findes, til at sikre sig mod faldulykker på trapper.

1. Klæb skridsikker tape på trappetrinene

Der findes mange forskellige specialtapes på markedet, der er skabt til at sikre trapper. Dette kan nemt du gøre på allerede etablerede trapper. Disse non-slip, faldsikrende tapetyper findes i mange forskellige farver, teksturer og tykkelser. Det skulle derfor være muligt at finde en skridsikker tape, som visuelt passer præcist til den trappe, den er tiltænkt til. 

2. Læg lister ned i trinene

Indlejrede lister på skridsikker plads.  
Lister indlejret i trappetrinene (Foto: vinduespladsen.dk)  

Står du for at bygge nyt hus, så har du mulighed for at vælge en trappe, hvor der allerede er indlejret lister i trinene. Listerne skal være anbragt tæt på kanten på hver enkelt trin.

Dette er også en mulighed i allerede eksisterende trapper, men her handler det om at være træfsikker, for du kan ikke bare udskifte listerne, hvis listerne viser sig at have det forkerte udtryk. I så fald vil det være hele trappen eller alle trinene, der skal udskiftes. 

Læs også: Sådan bygger du en gør-det-selv trappe

3. Anvend stålplader med profileret overflade

Stålplader til skridsikker trappe.  
Skridsikker ståltrappe.  

Hvis udtrykket i din bolig kan tåle det, og skridsikkerheden har stor prioritet, kan det være en god idé at bruge industrielt udseende stålplader med profiloverflade. Det vil gøre det meget usandsynligt, at nogen uprovokeret lige pludselig falder på trappen. Den eneste ulempe er, at hvis uheldet er ude, så slår man sig hårdere på en ståltrappe.  

4. Mal trappen

En lakeret trappe er generelt en lille smule farligere end de fleste malede trapper. Hvis du vælger den rette maling, kan fordelene dog rykkes yderligere til de malede trappers fordel. Der findes nemlig mange kvaliteter af maling, der har en mere kornet og dermere mere skridsikker karakter. Det er for eksempel sket via tilsætning af sandagtige og gummiagtige materialer. 

5. Gør belysningen på trappen bedre

Faldulykker kan naturligvis også skyldes noget så enkelt som dårlig belysning på trappen. Trappen er ofte et sted, der bliver forsømt i belysningen. Det jo ikke er på trappen, man for eksempel skal sidde og spise eller læse. Det er dog godt at kunne se, hvor man sætter sine fødder, ligesom mere lys på trappen også vil gøre det muligt at spotte ting, som ligger og flyder på trappen, og som man derfor vil kunne risikere at falde i.  

6. Læg tæppe på trappen

Gulvtæppe på på skridsikker trappe.  
Tæpper i halvcirkler på trappen. (Foto: vinduespladsen.dk)  

Har du en glat trætrappe, kan den let gøres mere skridsikker, ved at blive belagt med tæppe. Gulvtæppet eller gulvtæppestykkerne kan ganske nemt monteres på trappen med dobbeltklæbende tape. Sporene fra tapen kan som regel nemt vaskes bort, hvis du på et tidspunkt ønsker at fjerne tæppestykkerne igen.

7. Udstyr trappen med et gelænder

Er der nogen i hustand, som er lidt usikker på benene, kan det være, at tiden er inde til at udstyre trappen med et gelænder. Måske ser det knapt så kønt ud, men en faldulykke på trappen kan være alvorlig, ikke mindst for ældre mennesker. 

Foto: vinduespladsen.dk

Kilder: bolius.dk, homeguides.sfgate.dk 

2. august 2017 Mikkel Hede
Mere om Trapper

Giv din gamle trappe en make-over, med disse 3 råd

Er du træt af din gamle trappe, og kunne den godt trænge til en makeover? Vi har 3 tips til, hvordan du kan give din slidte trappe en kærlig hånd.

Så høje skal dine trappetrin være

Er du ved at bygge en ny trappe til hjemmet, er det vigtigt at trinnene har den rette højde. Vi viser dig her, hvordan du skal gøre.

Gør selv betontrappen pæn igen

Trappen af beton kan let smuldre, få løse dele og se trist ud efter nogle år. Men i mange tilfælde kan du selv gøre den pæn igen. I denne...

Byg en ny trappesten på en weekend

Trappen her er nem, billig og frem for alt hyggelig at lave. Kombiner det sjove med det praktiske og brug en weekend på en ny trappe til hus eller værksted. Trappen kan også laves i rektangulær form, og ”fyldet” kan nemt bestå af små mursten, eller anden form for belægning. Se, hvordan du gør det trin for trin.