Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark
Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.
I takt med at temperaturen stiger som følge af klimaforandringerne, bliver forholdene for flåter mere gunstige. Det gælder også de mere eksotiske flåter, der kommer med trækfuglene fra de varmere himmelstrøg.
Eksempelvis kommer flåt-arten Hyalomma marginatum tættere og tættere på os, og bringer en langt farligere sygdom med sig, end dem vi kender fra de danske flåter, skriver DR Nyheder.
Ebola-lignende symptomer
Flåt-arten Hyalomma marginatum er dobbelt så stor som den danske skovflåt - og sygdommen den potentielt bærer, kan minde om dit værste mareridt. Flåt-arten kan sprede den meget dødelige sygdom Krim-Congo hæmorragisk febervirus.
- Det er en ebola-lignende infektion, hvor man kan bløde gennem alle kropsåbninger. Den er vanvittig smitsom. Hvis en patient kommer på hospitalet med den, er det ikke ualmindeligt, at sundhedspersonale også bliver smittet, siger epidemilog René Bødker til DR.
Utrolig smitsom og med høj dødelighed
Krim-Congo Hæmorragisk febervirus har en meget høj dødelighed på omkring 30%. Derudover er infektionen utrolig smitsom, så sygdommen spredes meget hurtigt og meget let. Det er ikke ualmindeligt, at patienter overfører infektionen til sundhedspersonale, der ellers tager sine forholdsregler.
Endnu ikke den største bekymring
Selvom den store flåt vækker opsigt, er de andre flåt-arter og sygdomme mere bekymrende, siger epidemiologen.
Selvom flåten er observeret i Danmark, er sandsynligheden for, at den bider en person og giver infektion, meget lille. Derimod er borrelia meget almindeligt blandt de danske flåter og hvert år er den skyld i mange sygdomstilfælde hos mennesker.
Virusset TBE, som også er at finde hos de danske flåter, registreres også oftere, end det tidligere har gjort. TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, adskiller sig fra borrelia blandt andet ved at blive overført langt hurtigere fra flåt til menneske, og hurtig fjernelse af flåten, har dermed ingen forebyggende effekt.
TBE kan ligeledes ikke behandles med antibiotika, som borrelia i mange tilfælde kan. Du kan læse mere om hjernebetændelsessygdommen TBE her.
Dine kæledyr er også i farezonen
Blandt de mulige flåt-art-tilflytterer, kan engflåten også tilskrive sig listen. Den er i særdeleshed til fare for din hund, og du bør derfor som hundeejer være ekstra opmærksom.
Flåten har hjemsted i Nordtyskland, men er ved flere tilfælde observeret i Danmark. Hvis den etableres fuldt ud i Danmark, kan det blive på bekostning af din pelsede ven.
Hvis du vil have tips til at undgå de farlige kryb, kan du læse mere her.
Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!
En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.
Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb
Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...
Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den
Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forske...
Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg
En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det være svært at se bort fra. Læs hvordan du selv undgår at få besøg af det ulækre skadedyr.
Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark
Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...
Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad
Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...
Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus
Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhusplanter og grøntsager.
Stop for villaejeres brug af farlig musegift
De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...
Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren
En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...
Har du husmår på dit loft?
Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.
Sådan undgår du mus i dit hus
Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...
Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem
Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.
Fang musen inden den gør skade på dit hus
Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.
Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet
Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.
Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus
Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...