Find den perfekte tagrende til at indramme dit hus

Plast, zink, kobber, stål... Tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver - vi giver dig et overblik over mulighederne.

Tagrenden er en vigtig del af din boligs udtryk. Ligesom rammen om et billede fuldender den facaden og giver huset karakter.

Tagrenden er en vigtig del af din boligs udtryk. Ligesom rammen om et billede fuldender den facaden og giver huset karakter. Derfor er det helt afgørende, at stil, farve og materialer passer ind i omgivelserne.

Moderne tagrender findes i mange forskellige farver og materialer– og kan blive en spændende bygningsdetalje.

Samtidig skal tagrenderne naturligvis effektivt kunne lede regnvandet bort fra huset. Og her er det vigtigt at huske, at du bygger for fremtiden. Dit hus skal holde i mange år – og én ting er sikker: Fremtiden bliver våd.

Udsigt til regn

Alle klimamodeller spår mere og kraftigere nedbør i de kommende år. Det stiller nye krav til dit byggeri og – ikke mindst – dine tagrender. De skal holde længe, de skal holde til mere, og de skal dimensioneres til mere vand.

Nogle tagrendesystemer er ekstra dybe og kan derfor lede op til 15 pct. mere vand bort end andre. Under alle omstændigheder er det aktuelt, at du undersøger, om det er tid at gå en størrelse op, hvis du skal i gang med at udskifte tagrenderne.

Vælg den rigtige tagrende

Det kan være svært at vurdere, hvad den rigtige tagrende er til netop dine behov. Vi har derfor samlet en oversigt over forskellige tagrendetyper med fordele, ulemper og anden vigtig viden.

OBS: Tagrender fås i størrelse 10, 11 og 12. Nedløb fås i Ø75, Ø90 og Ø110 m.m.

Priserne på listen er beregnet i forhold til et etplans parcelhus: 2 x 18 m tagrender, 2 nedløbsrør og alle fittingsdele og tilbehør.

Stjernerne viser dig, hvor nemt det er at “gøre det selv”:
✷       = Nemt
✷✷    = Okay
✷✷✷ = Udfordring

1. Plast

Supervejrbestandig – også ved havet.

Fås i mange farver og med lang garanti. Plasttagrenden er en flot løsning, der holder i mange, mange år. Den er nem at sætte op – også som gør-det-selv-projekt.

Holdbarhed: Tagrender af plast er superholdbare og kan købes med 25 års garantimod fabrikations- og materialefejl med lækage til følge.

Udtryk:
Plasttagrender er flotte og stilrene og findes i mange farvenuancer.

Montering: Saves over med en fintakket sav. Huller til nedløbsrør mv. saves ligeledes med fintakket sav. Monteres med en særlig lim, der går i forbindelse med tagrenden og gør limsamlingen ekstra stærk og stabil.

Vejrbestandighed: Plast bliver ikke påvirket af luftforurening og saltholdig luft i kystområder. Plast korroderer eller ruster ikke og går ikke i forbindelse med andre materialer og kan bruges til alle tagkonstruktioner. Plast tåler ekstremt lave temperaturer og store is- og snebelastninger uden risiko for frostsprængninger.

Miljø: Plastmaterialet indeholder ikke blødgørende stoffer eller tungmetaller, som er skadelige for miljøet.

Du kan aflevere alt overskudsmateriale fra opsætning eller udskiftning på genbrugsstationen, og materialet kan genanvendes i produktionen af nye produkter.

Gør det selv: 
Plast er meget let at arbejde med og renderne er enkle at montere for alle.

Materialepris: ca. 8.000 kr.

2. Aluzink

Smuk meleret overflade og en økonomisk løsning. Tåler dårligt havluft.

Aluzink har en blank meleret overflade, som bevares i mange år. Det er en økonomisk løsning, der har stålets styrke. Overfladebelægningen i aluminium og zink sørger for stor modstandsdygtighed mod korrosion. Samtidig har zinken også en evne til at hele mindre ridser i overfladen.

Holdbarhed: Tagrenden er meget solid og kan købes med 15 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge.

Bemærk: Du bør ikke vælge Aluzink tagrender, hvis du bor tæt på kysten eller har glaserede/engoberede tagsten eller glat ståltag.

Udtryk: Den flotte melerede zinkoverflade giver et elegant og klassisk udtryk.

Montering: Klikkes fx  sammen med gummi-samling eller med lim (hvis du ønsker ekstra stærke og tætte samlinger.) Skæres med en nedstryger (aldrig en vinkelsliber). Kan ikke loddes.

Vejrbestandighed: Aluzink kan klare de største udfordringer i det danske vejr. Saltholdig luft i kystområder øger dog risikoen for rust og forkorter tagrendens levetid.

Miljø: Aluzink kan afleveres på genbrugsstationen og derefter genbruges til nye produkter.

Gør det selv ✷✷✷
Aluzink er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast.

Materialepris: ca. 8.000 kr.

3. Overfladebehandlet stål

Stål med ekstra beskyttelse og lang levetid.

Ståltagrender findes med en ekstra stærk beskyttelse af en blanding af magnesium, aluminium og zink. Det oxidlag, der dannes på overfladen, giver tagrenderne en unik beskyttelse mod korrosion. Samtidig er overfladebelægningen selvhelende ved ridser og snitflader. Overfladen bliver lidt mørkere grå med tiden.

Holdbarhed: Tagrenden er meget solid og kan købes med 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge.

Udtryk: Ligner zink og har samtidig stålets styrke og udtryk af gedigent håndværk.

Montering: Klikkes sammen med gummi-samling eller med lim (hvis du ønsker ekstra stærke og tætte samlinger.) Skæres med en nedstryger (aldrig en vinkelsliber). Kan ikke loddes.

Vejrbestandighed: Kan modstå store regnskyl og snemængder, blæst og hård kulde.

Bemærk: Du bør ikke vælge tagrender i stål, hvis du bor tæt på vestkysten eller har glaserede/engoberede tagsten eller glat ståltag.

Miljø: Stål kan afleveres på genbrugsstationen og genbruges til nye produkter.

Gør det selv ✷✷✷
Stål kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast. Tagrenderne fås i “klik-systemer”, som er nemme at montere.

Materialepris: ca. 9.000 kr.

4. Zink

Stærk, vejrbestandig og flot patina.

Zink er det klassiske materiale, der får en grålig, mat patina. Det fuldender et elegant helhedsindtryk og signalerer kvalitet. Samtidig er zink et meget vejrbestandigt materiale, som modstår alle klimaforhold.

Holdbarhed: Kan købes med op til 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge.

Udtryk: Zink er ved fremstillingen skinnende blankt, men får med tiden den eftertragtede grålige matte patina. Det er påvirkningen af ilt og  vand, der naturligt danner den grå farve, som også fungerer som et beskyttende lag.

Har tagrenden fået hvidrust, skal du ikke være bekymret – slutresultatet er den samme patina. Der kan opstå mørke pletter på zinkens overflade efter monteringen, eller nogle af delene kan være mere matte i farven. De mørke pletter og den matte overflade betyder bare, at patineringen er begyndt.

Montering: Kan samles med speciallim eller kan loddes sammen på traditionel vis.

Bestandighed: Zink kan modstå selv ekstreme klimaforhold og voldsomt vejr. Kystområders salte luft og lettere forurening er ikke noget problem. Bør dog ikke anvendes på huse, der ligger tættere end 1 km fra vestkysten.

Miljø: Zink kan afleveres på genbrugsstationen og derefter genbruges til nye produkter.

Gør det selv ✷✷
Zink er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast – men færre end ved stålrender.

Materialepris: ca. 14.000 kr.

5. Kobber

Smuk irgrøn patina og super holdbarhed.

Det er den smukke irgrønne farve, der er de flestes begrundelse for at vælge kobber. Der går nogle år, inden kobberet får den karakteristiske irgrønne patina.

Holdbarhed: Kan købes med 25 års garanti, der dækker korrosionsskader med lækage til følge.

Udtryk: Kobbertagrender og tilbehør er produceret af massivt kobber. De er ved fremstillingen skinnende blanke, men får relativt hurtigt en mørkfarvet patina, der er et beskyttende lag mod korrosion.

Efter en årrække vil den mørke farve blive irgrøn. Hvor hurtigt farveskiftene sker, afhænger af klima, miljø og delene i tagrendeløsningen. Men slutresultatet er en ensartet smuk irgrøn farve.

Der kan opstå mørke pletter på kobberets overflade efter monteringen, og nogle af delene kan ved levering være mere matte i farven. De mørke pletter og den matte overflade betyder bare, at patineringen er begyndt.

Montering: Kan samles med speciallim. Foretrækker du at lodde tagrenderne sammen på traditionel vis, kan det også lade sig gøre.

Bestandighed:  Kobber kan modstå selv ekstreme klimaforhold og voldsomt vejr. Kystområders salte luft og lettere forurening er ikke noget problem. Bør dog ikke anvendes på huse, beliggende tættere end 1 km fra vestkysten.

Miljø: Kobber er et eftertragtet materiale og kan sælges til genbrug.

Gør det selv ✷✷
Kobber er let at arbejde med, men kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast – men færre end ved stålrender.

Materialepris: ca. 34.000 kr.

6. Ekstrabeskyttet stål

Stærkt og smukt i årtier. Mange farver at vælge imellem, der bliver ved med at være klare.

Med flere forskellige profiler og farver finder du nemt den tagrende, der fuldender dit byggeri. Tagrenden er fremstillet af varmgalvaniseret, koldvalset stål.

Overfladebelægningen er påført stålpladen i en 3-lags, dobbeltsidet opbygning med et passiviseringslag, en primer og en HBP Topcoat, som kombinerer de bedste egenskaber fra andre overfladetyper.

Holdbarhed: 20 års garanti på gennemtæring af tagrenden.

Udtryk: Designet til at udgøre en effektiv og æstetisk finish på dit byggeri. Nogle af farverne er diskrete og ligner zink eller kobber – andre er markante, velegnede til at give huset karakter og afslutte en flot arkitektur.  De flotte, klare farver holder i mindst tyve år.

Montering: Samles med kliksystem og gummipakninger. Saves med nedstryger og klippes med pladesaks.

Vejrbestandighed: Er velegnet til alle placeringer – også tæt på havet.

Miljø: Stålet kan genanvendes – og er fremstillet uden PVC.

Gør det selv ✷✷✷
Stål kræver lidt flere kræfter ved skæring og håndtering end fx plast. Tagrenderne fås i “klik-systemer”, som er nemme at montere.

Materialepris: ca. 10.000 kr.

Læs mere: Fordele og ulemper ved tagrender af zink, kobber, stål, plast og aluminium

Mest læste artikler