Husk at tjekke dine nedløbsrør rigtig grundigt om efteråret – og gerne igen, når det bliver forår.
Husk at tjekke dine nedløbsrør rigtig grundigt om efteråret – og gerne igen, når det bliver forår.

Sådan kan du forlænge tagrendernes holdbarhed

Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.

Af: Mariette Tiedemann, 17. september 2009

Fjern gamle blade og spul grundigt
Det er et “must”, at du renser dine tagrender for skidt og nedfaldne blade om efteråret og om nødvendigt også om foråret. Når du har fjernet alle bladene – hvilket du kan gøre med hænderne eller en planteske – skal du rense det mere sejlivede skidt af med vand og en grov børste. Til sidst spules tagrenderne og nedløbsrøret grundigt med haveslangen.

  Foto: Rias
 

Tagrender i stål er ofte rimelige
i pris og elegante at se på.

Lap huller straks
Når du er færdig med rengøringen, er det tid til at gå tagrenderne nærmere efter i sømmene. Hvis dine tagrender er af metal, kan der med årene opstå tæringer eller utætheder i samlingerne.

Flere måder at lappe på
Til mindre huller og utætheder kan du bruge en dertil egnet tætningsmasse, som du påfører i et tyndt lag med en bred pensel. Er der tale om en større skade, kan det være nødvendigt at bruge asfalttape.

Du forlænger tagrendernes levetid

Ved at reparere tagrenderne kan du forlænge deres levetid med flere år. Men den mest effektive metode, når der er hul i tagrenden, er at skære det ødelagte stykke væk og sætte et nyt stykke op ved hjælp af samlestykker.

  Fotos: Rias og Icopal
  Plasttagrender er den billigste løsning, når du skal købe nye.
Tjek det rette fald
Rustskader på metaltagrenderne kan du nemt klare ved først at fjerne rusten – eller så meget af den som muligt – med en stålbørste og dernæst male hen over stedet med reparationsmaling til metal.

Tagrenden skal have det rigtige fald
Tagrenden skal også have det rigtige fald ned mod nedløbsrøret, hvilket vil sige cirka 1 cm pr. meter. Du kan tjekke, om faldet er i orden, ved at lade vand fra haveslangen løbe gennem tagrenden et par meter fra afløbsrøret.

Bagfald skal rettes op
Hvis det viser sig, at din tagrende har bagfald, skal den rettes op, hvilket du gør ved at justere rendejernene, der holder tagrenden på plads. Når du har bragt din tagrende “up to date”, er den parat til en ny lang arbejdssæson med masser af vand.

  Foto: Aco nordic/Plastmo
  Kobber er en meget elegant løsning. Her fra Aco Nordic/Plastmo.

Valg af tagrende
Uanset, hvor godt du passer på dine gamle tagrender, kan det blive nødvendigt at udskifte dem. Og så har du i dag chancen for at vælge mellem en række forskellige materialer. Plasttagrender er den billigste løsning, og de kan fås i flere forskellige farver.

Zink er i den dyrere ende
Den næstbilligste løsning er tagrender i galvaniseret stål, som er utroligt solide. Tagrender af aluzink eller polyesterbelagt stål er meget holdbare og har et elegant udseende. Zinktagrender, der hører til i den dyrere ende af prisskalaen, er også meget stærke.
17. september 2009 Mariette Tiedemann
Mere om Tagrender og nedløbsrør

7 uundværlige redskaber til dit tagrendeapotek

Man skal ikke gå ned på udstyret, og slet ikke når det gælder tagrender. Her er 7 enkle og billige redskaber til dit hjemmeapotek til tagrenden.

12 nedløbsrør der ikke gider være statister

Nedløbsrør er et vandrør, der desværre ikke kan graves ned, som det hænger der udspændt mellem taget og jorden. Det er der nogle husejere,...

Rensning af tagrender - guide til metoder, udstyr og værktøj

Det er en god idé at rense og efterse tagrender og nedløb to gange om året – forår og efterår. Vigtigst er det når bladene er faldet af...

Tagrenden skal klæde huset – sådan vælger du rigtigt

Tagrenden er en synlig bygningsdel, som du kan vælge at gøre meget diskret eller gøre en dyd ud af. Tænk på gennemgående farver og overvej også, hvilken facon tagrenden skal have – halvrund eller firkantet. Og hvilket materiale den skal være lavet af.

Valg af tagrende: Find den bedste type til dit hjem

Nye, tætte tagrender er sundt for dit hus. Flere af de nyeste typer kan du selv sætte op. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved tagrender...

Find den perfekte tagrende til at indramme dit hus

Plast, zink, kobber, stål... Tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver - vi giver dig et overblik over mulighederne.

Video: Tjek tagrenden og undgå vandskade

Undgå vandskader ved at fjerne blade og andet skidt fra tagrenden. Sørg også for, at hældning går ned mod afløbet.

Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb, når det regner

Dine tagrender, nedløbsrør og afløb kræver en grundig gennemgang og rensning efter løvfald og før vinterens nedbør sætter ind. Se, hvordan...

Sådan udskifter du det ødelagte nedløbsrør

Et gammelt nedløbsrør af plastik kan blive ødelagt ved nærkontakt med en tungt lastet trillebør o.lign. Mindre skader i tagrende eller...

Varmekabler i tagrenden får istapperne til at forsvinde

Undgå faren for istapper ved at efterisolere taget eller lægge varmekabler i tagrenden. Varmekablerne skal monteres af en installatør, men når de først er lagt på plads kan de blive liggende året rundt. Vælg varmekabler med termostat, så de automatisk tænder og slukker, når der er brug for det.

Sådan udskifter eller reparerer du dine tagrender

Udskiftning eller reparation af defekte tagrender er ofte noget, du selv kan lave. Se her, hvordan du gør og hvilke typer af tagrender, der...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.