Skægkræene formerer sig i hobetal, når de først er rykket ind...
Skægkræene formerer sig i hobetal, når de først er rykket ind... Foto: GettyImages

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Af: Nanna Danborg-Aamand, 6. maj 2019

Har du set en sølvfisk pile over gulvet for nylig? Så bør du måske tjekke, om du i virkeligheden lægger hus til et nyt skadedyr, der er kommet til Danmark for ganske nylig.

Navnet er skægkræ, og insektet er i familie med sølvfisken - men noget større, og noget mere besværlig at komme til livs. Skægkræet er vokset hastigt frem i Norge de seneste 5-6 år, hvor de op til to centimeter lange insekter har været et stort og ubehageligt problem i mange norske hjem. Og nu ser det problem ud til at fortsætte i Danmark.

Flere har skægkræ uden at vide det

 - Vi har fået de første henvendelser både fra private og fra et museum, der er angrebet af, hvad der har vist sig at være skægkræ. En del flere har givetvis skægkræ uden endnu at vide det. De tror måske, der er tale om almindelige sølvfisk, men undrer sig over, at der er så mange, at de ikke forsvinder, og at insekterne for eksempel pludselig er i madvarer, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Svære at få bugt med 

I modsætning til den velkendte sølvfisk, vi ser på badeværelset og andre fugtige steder, er det betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet.

De større insekter formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind, og de kan være meget svære at få bugt med. Derfor mener Claus Schultz, at det er en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort:

 - Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, fastslår han.

Skægkræet spreder sig i hobetal

Man ved ikke præcis, hvordan skægkræet spreder sig fra et område til et andet, men det sker formentlig med tømmer, møbler og andre genstande, de skæggede dyr kan gemme sig i.

Da skægkræet for første gang blev fundet i Sverige i 1994, var de fulgt med en mand, der havde været på ferie i Indonesien. Senere spredte de invasive insekter sig til Norge, og nu er der konstateret 3 tilfælde af skægkræ i Danmark i henholdsvis Nordjylland, Midtjylland og Nordsjælland.

Hvad skal du gøre, hvis du ser skægkræ?

Man kan ikke gøre noget, for at sikre sig mod de ubehagelige skægkræ. Men bringer du møbler, byggematerialer eller andre nye ting ind i dit hjem, skal du være opmærksom.

- Uanset hvad du bringer ind i dit hjem, er der fare for at få insektet med. Hvis du for eksempel køber et brugt møbel, er der - ligesom med væggelus, sølvfisk eller andre skadedyr - altid en risiko for at få dem ind i hjemmet. Hold øje og reager - det er ufattelig svært at få skægkræene standset, når de først har bredt sig, siger Claus Schultz.

Hvis du har mistanke om at have fået besøg af skægkræ i hjemmet eller på arbejdspladsen, kan du kontakte en skadedyrsbekæmper, der ved at kigge på et foto kan bestemme, om der er tale om skægkræ eller ej.

Sådan ser du forskel på skægkræ og sølvfisk

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 cm plus haletråde og antenner.

  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop.

  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk.

  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet.

  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med.

  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige.

6. maj 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler. 

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme....

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.