Foto: GettyImages

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler. 

Ser du sorte edderkopper med lange, lodne ben i alle hjørner af huset og kælderen i øjeblikket? Så er du ikke alene.

Lige nu kribler store og behårede edderkopper nemlig frem fra deres udendørs skjul og søger i stedet ind i vores varme boliger - og det er ikke hvilken som helst edderkop, der for tiden aflægger visit i mange danske hjem. 

Der er nemlig kun få arter af edderkopper, som finder vores stuer tillokkende, og én af dem er - til manges skræk og rædsel - Danmarks største edderkop! 

Bliver op til 10 centimeter lang

Det drejer sig om den store husedderkop (Eratigena atrica), hvis størrelse hurtigt kan fremmane panik i ethvert hjem.

Den store husedderkop har nemlig en krop, som måler mellem ca. 1 og 2 cm, mens spændvidden i dens lodne ben kan nå en diameter på helt op til 10 centimeter!

For at det ikke skal være løgn, bevæger den sig også lynhurtigt og i ryk med op til 50 centimenter i sekundet. Held og lykke med at fange den!

Særligt mange store edderkopper i år 

Selvom de ottebenede insekter er et typisk syn i efteråret, hvor de går på jagt efter mad og husly, har dette efterår tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Det er der ifølge museumsinspektør på Naturhistorisk Museum Aarhus Morten D. D. Hansen en rigtig god grund til. Han fortæller til BT, at det først og fremmest er det varme og fugtige vejr, som i disse dage holder vores døre og vinduer åbne, der tillader edderkopperne et kig indendørs.

Han tilføjer dog også, at de skræmmende edderkopper faktisk lever omkring os til hverdag, men af naturlige årsager bliver ekstra synlige i efteråret:

»Normalt gemmer husedderkopperne sig ude i skuret eller bag en mørk fryser, hvor de sidder i deres store tragtspind. Men på et tidspunkt – og det er nu – går der hunner i den, og så skal hannerne på jagt efter damer,« fortæller Morten D.D. Hansen.

Mest udbredte edderkop i Danmark

Den store husedderkop er en af de mest udbredte edderkopper i Danmark. Lider du af angst for edderkopper eller såkaldt araknofobi, kan det derfor være noget af et mareridt at den trives fantastisk godt i dit hjem.

Men selvom edderkoppen kan se stor og skummel ud, så er den helt harmløs. Den er faktisk det stik modsatte af farlig.

I virkeligheden er den et nyttedyr, som i overraskende grad hjælp med at holde naturen i balance. Derfor er det også en rigtig dårlig idé at slå dem ihjel. Se hvad edderkoppen gør for naturen her

3. september 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.