En husmår på loftet kan gøre stor skade, fordi den har mange dårlige vaner. FOKUS
En husmår på loftet kan gøre stor skade, fordi den har mange dårlige vaner. Foto: Getty Images

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

Af: Lise Mortensen Høy, 1. maj 2020

En husmår slipper nemt ind

En enkel måde at komme af med en husmår er at lukke alle huller, så den ikke kan komme ind på loftet. Dens indgangshul finder du for det meste ved en vindskede eller skotrende, langs tagrygningen eller ved en kvist. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for en husmår at slippe ind på loftet.

En husmår kan sno sig

Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan en husmår også. Husk, at måren skal være ude, når hullerne lukkes – og den må ikke have unger på loftet. En husmår har normalt unger fra først i marts til sidst i juli.

Læs også:

Er egern et nyttedyr eller et skadedyr?

I nogle lande kaldes egernet for trærotten. Så langt er vi ikke nået i Danmark. Derfor kan man godt alligevel blive træt af, at egernet...

Undgå ræv og mus i hus og have

En husmår er ikke vild med høj musik

Der findes rigtig mange gode råd om, hvordan man skræmmer en husmår ud fra loftet.

Én metode er at tænde både radio og lys på loftet i det øjeblik, måren begynder at buldre – og altså ikke at have det tændt hele tiden. Det stresser husmåren, så den til sidst flytter.

Læs også:

Undgå husmår, ræv og mus i have og hus

Husmåren, ræven og musene kan være til stor gene i hus og have. Du kan selv gøre meget for at forhindre, at dyrene flytter ind hos dig....

Sæt radioen på fuld udblæsning, når du tager væk i dagtimerne, hvor husmåren gerne vil have ro til at sove. Et ultralydsapparat kan også afhjælpe problemet.

Tre lugte, som en husmår ikke bryder sig om

En husmår bryder sig heller ikke om stærkt lugtende stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som du kan stille i skåle eller hænge i gazeposer på loftet. Desværre er en husmår dog ret hårdfør og vil i mange tilfælde vænne sig til lugtene.

Fang måren i en fælde

Læs også:

Har du også brugt kaffefiltre forkert hele livet?

Har du også undret dig over, hvorfor kaffefiltre aldrig sådan rigtig passer i størrelsen til kaffemaskinerne? Dette trick vil ændre dine...

Den mere radikale løsning er derfor at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.

Det er bedst at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs en hæk. Spørg eventuelt vildtkonsulenten ved det lokale statsskovdistrikt til råds.

Et hønseæg med et lille hul i er den bedste lokkemad til fælden. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader en husmår sig lettere lokke af ægget i fælden.

En mår er gået i fælden - hvad nu?

Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange en husmår på dit loft.

Er du ikke ligefrem jæger, må du betale dig til en aflivning hos dyrlægen. Hvis du ikke har samvittighed til det, kan måren også køres væk og slippes løs. Men husk på, at den kan finde hjem over store afstande.

Hvilken mår fælde skal du købe?

  • Sørg for at købe en fælde, der af relevant myndighed er godkendt til at fange mår.
  • Fælden skal efterses både morgen og aften.
  • Fangne dyr skal straks tages ud, alt andet er dyrplageri.
  • Tjek altid, om den fangede mår har unger. De bør afleveres til en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer, som tager sig af dem.

Sådan vinder du kampen mod dræbersneglene

Gift mod husmår er forbudt!

Du må ikke lægge rottegift eller anden gift ud. Bedøvende midler må heller ikke lægges ud. Der er nemlig stor risiko for, at husmåren slæber rundt med den forgiftede lokkemad, så husdyr eller mennesker kan komme i berøring med giften.

Husk desuden også, at hvis måren ikke ødelægger noget, kan den gøre nytte omkring huset ved at spise mus og rotter.

Læs også: Mosegrise - sådan bekæmper du dem

1. maj 2020 Lise Mortensen Høy
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...