En husmår på loftet kan gøre stor skade, fordi den har mange dårlige vaner. FOKUS
En husmår på loftet kan gøre stor skade, fordi den har mange dårlige vaner. Foto: Getty Images

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

En husmår slipper nemt ind

En enkel måde at komme af med en husmår er at lukke alle huller, så den ikke kan komme ind på loftet. Dens indgangshul finder du for det meste ved en vindskede eller skotrende, langs tagrygningen eller ved en kvist. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for en husmår at slippe ind på loftet.

En husmår kan sno sig

Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan en husmår også. Husk, at måren skal være ude, når hullerne lukkes – og den må ikke have unger på loftet. En husmår har normalt unger fra først i marts til sidst i juli.

Undgå ræv og mus i hus og have

Læs også:

Spar på dit standby-forbrug

Når computeren eller fjernsynet står på standby, sluger den mere strøm, end de fleste er klar over - en elsparreskinne kan halvere dette...

En husmår er ikke vild med høj musik

Der findes rigtig mange gode råd om, hvordan man skræmmer en husmår ud fra loftet.

Én metode er at tænde både radio og lys på loftet i det øjeblik, måren begynder at buldre – og altså ikke at have det tændt hele tiden. Det stresser husmåren, så den til sidst flytter.

Sæt radioen på fuld udblæsning, når du tager væk i dagtimerne, hvor husmåren gerne vil have ro til at sove. Et ultralydsapparat kan også afhjælpe problemet.

Tre lugte, som en husmår ikke bryder sig om

Læs også:

[TOILETRENS]: Sådan fjerner du den grimme rand i dit toilet..

[TOILETRENS]: Sådan fjerner du den grimme rand i dit toilet..

En husmår bryder sig heller ikke om stærkt lugtende stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som du kan stille i skåle eller hænge i gazeposer på loftet. Desværre er en husmår dog ret hårdfør og vil i mange tilfælde vænne sig til lugtene.

Fang måren i en fælde

Den mere radikale løsning er derfor at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.

Det er bedst at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs en hæk. Spørg eventuelt vildtkonsulenten ved det lokale statsskovdistrikt til råds.

Et hønseæg med et lille hul i er den bedste lokkemad til fælden. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader en husmår sig lettere lokke af ægget i fælden.

Læs også:

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi...

En mår er gået i fælden - hvad nu?

Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange en husmår på dit loft.

Er du ikke ligefrem jæger, må du betale dig til en aflivning hos dyrlægen. Hvis du ikke har samvittighed til det, kan måren også køres væk og slippes løs. Men husk på, at den kan finde hjem over store afstande.

Hvilken mår fælde skal du købe?

  • Sørg for at købe en fælde, der af relevant myndighed er godkendt til at fange mår.
  • Fælden skal efterses både morgen og aften.
  • Fangne dyr skal straks tages ud, alt andet er dyrplageri.
  • Tjek altid, om den fangede mår har unger. De bør afleveres til en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer, som tager sig af dem.

Sådan vinder du kampen mod dræbersneglene

Gift mod husmår er forbudt!

Du må ikke lægge rottegift eller anden gift ud. Bedøvende midler må heller ikke lægges ud. Der er nemlig stor risiko for, at husmåren slæber rundt med den forgiftede lokkemad, så husdyr eller mennesker kan komme i berøring med giften.

Husk desuden også, at hvis måren ikke ødelægger noget, kan den gøre nytte omkring huset ved at spise mus og rotter.

1. maj 2020
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.