Skægkræene formerer sig i hobetal, når de først er rykket ind...
Skægkræene formerer sig i hobetal, når de først er rykket ind... Foto: GettyImages

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Har du set en sølvfisk pile over gulvet for nylig? Så bør du måske tjekke, om du i virkeligheden lægger hus til et nyt skadedyr, der er kommet til Danmark for ganske nylig.

Navnet er skægkræ, og insektet er i familie med sølvfisken - men noget større, og noget mere besværlig at komme til livs. Skægkræet er vokset hastigt frem i Norge de seneste 5-6 år, hvor de op til to centimeter lange insekter har været et stort og ubehageligt problem i mange norske hjem. Og nu ser det problem ud til at fortsætte i Danmark.

Flere har skægkræ uden at vide det

 - Vi har fået de første henvendelser både fra private og fra et museum, der er angrebet af, hvad der har vist sig at være skægkræ. En del flere har givetvis skægkræ uden endnu at vide det. De tror måske, der er tale om almindelige sølvfisk, men undrer sig over, at der er så mange, at de ikke forsvinder, og at insekterne for eksempel pludselig er i madvarer, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Svære at få bugt med 

I modsætning til den velkendte sølvfisk, vi ser på badeværelset og andre fugtige steder, er det betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet.

De større insekter formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind, og de kan være meget svære at få bugt med. Derfor mener Claus Schultz, at det er en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort:

 - Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, fastslår han.

Skægkræet spreder sig i hobetal

Man ved ikke præcis, hvordan skægkræet spreder sig fra et område til et andet, men det sker formentlig med tømmer, møbler og andre genstande, de skæggede dyr kan gemme sig i.

Da skægkræet for første gang blev fundet i Sverige i 1994, var de fulgt med en mand, der havde været på ferie i Indonesien. Senere spredte de invasive insekter sig til Norge, og nu er der konstateret 3 tilfælde af skægkræ i Danmark i henholdsvis Nordjylland, Midtjylland og Nordsjælland.

Hvad skal du gøre, hvis du ser skægkræ?

Man kan ikke gøre noget, for at sikre sig mod de ubehagelige skægkræ. Men bringer du møbler, byggematerialer eller andre nye ting ind i dit hjem, skal du være opmærksom.

- Uanset hvad du bringer ind i dit hjem, er der fare for at få insektet med. Hvis du for eksempel køber et brugt møbel, er der - ligesom med væggelus, sølvfisk eller andre skadedyr - altid en risiko for at få dem ind i hjemmet. Hold øje og reager - det er ufattelig svært at få skægkræene standset, når de først har bredt sig, siger Claus Schultz.

Hvis du har mistanke om at have fået besøg af skægkræ i hjemmet eller på arbejdspladsen, kan du kontakte en skadedyrsbekæmper, der ved at kigge på et foto kan bestemme, om der er tale om skægkræ eller ej.

Sådan ser du forskel på skægkræ og sølvfisk

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 cm plus haletråde og antenner.

  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop.

  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk.

  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet.

  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med.

  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige.

6. maj 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.