Det er ikke let at bekæmpe skægkræet, der er en slægtning til den velkendte sølvfisk.
Det er ikke let at bekæmpe skægkræet, der er en slægtning til den velkendte sølvfisk. Foto: GettyImages

Skægkræ - sådan undgår og bekæmper du dem

Insektet skægkræ er kommet til Danmark. De seneste år har det skæggede kryb skabt store problemer i vores nabolande, og mange ser det som psykisk terror at have insekterne kravlende rundt i huset. Derfor er det nu, du skal tage dine forholdsregler. Få ekspertens råd her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 1. september 2020

Skægkræ er et lille insekt, der skaber store problemer. Insektet har de seneste år invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark.

Derfor har vi spurgt Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, hvad skægkræet er for en størrelse, hvad den gør, hvor den lever og - vigtigst af alt - hvordan du bekæmper den kravlende plage. 

Få svar på dine spørgsmål om Danmarks nyeste skadedyr her: 

Hvad er skægkræ?

Det lille insekt skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) er en slægtning til den velkendte sølvfisk, vi ofte ser pile rundt i badeværelset og andre fugtige steder i boligen. Men skægkræ er anderledes - og de kan gøre større skade.

Hvordan ser skægkræ ud?

Det nyligt immigrerede insekt kan blive op til to centimeter langt. Derudover har det lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Det lille insekt opholder sig i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år - og i løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg. 

Skægkræene er en ubehagelig, uvelkommen gæst

Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk. Skægkræene formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind - og de kan være meget svære at få bugt med.

- Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, siger Claus Schultz.

Hvor opholder skægkræ sig?

Skægkræ er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum og i skabe. De har ingen fjender inden for hjemmets fire vægge, og husenes isolering hjælper dem med at gemme sig.

- Skægkræ er nøjsomme og dygtige til at skjule sig. Udviklingsmæssigt har de en lang række stadier, og de kan være ganske små. Derfor kan de komme ind de mest fantastiske steder, og det kan være svært at vide, hvor de er, fortæller Claus Schultz.

Er skægkræ farlige for helse og bolig? 

Til forskel fra sølvfisk kan skægkræ optræde i store antal, og samtidig trives de rigtig godt dér, hvor vi plejer at opholde os. De er for eksempel svært glade for soveværelser og stuer.

Man kan ikke undgå dem, og derfor kan det føles invaderende eller ligefrem som psykisk terror, når de kravler og kryber rundt i huset. Ifølge Claus Schultz skal du dog ikke være bange for at væggene i din bolig falder sammen om tre år, eller at du bliver fysisk syg af de små kræ.

- Skægkræ medfører ikke nogen direkte helsefare, og de gør ikke skade på din bolig. Det største problem ved dem er deres blotte tilstedeværelse, da de er ulækre. Det er for eksempel ikke sjovt at tage en bog ned fra reolen og se flere skægkræ falde ned omkring dig, siger Claus Schultz.

Skægkræ er svære at slippe af med

Et andet problem med skægkræ er, at de spreder sig hurtigt. Har du først fået skægkræ i huset, bliver det altså næsten umuligt at slippe af med dem igen. Claus Schultz fortæller, at det derfor er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser dem - det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

Sådan bekæmper skadedyrsbekæmperne skægkræ

Det er hverken effektivt eller acceptabelt at spraye med insektgift i hele hjemmet. Den mest effektive metode til at udrydde skægkræene i dit hjem, er derfor at finde ud af, hvor de holder til, og hvor de lægger deres æg.

Det kan man gøre ved at lokke dem frem med en speciel proteinrig mel, som de godt kan lide, og fange dem i for eksempel en limfælde. Det har været den mest almindelige metode i Norge.

Hvordan spreder skægkræ sig?

Skægkræet har i flere år været et stort problem i vores nabolande, og Claus Schultz fortæller, at det har kun været et spørgsmål om tid, før de skæggede kryb kom til Danmark.

- Mine norske kolleger har længe været forundrede over, at vi ikke har haft skægkræ i Danmark. De betragter skægkræene som en af landets helt store problemer, og det er en af de ting, de bekæmper allermest, siger han.

Skægkræet er kommet til Danmark

Skægkræ blev for første gang opdaget i Oslo-området i 2013, og i dag findes der eksemplarer af arten over hele Norge. I Sverige har arten gjort skade i museer og arkiver, og for nyligt blev de skæggede insekter så fundet tre forskellige steder i Danmark - både i Jylland og på Sjælland… Og det kan være starten på en ny epedemi.

- Vi ved ikke, hvorfor skægkræene har spredt sig så hurtigt i Norge. Det kan reelt også ske i Danmark. Én af grundende er nok, at insekterne lever om natten og derfor lever i fred. En anden grund er, at de er lette at forveksle med sølvfisk, og at vi derfor ikke lægger mærke til dem, før de er mange, og vi begynder at synes, at det er ulækkert, siger Claus Schultz.

Spreder sig i postkasser og feriekufferter

Det er ikke nemt at beskytte sig mod de små kryb. Selvom de fuldvoksne insekter er lette at se, er de unge skægkræ meget mindre og meget sværere at få øje på. Samtidig spreder de sig med alle slags varer, med postpakker som bestilles på nettet, i emballage på møbler og i feriekufferten.

Alligevel er der et par forholdsregler du kan tage for at undgå at invitere de ubehagelige insekter med hjem ved en fejl.

- Alt hvad du bringer ind i dit hjem udgør en fare for, at du får skægkræ med. Derfor er det vigtigt at du holder øje med de ting, du køber og reagerer med det samme, hvis du opdager insekterne, fastslår Claus Schultz. 

Derudover skal alt tøj, der har været med på ferie gøres rent i vaskemaskinen, og pakker og breve som kommer med posten bør tjekkes for insekter, inden de kommer ind i huset.

Sådan kan du kende skægkræet

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 centimeter plus haletråde og antenner
  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop
  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk
  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet
  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med
  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige

1. september 2020 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler. 

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme....

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.