Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus
Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og find ud af, hvad du selv kan gøre for at komme besøgene til livs.
Flagermus huserer om natten
Tegn på besøg: Puslen fra mure og lofter, især i skumringen. Ekskrementer, der ligner muselort, men de er løsere og glinsende.
Hvad gør dyret: Flagermus er aktive om natten og bruger dit hus til at sove i om dagen. De gnaver ikke, men deres ekskrementer sviner. De flyvende pattedyr bor ofte mange sammen i kolonier.
Det kan du gøre: Flagermus er fredede, men du kan i efteråret spærre deres flyvehuller. Flagermus kan bære på rabiesvirus, men de bider normalt kun, når man tager fat om dem.
Duer kan sprede sygdom
Tegn på besøg: Tilgrisede gesimser, altaner, sålbænke. Primitive, rodede reder. Monoton kurren dagen lang.
Hvad gør duerne: De griser og kan sprede sygdom. Deres reder kan stoppe luftkanaler og tagrender.
Det kan du gøre: For en due er dit hus ligesom en klippe, og ethvert fremspring en afsats, hvor den kan bygge rede. Det er ikke tilladt at bruge gift mod duer, men du kan hindre dem i at bygge rede, fx med trådnet foran ventilationskanaler og ved at spænde fiskeline ud på steder, der frister duer.
Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen
Væggelus er en sejlivet plaget
Tegn på besøg: Svien og kløen på huden. Vær især opmærksom efter rejser, for flere og flere har væggelus med hjem i kufferten.
Hvad gør de: Væggelus er en meget flad tæge, der normalt kun er synlig og aktiv om natten. Den lever af blod, men kan klare sig en hel vinter med meget lidt eller ingen næring. Finder den et offer, kan den syvdoble sin vægt på bare 10 minutter.
Det kan du gøre: Væggelus er en sejlivet plage, der kræver professionel hjælp. Du kan supplere, fx ved at pensle med insektlak langs paneler og ved rør. Tøj skal vaskes ved 60 grader for at slå væggelusene ihjel.
Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!
En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.
Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark
Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...
Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb
Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...
Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den
Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.
Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark
Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...
Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad
Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...
Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus
Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhusplanter og grøntsager.
Stop for villaejeres brug af farlig musegift
De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...
Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren
En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...
Har du husmår på dit loft?
Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.
Sådan undgår du mus i dit hus
Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...
Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem
Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.
Fang musen inden den gør skade på dit hus
Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.
Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet
Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.
Derfor har du sølvfisk i dit hjem
De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...