Kravler ørentviste egentlig ind i ørene om natten og prikker hul på folks trommehinder?
Kravler ørentviste egentlig ind i ørene om natten og prikker hul på folks trommehinder? Foto: iStockphoto

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan faktisk godt slippe af med dem, hvis du følger biolog Jan Jungerstams råd mod ørentviste. Læs også om ørentviste i mennesker ører.  

Vi har spurg biolog Jan Jungerstam fra firmaet Anticemex ud om alt, der vedrører ørentviste. Anticemex har eksisteret siden 1934 og har filialer i 17 forskellige lande. Ørentviste er kun ét af de skadedyr, som firmaet rådgiver om. Her er Jan Jungerstams præcise og beroligende karakteristik af ørentvisten: 

Gør ørentviste skade?

– Indendørs gør de egentlig ingen skade, hvis man ser bort fra, at de kan opleves som ubehagelige. Ude i haven kan de derimod godt gøre en vis skade, fordi de godt kan lide at spise frugt og planter som dahlia og roser for blot at nævne et par stykker. Ørentviste regnes dog for at være ganske uskadelige, og de kommer først frem, når det bliver mørkt uden for - og mest om natten.

Hvilke arter af ørentviste findes i Danmark?

- Der findes i alt fem forskellige arter af ørentviste i Danmark, men de lever alle sammen på nogenunde samme måde. De er altædende og holder sig ikke tilbage for noget. Den mest almindelige art hedder faktisk bare "almindelig ørentvist". Den har vinger og kan flyve, men gør det sjældent. Kløerne anvendes faktisk ikke kun til forsvar, men også til at pakke vingerne sammen med, 

Hvad er den normale måde at bekæmpe ørentviste på?

– Hen på sensommeren er det normalt, at de kommer ind ved at krybe op til brevsprækken, hvor de kan komme ind med avisen. Det er særligt i sensommeren, hvor ungerne er vokset til, at man får oplevelsen af, at der er rigtigt mange.

Det er også en perfekt tid for ørentvistene, da der er grøde i alle planter, og de har både meget at spise og meget at gemme sig i. Når de er på jagt efter mad, kan de let forvilde sig ind gennem en åben dør eller nogle revner i huset.

Sådan slipper du for myg og myggestik

 
Hvorfor hedder det ørentviste? Det skyldes ikke, som nogen tror, at insektet godt kan lide at kravle ind ørerne på folk, når de sover, for at lægge deres æg der. Navnet skyldes nogle aftegninger på ørentvistens vinger, der giver mindelser om et øre. Man kan ganske vist finde eksempler på ørentvister, der har fundet vej til menneskers øre. Det skyldes dog ikke, at insektet har noget specielt ærinde i menneskers øre. Det har bare forvildet sig derind på samme måde som det undertiden også sker for andre insekter, der ikke har noget med "øre" i deres navn.  

Hvordan kommer man af med ørentviste?

– Ørentviste trives egentlig ikke indendørs. Hvis man vil af med dem, kan man bare samle dem op og smide dem ud. Hvis man synes, det er lidt for klamt, kan man også bruge sin støvsuger til at indsamle dem med.

- En anden effektiv måde er at producere nogle hjemmelavede fælder. Det gør du helt enkelt med bølgepap.

- Du skal bare gøre bølgepappet fugtigt, rulle det sammen og lægge det dér, hvor du har problemer med ørentvistene. Det kan være i bunden af postkassen eller ved en plante, de godt kan lide. Så er det bare om at finde bølgepappet frem om morgenen og skaffe dig af med ørentvistene på den måde, du foretrækker. Hvis du har et drænhul i din brevkassen, så kan du også sætte et net for hullet, så har de meget sværere ved at komme ind i brevkassen.

Læs også: Derfor har du sølvfisk i dit hjem

Er det sandt at ørentviste kan krybe ind i ørerne om natten?

– Der er nogen, der tror, at insektets navn på dansk er kommet af, at de kryber ind i øret om natten og kniber hul på trommehinden - men det er en myte.

- Folk synes selvfølgelig, at ørentviste er ubehagelige: de bevæger sig hurtigt, de har klør, og de dukker gerne op i mørket. Men på trods af alt det, må man alligevel konstatere, at de egentlig ingen skade gør

10. september 2015
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog ud med sit kamera for at løse mysteriet og blev mødt af to velrettede "lorteskud" fra den skyldige.

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.