Sådan hjælper du hunde - og menneskene i din husstand - mod lopper.
Sådan hjælper du hunde - og menneskene i din husstand - mod lopper. Foto: iStock & Bayer

Styr på lopperne

Lopper rammer tilfældigt. De skyldes ikke dårlig hygiejne, og så er de nemme at blive kvit, både på hunde, katte og mennesker. Læs dyrlæge Christina Brocks råd mod lopper.

Har din hund eller kat lopper?

Spørger man en dyreejer, om hunden eller katten har lopper, er svaret næsten altid: “Nej”. Ikke desto mindre finder dyrlæger lopper på mange hunde og katte. Det kan være hele året, men især i sensommeren er lopperne aktive

Hvornår er der flest lopper?

De største loppemareridt opleves typisk, når man kommer hjem fra sommerferie, eller når sommerhuset eller campingvognen har stået tom i en periode.

Gulvene bugner af færdigudviklede lopper i kokoner. De venter blot på de rigtige stimuli: vibrationer, infrarød varme, udåndingsluft eller lys, så klækkes der tusindvis af lopper, og de angriber både mennesker og dyr.

Sådan spotter du lopperne

Lopperne kan enten ses med det blotte øje, eller man kan fange dem med en tættekam. Når familiens medlemmer bides af lopper, får de små røde, meget irriterende og stærkt kløende bid.

Nogle gange er det kun en enkelt i familien, som får alle biddene, enten fordi hun/han smager bedst, eller fordi vedkommende naturligt har tættere kontakt med hund eller kat.

Lopper er ikke tegn på dårlig hygiejne

Det, at hunden eller katten har lopper, er tabubelagt, fordi vi fejlagtigt kæder springfyrene sammen med dårlig hygiejne. Lopper slår sig ned tilfældigt, men fordi så mange ikke er/eller ikke vil være opmærksomme på lopperne, opdages de for sent.

Omgivelserne skal også behandles for lopper

Det nemmeste er at give kæledyre en månedlig forebyggende behandling mod lopper, INDEN dyrene møder loppen, men er skaden sket, skal bekæmpelsen tilrettelægges grundigt.

En loppe tilbringer størstedelen af sin udviklingscyklus i omgivelserne og ikke – som mange tror – på dyret. Derfor skal både hunden og dens omgivelser behandles, og voksne lopper, æg, larver og pupper skal væk.

Egnede loppemidler

Loppemidlerne Advantage®, Frontline Combo® og Bayvantic ® er egnede, når lopper skal bekæmpes, fordi de på en gang er meget effektive mod de voksne lopper på dyret og samtidig forebygger de, at der spredes ny loppesmitte fra dyret til hjemmet.

Lopper i en hunds pels.
Lopper i hundens pels kan ses med det blotte øje

Grundig rengøring i hjemmet

En grundig rengøring af hele hjemmet, samtidig med at hunden behandles med et loppemiddel er strengt nødvendig.

Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og muligheden for at sprede smitte nedbringes. Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner.

Smid støvsugeposen væk efter rengøring

Efter rengøring skal støvsugerposen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk.

Tiden efter lopper

Selv om dyret efterfølgende behandles regelmæssigt, vil man kunne støde på enkelte levende lopper mange måneder efter den egentlige plage.
Det skyldes, at lopperne klækkes på forskellige tidspunkter, men er hunden i behandling, er loppernes æra slut i det hjem, muligheden for en ny loppemyriade er ødelagt.
8. august 2018
Mere om Skadedyr

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.