Hjælp, lus i sigte

Tålmodighed, tættekamme og 14 dage med kæmning hver 4. dag gør det af med luseplagen.


Den første gang, man opdager lus i sit barns hår – eller sit eget – går man i panik. Spurter ud og køber luseshampoo. Sætter vaskemaskinen til at koge alt tøj, smider bamser, Barbiedukker og børster i fryseren.Vasker og kæmmer børn, voksne og husdyr. Klør, kradser og ser usynlige æg og lus overalt – alt imens man forsøger at udstråle ro og overblik.

Råd nr. 1, når du opdager lus: Bevar roen. Og råd nr. 2: Køb en tættekam og en god hårbalsam, og belav dig på en times roligt samvær med dit barn hver 4. dag den kommende tid. Den eneste effektive metode er nemlig kæmning.

En omfattende undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet har slået fast, at de danske lus er resistente over for en meget stor del af de lusemidler, der findes på markedet. Kun i 15 % af behandlingerne lykkedes det at slå mere end halvdelen af lusene ihjel. Forskerne bag undersøgelsen anbefaler derfor kæmning.

Kæmning - sådan gør du
1. Vask håret i alm. shampoo, og massér rigeligt balsam ind i håret. Læg et håndklæde om skuldrene. Red håret godt igennem med kam eller børste.


2. Tag tættekammen og red håret tot for tot fra hovedbund til hårspids i ét strøg. Tjek kammen for lus efter hvert strøg og fjern dem fra kammen med en tandstik, så tættekammen er ren for hvert nyt strøg.


3. Fortsæt, indtil der ikke er flere lus. I kort, glat hår vil det tage ca. 1⁄2 time. I langt og kraftigt hår kan kæmning tage over en time. Vask balsamen ud og kæm igen.


4. Efter sådan en grundig kæmning er der kun evt. luseæg tilbage. Sidder de mere end 1 cm fra hovedbunden, er de sandsynligvis døde. De kan ikke fjernes 100 %, for de er limet godt fast. Der er derfor risiko for, at nye lus udklækkes inden for de næste 10 dage. Derfor skal du kæmme mindst hver 4. dag og helst oftere. Hvis du finder lus igen, kan der være lagt nye æg, og det betyder 10 dage mere. Bliv ved.


5. Et godt råd: Sæt en god film på, åbn en pose guf, tænd for et historiebånd eller læg farver og papir frem. Det er vigtigt, at barnet er beskæftiget, så I får en hyggestund ud af projektet.

Første lus i huset

Har I aldrig haft lus? Så undersøg blot familiens hår, når der kommer besked om luseudbrud. Det gør I ved at kæmme som beskrevet herunder. Er der levende lus, vil de blive fanget i tættekammen. Har I haft lus? Så undersøg alle i huset grundigt en gang om ugen. Hvert år er der en landsdækkende kampagne Store Lusedag, hvor alle opfordres til at kæmme.

Fakta om lus
 • Hovedlus lever tæt ved hovedbunden, hvor de trives i varme og fugt.
 • Lus lægger æg, som de limer fast på et hårstrå helt nede ved roden.
 • En voksen hunlus lægger 5-8 æg om dagen.
 • Efter 6-10 dage udklækkes æggene. Nye lus er på størrelse med et lille sandkorn.
 • Lus suger blod fra dag 1 og skal have blod min. 2 gange pr. døgn.
 • En lus lever ca. 3 uger. Den skal være i håret for at leve. Lus, der sidder på tøj, huer, hovedpuder osv., kan højst overleve i to døgn. Derfor er skolen eller institutionen lusefri efter en weekend.
 • Lusen bliver helst siddende på sin vært. Den kan ikke hoppe eller flyve.Kun kravle. Lus smitter derfor kun ved helt tæt kontakt: To, der sidder tæt sammen hår mod hår, giver hinanden et knus, låner børster og puder af hinanden osv.
 • Lus er mest udbredt hos de 3-10-årige børn, men de kan også tage bolig i forældrenes hår. Hele familien skal derfor tjekkes.

7 tips, der er værd at huske
 • Bevar roen. Lus er ingen skam.
 • Kæm en halv til en hel time.
 • Giv besked til institutionen.
 • Giv besked til dem, I har været sammen med den sidste uge.
 • Skift sengetøj, og vask det tøj, barnet har brugt de sidste to dage.
 • Læg børster, kamme og hårelastikker i fryseren i et døgns tid.
 • Kæm mindst hver 4. dag i de næste 14 dage efter udbruddet.
3. september 2006
Mere om Skadedyr

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

6 simple måder at bekæmpe sølvfisk på

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

6 vanvittige og usande myter om edderkopper, som alle overraskende...

Edderkopper lægger navn til mange forskellige anklager; de er klamme, de bider mennesker, de kan komme ind overalt, de gemmer sig under toiletbrættet og meget mere. Her får du afkræftet 6 af de mest normale myter om edderkopper.

Derfor må du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Slår du også edderkopper ihjel pr. refleks? Det bør du nok holde op med, siger den nyeste forskning. For edderkoppen er et meget nyttig...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

De 6 mest udbredte skadedyr - og hvordan du bekæmper dem

Mød 6 af Danmarks mest udbredte skadedyr. Der er sikkert allerede ét af dem, der står derude og banker på til din bolig. Lær deres vaner og adfærdsmønstre at kende her, og få succes i bekæmpelsen af dem. 

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.