Borrelia er kun én blandt flere farlige sygdomme, du kan få fra flåten.
Borrelia er kun én blandt flere farlige sygdomme, du kan få fra flåten. Foto: Getty Images

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

I takt med at temperaturen stiger som følge af klimaforandringerne, bliver forholdene for flåter mere gunstige. Det gælder også de mere eksotiske flåter, der kommer med trækfuglene fra de varmere himmelstrøg. 

Eksempelvis kommer flåt-arten Hyalomma marginatum tættere og tættere på os, og bringer en langt farligere sygdom med sig, end dem vi kender fra de danske flåter, skriver DR Nyheder

Ebola-lignende symptomer 

Flåt-arten Hyalomma marginatum er dobbelt så stor som den danske skovflåt - og sygdommen den potentielt bærer, kan minde om dit værste mareridt. Flåt-arten kan sprede den meget dødelige sygdom Krim-Congo hæmorragisk febervirus.

- Det er en ebola-lignende infektion, hvor man kan bløde gennem alle kropsåbninger. Den er vanvittig smitsom. Hvis en patient kommer på hospitalet med den, er det ikke ualmindeligt, at sundhedspersonale også bliver smittet, siger epidemilog René Bødker til DR. 

Utrolig smitsom og med høj dødelighed 

Krim-Congo Hæmorragisk febervirus har en meget høj dødelighed på omkring 30%. Derudover er infektionen utrolig smitsom, så sygdommen spredes meget hurtigt og meget let. Det er ikke ualmindeligt, at patienter overfører infektionen til sundhedspersonale, der ellers tager sine forholdsregler.  

Endnu ikke den største bekymring 

Selvom den store flåt vækker opsigt, er de andre flåt-arter og sygdomme mere bekymrende, siger epidemiologen.

Selvom flåten er observeret i Danmark, er sandsynligheden for, at den bider en person og giver infektion, meget lille. Derimod er borrelia meget almindeligt blandt de danske flåter og hvert år er den skyld i mange sygdomstilfælde hos mennesker.

Virusset TBE, som også er at finde hos de danske flåter, registreres også oftere, end det tidligere har gjort. TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, adskiller sig fra borrelia blandt andet ved at blive overført langt hurtigere fra flåt til menneske, og hurtig fjernelse af flåten, har dermed ingen forebyggende effekt.

TBE kan ligeledes ikke behandles med antibiotika, som borrelia i mange tilfælde kan. Du kan læse mere om hjernebetændelsessygdommen TBE her.

Dine kæledyr er også i farezonen

Blandt de mulige flåt-art-tilflytterer, kan engflåten også tilskrive sig listen. Den er i særdeleshed til fare for din hund, og du bør derfor som hundeejer være ekstra opmærksom.

Flåten har hjemsted i Nordtyskland, men er ved flere tilfælde observeret i Danmark. Hvis den etableres fuldt ud i Danmark, kan det blive på bekostning af din pelsede ven.

Hvis du vil have tips til at undgå de farlige kryb, kan du læse mere her

9. juni 2020
Mere om Skadedyr

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forske...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler. 

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme....

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og find ud af, hvad du selv kan gøre for at komme besøgene til livs.

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Sådan laver du en enkel musefælde

Vil du gerne af med musene i eller omkring din bolig, og har du ikke hjerte til at slå dem ihjel? Så er her det helt rigtige trick for dig.