Rotter i huset, og i særdeleshed i køkkenet, er ikke noget sjovt bekendtskab.
Rotter i huset, og i særdeleshed i køkkenet, er ikke noget sjovt bekendtskab.

Rotter er skadelige – for os og for vores økonomi

Det er lovpligtigt at melde det til kommunen, hvis du har rotter i din bolig. Her kan du lære alt om, hvad du skal gøre, når du har rotter i huset - og hvordan du helt undgår det. 

Af: Pia Fiil Christensen og Nanna Danborg-Aamand, 25. oktober 2018

Den brune rotte gnaver i dit hus

I Danmark er den brune rotte den mest udbredte og mest skadelige. Den brune rotte kan gnave i kalksten, mursten, aluminium, zink, bly og plast. Den kan også skubbe afløbsriste, der vejer over et kilo, op. 

Det kan du gøre for at undgå rotter

Loven siger, at du som grundejer har pligt til at sikre og renholde din ejendom, så rotters muligheder begrænses mest muligt.

  • Hold orden – bunker af gammelt skrammel er et perfekt sted for rotterne.
  • Hold døre til udhus og garage lukket.
  • Sørg for, at der ikke er huller i ydermure.
  • Døre skal slutte tæt.
  • Tjek, at dine kloakker er fri for rotter.
  • Tremmeafstanden på udluftningskanalernes riste må maks være 5 mm.
  • Tænk dig om, når du bruger den åbne kompostbunke. Madrester samlet i en kasse er paradis for rotter.
  • Fuglefoder må ikke ligge på jorden.
  • Hæng foderhuset højt op – en rotte kan springe 0,75 meter.
  • Læg kun foder, som kan blive spist op, inden det bliver mørkt.

174.000 anmeldelser om rotter

Rotten blev officielt dødsdømt i 1907 med en lov om rottebekæmpelse. Men i dag, godt 100 år senere, lever rotten i bedste velgående – endda så godt, at antallet af anmeldelser om rotter er steget kraftigt de senere år. I 2016 var der for eksempel ca. 218.339 henvendelser.

Undgå at mus og rotter kommer ind i din bolig

To rotter kan blive til 60 på et år

Klimaændringerne med varme efterår/vintre betyder, at rotterne kan nå at få et kuld eller to mere på et år. En hunrotte får i gennemsnit 3-5 kuld om året, hvert med 4-12 unger. Men dårlige kloakker og stikledninger er den værste kilde til flere rotter. De gnaver sig ud af kloakken, hvis der bare er det mindste hul.

Rotterne i kloakkerne trives

Loven om rottebekæmpelse kræver i dag, at kommunerne effektivt bekæmper rotter, som kommer op på landjorden. Derimod er der ikke noget krav om at bekæmpe det store antal rotter, som lever i kloakkerne.

Rotter kan blive et dyrt bekendtskab

Rotten er et alvorligt skadedyr, hvis bekendtskab kan koste mange penge. Ødelagte kloakrør, overbidte el-installationer, der i værste fald kan forårsage en brand, ødelagte mure og inficerede fødevarer, der skal smides væk, koster årligt mange husejere tusindvis af kroner.

Det er forbudt, at lægge rottegift ud

Du må ikke selv prøve at bekæmpe rotterne med gift. Det er forbudt, fordi forkert anvendt gift kan gøre rotterne resistente – og hvad værre er, dens kommende unger bliver også resistente. Ring i stedet til kommunen med det samme. De skal sende en rottebekæmper.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Rottebekæmperen er gratis

De fleste kommuner i Danmark opkræver et rottebekæmpelsesbidrag via ejendomsskatten. Et besøg af kommunens rottebekæmper er derfor "gratis", når du ringer efter dem. Det er op til rottebekæmperen at afgøre, om der skal anvendes fælder eller kemiske bekæmpelsesmidler.

Hvem betaler ødelæggelserne?

Efter du har fået styr på skaderne efter rotterne, kommer det næste problem: Økonomien. Her er det vigtig at have en rørskadeforsikring. Kontakt straks forsikringsselskabet og fortæl dem, at du har haft rotter. Dertil kommer de andre skader på huset, hvor den almindelige husforsikring ikke dækker! Det samme gælder udgifterne til skadedyrbeskæmpelse.

Tjek om du kan få en tillægsforsikring

Nogle forsikringsselskaber har tillægsforsikringer, man kan tegne. Så når man tænker på, hvor mange rotter, der stortrives i Danmark nu, er det en god ide at spørge ens selskab, om de har en sådan.

Den værste sygdom fra rotter

Rotten kan overføre 50 sygdomme til dyr og mennesker. Den alvorligste sygdom er leptospirose. Smitten overføres ved kontakt med rotteurin, normalt ved direkte berøring eller ved kontakt med vand, hvor rotten har tisset i. Sygdommen kan udvikle sig den livsfarlige sygdom, Weils, hvor der er risiko for bl.a. nyre- og leversvigt.

Læs også: Mosegrise - sådan bekæmper du dem

25. oktober 2018 Pia Fiil Christensen og Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...