Skjult ophæng får det til at se ud som om, tagrenden svæver under tagets kant.
Skjult ophæng får det til at se ud som om, tagrenden svæver under tagets kant.

Tagrenden skal klæde huset – sådan vælger du rigtigt

Tagrenden er en synlig bygningsdel, som du kan vælge at gøre meget diskret eller gøre en dyd ud af. Tænk på gennemgående farver og overvej også, hvilken facon tagrenden skal have – halvrund eller firkantet. Og hvilket materiale den skal være lavet af.

Af: Berit Viuf, 26. marts 2017

En tagrende skal holde tæt – og se flot ud

En tagrendes vigtigste job er selvfølgelig at lede regnvandet væk, så du ikke får skader på dit hus - så din tagrende skal være solid og vejrbestandig. Men dernæst bør du overveje, hvad der klæder huset bedst.

Tagrenden kan give dit hus et unikt præg

Skal dit hus skille sig lidt ud fra mængden, kan en løsning være en tagrende af kobber eller i farven kobbermetallic. På et mindre parcelhus vil det måske virke noget pompøst, mens det på en murermestervilla eller et moderne byggeri kan være den sidste afgørende detalje, der gør huset til noget helt særligt.

Forskelligt resultat med tagrende af kobber

Har du et rødt tegltag, vil en kobbertagrende, der tenderer mod at have den samme nuance falde godt ind og være næsten diskret. Men hvis taget er sort tag, vil den samme tagrende af kobber markere skellet mellem hus og tag meget skarpt, og få tagrenden til at træde tydeligt frem og være iøjnefaldende.

Diskret tagrende i zink og afdæmpede farver

Du kan også vælge en tagrende i en farve, som du lader gå igen andre steder på huset, fx farven på døre og vinduesrammer. Og tagrender fås i mange andre farver end den grå farveskala, fx i rød og armygrøn. I Danmark vælger mange at lade tagrenden være en diskret forlængelse af taget. Materialet zink og nye muligheder for at hænge tagrenden op med næsten usynlige ophæng giver et enkelt og dæmpet udtryk, der passer til de fleste huse.

Specialfremstillede tagrender til dit hus

De fleste tagrender produceres i metermål, men det er også muligt at få specialfremstillet tagrender - både i størrelse og facon. På den måde får du en individuel løsning, der passer præcis til dit hus.

  Foto: LINDAB
 

Så forskelligt ser det samme hus ud, alt efter hvilken farve tagrende du vælger: lys eller mørk.

  Foto: LINDAB

Forskellige samleteknikker

Når du køber tagrender i metermål og skal i gang med at samle dem, er der flere forskellige samle-teknikker. Nogle skal sættes sammen via et kliksystem med samlestykker - det er meget nemt at arbejde med for gør det selv-folk.

Samle tagrender med lim

Andre tagrender skal samles med lim - det er en minimalistisk løsning, fordi der ikke skal monteres samlestykker uden på tagrenden. Samme diskrete udtryk får du ved lodning, men her skal du gerne have fat i en fagmand.

Skjult ophæng

En traditionel tagrende hænges op i rendejern, som er monteret på huset eller sternbrættet. Rendejernene er normalt synlige, men du kan også få tagrender med skjult ophæng, hvor du ikke kan se dem.

Rendejernskapsler

Skal du skifte tagrende, behøver du ikke altid at skifte rendejernene også - er de blot blevet slidte at se på, kan du få rendejernskapsler, der sættes fast på de originale rendejern, og gør dem pæne igen.

Vælg hvilken facon tagrenden skal have

Der findes flere forskellige faconer af tagrender:

  • Halvrund - den klassiske tagrende, som også kan bruges på huse, hvor der ikke er tagudhæng.
  • Foto: Rheinzink
    Kvartrund tagrende.
    Kvartrund - hvor bagsiden af tagrenden er flad, så den kan sættes direkte op på sternbrættet eller en muret gesims. Det giver et diskret og elegant helhedsindtryk. Kaldes også arkitekttagrende.
  • Firkantet - har lige kanter på alle sider. Især egnet til huse med et minimalistisk eller kubistisk look. 

26. marts 2017 Berit Viuf
Mere om Tagrender og nedløbsrør

7 uundværlige redskaber til dit tagrendeapotek

Man skal ikke gå ned på udstyret, og slet ikke når det gælder tagrender. Her er 7 enkle og billige redskaber til dit hjemmeapotek til tagrenden.

12 nedløbsrør der ikke gider være statister

Nedløbsrør er et vandrør, der desværre ikke kan graves ned, som det hænger der udspændt mellem taget og jorden. Det er der nogle husejere,...

Rensning af tagrender - guide til metoder, udstyr og værktøj

Det er en god idé at rense og efterse tagrender og nedløb to gange om året – forår og efterår. Vigtigst er det når bladene er faldet af...

Valg af tagrende: Find den bedste type til dit hjem

Nye, tætte tagrender er sundt for dit hus. Flere af de nyeste typer kan du selv sætte op. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved tagrender af zink, kobber, stål, aluminium og plastik. 

Find den perfekte tagrende til at indramme dit hus

Plast, zink, kobber, stål... Tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver - vi giver dig et overblik over mulighederne.

Video: Tjek tagrenden og undgå vandskade

Undgå vandskader ved at fjerne blade og andet skidt fra tagrenden. Sørg også for, at hældning går ned mod afløbet.

Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb, når det regner

Dine tagrender, nedløbsrør og afløb kræver en grundig gennemgang og rensning efter løvfald og før vinterens nedbør sætter ind. Se, hvordan du går frem, når vil vedligeholde tagrenden og nedløbet.

Sådan udskifter du det ødelagte nedløbsrør

Et gammelt nedløbsrør af plastik kan blive ødelagt ved nærkontakt med en tungt lastet trillebør o.lign. Mindre skader i tagrende eller...

Varmekabler i tagrenden får istapperne til at forsvinde

Undgå faren for istapper ved at efterisolere taget eller lægge varmekabler i tagrenden. Varmekablerne skal monteres af en installatør, men...

Sådan kan du forlænge tagrendernes holdbarhed

Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.

Sådan udskifter eller reparerer du dine tagrender

Udskiftning eller reparation af defekte tagrender er ofte noget, du selv kan lave. Se her, hvordan du gør og hvilke typer af tagrender, der...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.