Mange danskere har problemer med skadedyr i hjemmet.
Mange danskere har problemer med skadedyr i hjemmet. Foto: Getty Images

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det være svært at se bort fra. Læs hvordan du selv undgår at få besøg af det ulækre skadedyr.

Af: Katrine Johansen , 14. januar 2021

Har man først haft besøg af rotter i hjemmet, er det næppe noget man glemmer. En ny rundspørge blandt 1.001 danskere, foretaget af Yougov for skadedyrsbekæmperen Rentokil, viser at 32 procent har haft besøg af den ubudne, lodne gæst enten i huset eller på grunden. Og det kan være en intimiderende oplevelse, lyder det fra en skadedyrsekspert.

“Rotter er i manges øjne det mest ulækre dyr, man kan forestille sig. Har man haft en rotte indenfor, kan det tage lang tid, før man for alvor føler sig hjemme igen. Og ser man én gå omkring i haven, føles det også intimiderende og skræmmende – for ikke at tale om, at de er bærere af en række bakterier” siger Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse i en pressemeddelelse. 

Foto: Getty Images.

Risikoen er størst for parcelhusejere

Selv om man bor i en etageejendom eller lejlighed, er man ikke nødvendigvis forskånet for de ulækre skadedyr. Rotter kan nemlig kravle op gennem rørene i en etageejendom, og næsten hver femte af dem, der bor i lejlighed eller etageejendom, har haft besøg af rotter. Dog er der størst risiko for at få besøg af de uønskede gæster, hvis man bor i parcelhus. 45 procent af de adspurgte, der bor i parcelhuse, har haft rottebesøg i enten huset eller haven. 

Faktisk er rotten det skadedyr, danskerne mindst ønsker at stifte bekendtskab med i deres hjem, og for 54 procent af de adspurgte er det netop rotter, der ligger øverst på denne liste. På andenpladsen ligger væggelus, som 21 procent af danskerne frygter mest. 

Tips til at undgå rotteangreb på dit hjem:

•Kig på huset udefra med en rottes øjne. Hvor ville den forsøge at komme ind?

Gå rundt om huset med en tommestok og kig efter huller. Et hul på størrelse med en 2-krone – eller en tommestoks bredde – er nok, til at en rotte kan mase sig igennem. 

Tjek om udluftningsriste sidder løst. Det er også oplagte indgange for rotter.

Fjern nedfaldsfrugt fra haven, og hvis du har et skur, som du opbevarer frugt og grønt eller foder i, så brug spande med låg frem for flamingokasser, som en rotte hurtigt kan gnave sig igennem.

Har du oplagret en brændestabel, kan det tiltrække rotter og mus.

Hvis du har et foderhus til fuglene i haven, så sørg for afstand til træer og buske. 

Har du mistanke om rottebesøg, så kontakt din kommune. Det er gratis.

14. januar 2021 Katrine Johansen
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...