Kravler ørentviste egentlig ind i ørene om natten og prikker hul på folks trommehinder?
Kravler ørentviste egentlig ind i ørene om natten og prikker hul på folks trommehinder? Foto: iStockphoto

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan faktisk godt slippe af med dem, hvis du følger biolog Jan Jungerstams råd mod ørentviste. Læs også om ørentviste i mennesker ører.  

Af: Emelie Åberg, 10. september 2015

Vi har spurg biolog Jan Jungerstam fra firmaet Anticemex ud om alt, der vedrører ørentviste. Anticemex har eksisteret siden 1934 og har filialer i 17 forskellige lande. Ørentviste er kun ét af de skadedyr, som firmaet rådgiver om. Her er Jan Jungerstams præcise og beroligende karakteristik af ørentvisten: 

Gør ørentviste skade?

– Indendørs gør de egentlig ingen skade, hvis man ser bort fra, at de kan opleves som ubehagelige. Ude i haven kan de derimod godt gøre en vis skade, fordi de godt kan lide at spise frugt og planter som dahlia og roser for blot at nævne et par stykker. Ørentviste regnes dog for at være ganske uskadelige, og de kommer først frem, når det bliver mørkt uden for - og mest om natten.

Hvilke arter af ørentviste findes i Danmark?

- Der findes i alt fem forskellige arter af ørentviste i Danmark, men de lever alle sammen på nogenunde samme måde. De er altædende og holder sig ikke tilbage for noget. Den mest almindelige art hedder faktisk bare "almindelig ørentvist". Den har vinger og kan flyve, men gør det sjældent. Kløerne anvendes faktisk ikke kun til forsvar, men også til at pakke vingerne sammen med, 

Hvad er den normale måde at bekæmpe ørentviste på?

– Hen på sensommeren er det normalt, at de kommer ind ved at krybe op til brevsprækken, hvor de kan komme ind med avisen. Det er særligt i sensommeren, hvor ungerne er vokset til, at man får oplevelsen af, at der er rigtigt mange.

Det er også en perfekt tid for ørentvistene, da der er grøde i alle planter, og de har både meget at spise og meget at gemme sig i. Når de er på jagt efter mad, kan de let forvilde sig ind gennem en åben dør eller nogle revner i huset.

Sådan slipper du for myg og myggestik

 
Hvorfor hedder det ørentviste? Det skyldes ikke, som nogen tror, at insektet godt kan lide at kravle ind ørerne på folk, når de sover, for at lægge deres æg der. Navnet skyldes nogle aftegninger på ørentvistens vinger, der giver mindelser om et øre. Man kan ganske vist finde eksempler på ørentvister, der har fundet vej til menneskers øre. Det skyldes dog ikke, at insektet har noget specielt ærinde i menneskers øre. Det har bare forvildet sig derind på samme måde som det undertiden også sker for andre insekter, der ikke har noget med "øre" i deres navn.  

Hvordan kommer man af med ørentviste?

– Ørentviste trives egentlig ikke indendørs. Hvis man vil af med dem, kan man bare samle dem op og smide dem ud. Hvis man synes, det er lidt for klamt, kan man også bruge sin støvsuger til at indsamle dem med.

- En anden effektiv måde er at producere nogle hjemmelavede fælder. Det gør du helt enkelt med bølgepap.

- Du skal bare gøre bølgepappet fugtigt, rulle det sammen og lægge det dér, hvor du har problemer med ørentvistene. Det kan være i bunden af postkassen eller ved en plante, de godt kan lide. Så er det bare om at finde bølgepappet frem om morgenen og skaffe dig af med ørentvistene på den måde, du foretrækker. Hvis du har et drænhul i din brevkassen, så kan du også sætte et net for hullet, så har de meget sværere ved at komme ind i brevkassen.

Læs også: Derfor har du sølvfisk i dit hjem

Er det sandt at ørentviste kan krybe ind i ørerne om natten?

– Der er nogen, der tror, at insektets navn på dansk er kommet af, at de kryber ind i øret om natten og kniber hul på trommehinden - men det er en myte.

- Folk synes selvfølgelig, at ørentviste er ubehagelige: de bevæger sig hurtigt, de har klør, og de dukker gerne op i mørket. Men på trods af alt det, må man alligevel konstatere, at de egentlig ingen skade gør

10. september 2015 Emelie Åberg
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...