Borrelia er kun én blandt flere farlige sygdomme, du kan få fra flåten.
Borrelia er kun én blandt flere farlige sygdomme, du kan få fra flåten. Foto: Getty Images

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

I takt med at temperaturen stiger som følge af klimaforandringerne, bliver forholdene for flåter mere gunstige. Det gælder også de mere eksotiske flåter, der kommer med trækfuglene fra de varmere himmelstrøg. 

Eksempelvis kommer flåt-arten Hyalomma marginatum tættere og tættere på os, og bringer en langt farligere sygdom med sig, end dem vi kender fra de danske flåter, skriver DR Nyheder

Ebola-lignende symptomer 

Flåt-arten Hyalomma marginatum er dobbelt så stor som den danske skovflåt - og sygdommen den potentielt bærer, kan minde om dit værste mareridt. Flåt-arten kan sprede den meget dødelige sygdom Krim-Congo hæmorragisk febervirus.

- Det er en ebola-lignende infektion, hvor man kan bløde gennem alle kropsåbninger. Den er vanvittig smitsom. Hvis en patient kommer på hospitalet med den, er det ikke ualmindeligt, at sundhedspersonale også bliver smittet, siger epidemilog René Bødker til DR. 

Utrolig smitsom og med høj dødelighed 

Krim-Congo Hæmorragisk febervirus har en meget høj dødelighed på omkring 30%. Derudover er infektionen utrolig smitsom, så sygdommen spredes meget hurtigt og meget let. Det er ikke ualmindeligt, at patienter overfører infektionen til sundhedspersonale, der ellers tager sine forholdsregler.  

Endnu ikke den største bekymring 

Selvom den store flåt vækker opsigt, er de andre flåt-arter og sygdomme mere bekymrende, siger epidemiologen.

Selvom flåten er observeret i Danmark, er sandsynligheden for, at den bider en person og giver infektion, meget lille. Derimod er borrelia meget almindeligt blandt de danske flåter og hvert år er den skyld i mange sygdomstilfælde hos mennesker.

Virusset TBE, som også er at finde hos de danske flåter, registreres også oftere, end det tidligere har gjort. TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, adskiller sig fra borrelia blandt andet ved at blive overført langt hurtigere fra flåt til menneske, og hurtig fjernelse af flåten, har dermed ingen forebyggende effekt.

TBE kan ligeledes ikke behandles med antibiotika, som borrelia i mange tilfælde kan. Du kan læse mere om hjernebetændelsessygdommen TBE her.

Dine kæledyr er også i farezonen

Blandt de mulige flåt-art-tilflytterer, kan engflåten også tilskrive sig listen. Den er i særdeleshed til fare for din hund, og du bør derfor som hundeejer være ekstra opmærksom.

Flåten har hjemsted i Nordtyskland, men er ved flere tilfælde observeret i Danmark. Hvis den etableres fuldt ud i Danmark, kan det blive på bekostning af din pelsede ven.

Hvis du vil have tips til at undgå de farlige kryb, kan du læse mere her

9. juni 2020
Mere om Skadedyr

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.