Det er ikke let at bekæmpe skægkræet, der er en slægtning til den velkendte sølvfisk.
Det er ikke let at bekæmpe skægkræet, der er en slægtning til den velkendte sølvfisk. Foto: GettyImages

Skægkræ - sådan undgår og bekæmper du dem

Insektet skægkræ er kommet til Danmark. De seneste år har det skæggede kryb skabt store problemer i vores nabolande, og mange ser det som psykisk terror at have insekterne kravlende rundt i huset. Derfor er det nu, du skal tage dine forholdsregler. Få ekspertens råd her. 

Skægkræ er et lille insekt, der skaber store problemer. Insektet har de seneste år invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark.

Derfor har vi spurgt Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, hvad skægkræet er for en størrelse, hvad den gør, hvor den lever og - vigtigst af alt - hvordan du bekæmper den kravlende plage. 

Få svar på dine spørgsmål om Danmarks nyeste skadedyr her: 

Hvad er skægkræ?

Det lille insekt skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) er en slægtning til den velkendte sølvfisk, vi ofte ser pile rundt i badeværelset og andre fugtige steder i boligen. Men skægkræ er anderledes - og de kan gøre større skade.

Hvordan ser skægkræ ud?

Det nyligt immigrerede insekt kan blive op til to centimeter langt. Derudover har det lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Det lille insekt opholder sig i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år - og i løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg. 

Skægkræene er en ubehagelig, uvelkommen gæst

Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk. Skægkræene formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind - og de kan være meget svære at få bugt med.

- Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, siger Claus Schultz.

Hvor opholder skægkræ sig?

Skægkræ er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum og i skabe. De har ingen fjender inden for hjemmets fire vægge, og husenes isolering hjælper dem med at gemme sig.

- Skægkræ er nøjsomme og dygtige til at skjule sig. Udviklingsmæssigt har de en lang række stadier, og de kan være ganske små. Derfor kan de komme ind de mest fantastiske steder, og det kan være svært at vide, hvor de er, fortæller Claus Schultz.

Er skægkræ farlige for helse og bolig? 

Til forskel fra sølvfisk kan skægkræ optræde i store antal, og samtidig trives de rigtig godt dér, hvor vi plejer at opholde os. De er for eksempel svært glade for soveværelser og stuer.

Man kan ikke undgå dem, og derfor kan det føles invaderende eller ligefrem som psykisk terror, når de kravler og kryber rundt i huset. Ifølge Claus Schultz skal du dog ikke være bange for at væggene i din bolig falder sammen om tre år, eller at du bliver fysisk syg af de små kræ.

- Skægkræ medfører ikke nogen direkte helsefare, og de gør ikke skade på din bolig. Det største problem ved dem er deres blotte tilstedeværelse, da de er ulækre. Det er for eksempel ikke sjovt at tage en bog ned fra reolen og se flere skægkræ falde ned omkring dig, siger Claus Schultz.

Skægkræ er svære at slippe af med

Et andet problem med skægkræ er, at de spreder sig hurtigt. Har du først fået skægkræ i huset, bliver det altså næsten umuligt at slippe af med dem igen. Claus Schultz fortæller, at det derfor er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser dem - det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

Sådan bekæmper skadedyrsbekæmperne skægkræ

Det er hverken effektivt eller acceptabelt at spraye med insektgift i hele hjemmet. Den mest effektive metode til at udrydde skægkræene i dit hjem, er derfor at finde ud af, hvor de holder til, og hvor de lægger deres æg.

Det kan man gøre ved at lokke dem frem med en speciel proteinrig mel, som de godt kan lide, og fange dem i for eksempel en limfælde. Det har været den mest almindelige metode i Norge.

Hvordan spreder skægkræ sig?

Skægkræet har i flere år været et stort problem i vores nabolande, og Claus Schultz fortæller, at det har kun været et spørgsmål om tid, før de skæggede kryb kom til Danmark.

- Mine norske kolleger har længe været forundrede over, at vi ikke har haft skægkræ i Danmark. De betragter skægkræene som en af landets helt store problemer, og det er en af de ting, de bekæmper allermest, siger han.

Skægkræet er kommet til Danmark

Skægkræ blev for første gang opdaget i Oslo-området i 2013, og i dag findes der eksemplarer af arten over hele Norge. I Sverige har arten gjort skade i museer og arkiver, og for nyligt blev de skæggede insekter så fundet tre forskellige steder i Danmark - både i Jylland og på Sjælland… Og det kan være starten på en ny epedemi.

- Vi ved ikke, hvorfor skægkræene har spredt sig så hurtigt i Norge. Det kan reelt også ske i Danmark. Én af grundende er nok, at insekterne lever om natten og derfor lever i fred. En anden grund er, at de er lette at forveksle med sølvfisk, og at vi derfor ikke lægger mærke til dem, før de er mange, og vi begynder at synes, at det er ulækkert, siger Claus Schultz.

Spreder sig i postkasser og feriekufferter

Det er ikke nemt at beskytte sig mod de små kryb. Selvom de fuldvoksne insekter er lette at se, er de unge skægkræ meget mindre og meget sværere at få øje på. Samtidig spreder de sig med alle slags varer, med postpakker som bestilles på nettet, i emballage på møbler og i feriekufferten.

Alligevel er der et par forholdsregler du kan tage for at undgå at invitere de ubehagelige insekter med hjem ved en fejl.

- Alt hvad du bringer ind i dit hjem udgør en fare for, at du får skægkræ med. Derfor er det vigtigt at du holder øje med de ting, du køber og reagerer med det samme, hvis du opdager insekterne, fastslår Claus Schultz. 

Derudover skal alt tøj, der har været med på ferie gøres rent i vaskemaskinen, og pakker og breve som kommer med posten bør tjekkes for insekter, inden de kommer ind i huset.

Sådan kan du kende skægkræet

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 centimeter plus haletråde og antenner
  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop
  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk
  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet
  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med
  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige

5. november 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.