Denne artikel er sponsoreret
Én mus bliver hurtigt til mange, og det er derfor vigtigt at undgå mus i huset.
Én mus bliver hurtigt til mange, og det er derfor vigtigt at undgå mus i huset. Foto: Tanaco

Ikke flere mus i dit hus!

Musesæsonen er så småt gået i gang, og rundt omkring i landet høres der kriblen og kravlen på loftet, i væggene og sågar under køkkenvasken. Ikke alene er mus ødelæggende, men de spreder også smitsomme sygdomme.

Henover sommerhalvåret foretrækker musene at opholde sig udendørs, – der er masser af mad og gode muligheder for at lave lune reder, der ligger uforstyrret for rovdyrene. Når kulden sætter ind, bladene falder af træerne, og muligheden for at finde mad svinder ind, søger musene andre steder hen – og det er typisk ind i vores hjem.

Hvorfor er musene uønskede i vores hjem?

Oftest er det husmusene, der gæster vores hjem, men man kan også opleve at få besøg af halsbåndsmusen, der er lidt større. Halsbåndsmusen trives dog bedst ude, har typisk rede udendørs og søger kun ind for at finde føde. Både husmusen og halsbåndsmusen anses for at være skadedyr, da de udover at lave stor skade på inventar, ledninger og konstruktioner, spreder smitte i stor stil. De bruger alt, de kan få fat i, til at bygge rede – farligst af alt er, når de gnaver i ledninger og blotter installationer, så derkan ske kortslutning og udbryde brand. 

Én mus bliver til mange: Hver hun får mellem 5-10 kuld pr. år med gennemsnitligt 6 unger pr. kuld. Allerede et par timer efter fødslen er hunnen klar til at blive befrugtet igen. Nok kan museungerne synes søde, men når musene formerer sig så hurtigt, vil du inden længe opleve en sand museplage i dit hjem. 

Forebyggelse og bekæmpelse

Har du oplevet at have mus, kender du sikkert allerede til vigtigheden i at forebygge. Mus kan både klatre og presse sig igennem små revner og sprækker på ned til 7mm størrelse. En grundig gennemgang af huset vil afsløre, hvor musen har adgang til huset. Disse adgange skal lukkes. Det er en god idé at forsyne ventilationsåbninger med finmasket galvaniseret tråd og sørge for, at alle rørgennemføringer er helt tætte, at døre slutter tæt, vinduer er lukkede og intakte og ikke mindst, at bevoksning tæt op ad huset fjernes. 

Men selv de bedst sikrede huse kan opleve at få musebesøg. Derfor kan det være nødvendigt at benytte musemidler og museklapfælder.

Musemidler på markedet

For ca. et års tid siden blev de fleste musemidler til privatbrug bandlyst. En af årsagerne til dette var, at mængden af andre dyr (heriblandt husdyr), der var blevet inficeret med disse giftstoffer, var steget gevaldigt. 

De traditionelle giftstoffer er derfor blevet erstattet med et nyt. Det nye middel, alphachloralose, fungerer som sovemiddel, og i modsætning til de traditionelle midler er alphachloralose mere humant. I stedet for at forbløde, som musene tidligere gjorde, falder musen nu i søvn og dør af varmetab. Man kan populært sagt sige, at den ”sover ind”. 

Sikker anvendelse

Tanaco Musegift indeholder to klar til brug giftstationer med alphachloralose. Udover, at loven kræver, at musegift placeres i en aflåst og ikke manipulerbar giftstation, så er fordelen ved brug af en klar til brug giftstation bl.a., at du slipper for at komme i berøring med giftstoffet. Skulle uheldet, mod forventning, ske, er midlet tilsat et bitterstof, som gør det usmageligt for uvedkommende. 

Ikke alene er Tanaco Musegift et mere humant middel, men det er også meget hurtigvirkende. Virketiden er afhængig af lufttemperaturen – så jo lavere temperatur, jo hurtigere effekt. Der er rapporteret om virkning blot et par minutter efter indtagelse. Men i gennemsnit er virketiden ca. 4 timer. 

5. oktober 2015
Mere om Skadedyr

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

6 simple måder at bekæmpe sølvfisk på

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

6 vanvittige og usande myter om edderkopper, som alle overraskende...

Edderkopper lægger navn til mange forskellige anklager; de er klamme, de bider mennesker, de kan komme ind overalt, de gemmer sig under toiletbrættet og meget mere. Her får du afkræftet 6 af de mest normale myter om edderkopper.

Derfor må du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Slår du også edderkopper ihjel pr. refleks? Det bør du nok holde op med, siger den nyeste forskning. For edderkoppen er et meget nyttig...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

De 6 mest udbredte skadedyr - og hvordan du bekæmper dem

Mød 6 af Danmarks mest udbredte skadedyr. Der er sikkert allerede ét af dem, der står derude og banker på til din bolig. Lær deres vaner og adfærdsmønstre at kende her, og få succes i bekæmpelsen af dem. 

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.