Sådan undgår og bekæmper du skægkræ

Insektet skægkræ er kommet til Danmark. De seneste år har det skæggede kryb skabt store problemer i vores nabolande, og mange ser det som psykisk terror at have insekterne kravlende rundt i huset. Derfor er det nu, du skal tage dine forholdsregler. Få ekspertråd her.

Skægkræ er et lille insekt, der skaber store problemer. Insektet har de seneste år invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark.

Derfor har idenyt fået Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, til at fortælle, hvad skægkræet er for en størrelse, hvad den gør, hvor den lever og – vigtigst af alt – hvordan du bekæmper den kravlende plage. 

Få svar på dine spørgsmål om Danmarks nyeste skadedyr her: 

Indhold


Hvad er skægkræ?

Det lille insekt skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) er en slægtning til den velkendte sølvfisk, vi ofte ser pile rundt i badeværelset og andre fugtige steder i boligen. Men skægkræ er anderledes – og de kan gøre større skade.

Hvordan ser skægkræ ud?

Det nyligt immigrerede insekt kan blive op til to centimeter langt. Derudover har det lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Det lille insekt opholder sig i store horder, elsker varme boliger.

Tilbage til toppen

Skægkræ – æg og livscyklus

Skægkræ lever i op til syv år, hvoraf det tager dem tre år fra æg til at blive voksen. Et kønsmodent skægkræ kan gennemsnitligt lægge 56 æg om året, og det svarer til 150 æg i dets lange liv. Så det kan altså risikere at gå hurtigt, når først de er kommet indenfor.

Skægkræ vs. sølvfisk

Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk. Skægkræene formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind – og de kan være meget svære at få bugt med.

– Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, siger Claus Schultz.

Tilbage til toppen

Hvor opholder skægkræ sig?

De er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum og i skabe. De har ingen fjender inden for hjemmets fire vægge, og husenes isolering hjælper dem med at gemme sig.

– Skægkræ er nøjsomme og dygtige til at skjule sig. Udviklingsmæssigt har de en lang række stadier, og de kan være ganske små. Derfor kan de komme ind de mest fantastiske steder, og det kan være svært at vide, hvor de er, fortæller Claus Schultz.

Skægkræ i sengen

Modsat sølvfisk kan skægkræ optræde i stort antal, og samtidig trives de rigtig godt dér, hvor vi plejer at opholde os. De er for eksempel svært glade for soveværelser og stuer. Desværre kan de skæggede kryb derfor også finde vej til din seng, og det kan være en ganske ubehagelig overraskelse at finde dem her. 

Tilbage til toppen

Edderkopper – de syv mest almindelige arter

Hvad spiser skægkræ?

De er især glade for mad som mel, gryn, brødkrummer og sukker. De lever også af planter, insekter, madrester og papir, så god rengøring kan hjælpe på at holde krybene på afstand. Desværre kan du ikke sulte dem ud af huset, da de kan overleve uden næring i op til ni måneder.

Skægkræ bid

Lad os slå en ting fast med det samme. Skægkræ bider ikke!

Er skægkræ farlige? 

Det kan være hårdt at få besøg at de små kryb, og det kan føles invaderende eller ligefrem som psykisk terror, når de kravler og kryber rundt i huset. Ifølge Claus Schultz skal du dog ikke være bange for at væggene i din bolig falder sammen om tre år, eller at du bliver fysisk syg af de små kræ.

– Skægkræ medfører ikke nogen direkte helsefare, og de gør ikke skade på din bolig. Det største problem ved dem er deres blotte tilstedeværelse, da de er ulækre. Det er for eksempel ikke sjovt at tage en bog ned fra reolen og se flere skægkræ falde ned omkring dig, siger Claus Schultz.

Tilbage til toppen

Kan skægkræ bekæmpes?

Et problem med skægkræ er, at de spreder sig hurtigt. Har du først fået dem i huset, bliver det altså næsten umuligt at slippe af med dem igen. Claus Schultz fortæller, at det derfor er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser dem – det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

Tilbage til toppen

Skægkræ spreder sig hurtigt.

Gift mod skægkræ

Forskere er enige om én ting angående skægkræ, og det er, at man aldrig selv skal kaste sig ud i at bruge gift mod dem. Der er nemlig stor risiko for, at man ikke kun rammer skadedyrene, men at man også udsætter menneskene i husstanden for sundhedsfare. Det er kun i alleryderste og alvorlige tilfælde, at det kan betale sig at bruge gift, og der bør man altid benytte sig af en professionel skadedyrsbekæmper.

Bekæmpelse af skægkræ med en fælde

Da det hverken er effektivt eller acceptabelt at spraye med insektgift i hele hjemmet, er den mest effektive metode til at udrydde skægkræene i dit hjem derfor at finde ud af, hvor de holder til, og hvor de lægger deres æg.

Det kan man gøre ved at lokke dem frem med en speciel proteinrig mel – såkaldt sirismel – som de godt kan lide, og fange dem i en limfælde. Det har været den mest almindelige metode i Norge, som er det land i Norden med størst erfaring med skægkræ. Limfælder kan købes i byggemarkeder eller på nettet.

Sådan kan du også bekæmpe dem

  • Støvsug, støvsug, støvsug – og gør det ofte! Især sprækker – for eksempel mellem gulvplankerne – skal du være grundig med.
  • Gør adgangen til føde svær. Skægkræ er nærmest altædende, så denne del er svær. Men prøv at forhindre dem i at guffe løs af dine bøger og magasiner og madvarer. Sidstnævnte kan du eksempelvis pakke ind lufttætte beholdere.
  • Du kan også prøve at forsegle de sprækker, hvor skægkræene gemmer sig. Gemmer de sig under panelerne, kan du eksempelvis tætne dem med fugemasse som akryl eller silikone.

Tilbage til toppen

Hvordan spreder de sig?

Skægkræet har i flere år været et stort problem i vores nabolande, og Claus Schultz fortæller, at det har kun været et spørgsmål om tid, før de skæggede kryb kom til Danmark.

– Mine norske kolleger har længe været forundrede over, at vi ikke har haft skægkræ i Danmark. De betragter skægkræene som en af landets helt store problemer, og det er en af de ting, de bekæmper allermest, siger han.

Skægkræet er kommet til Danmark

Insektet blev for første gang opdaget i Oslo-området i 2013, og i dag findes der eksemplarer af arten over hele Norge. I Sverige har arten gjort skade i museer og arkiver, og for nyligt blev de skæggede insekter så fundet tre forskellige steder i Danmark – både i Jylland og på Sjælland… Og det kan være starten på en ny epedemi.

– Vi ved ikke, hvorfor skægkræene har spredt sig så hurtigt i Norge. Det kan reelt også ske i Danmark. Én af grundende er nok, at insekterne lever om natten og derfor lever i fred. En anden grund er, at de er lette at forveksle med sølvfisk, og at vi derfor ikke lægger mærke til dem, før de er mange, og vi begynder at synes, at det er ulækkert, siger Claus Schultz.

Tilbage til toppen

Hvor stammer krybet fra?

Det er ikke nemt at beskytte sig mod de små kryb. Selvom de fuldvoksne insekter er lette at se, er de unge skægkræ meget mindre og meget sværere at få øje på. Samtidig spreder de sig med alle slags varer, med postpakker som bestilles på nettet, i emballage på møbler, i feriekufferten og måltidskasser.

Alligevel er der et par forholdsregler du kan tage for at undgå at invitere de ubehagelige insekter med hjem ved en fejl.

– Alt hvad du bringer ind i dit hjem udgør en fare for, at du får skægkræ med. Derfor er det vigtigt at du holder øje med de ting, du køber og reagerer med det samme, hvis du opdager insekterne, fastslår Claus Schultz. 

Derudover skal alt tøj, der har været med på ferie, gøres rent i vaskemaskinen, og pakker og breve, som kommer med posten, bør tjekkes for insekter, inden de kommer ind i huset.

Sådan kan du kende insektet

  • De er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 centimeter plus haletråde og antenner
  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop
  • De er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk
  • De trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet
  • De optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med
  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige

Tilbage til toppen

Skægkræ har samme længde som en fingernegl.

Kilder: Blandt andre Rentokil Skadedyrkontrol

Ajourført oktober 2023

Tilbage til toppen

Mest læste artikler