DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Af: MÅRSTOP, 11. august 2020

Husmårens adgange til huset

Måren bor typisk på loftet og adgangsvejen dertil, kan være via nedløbsrør, tagrender, gesimser eller træer, der står nær ved huset. Oppe på taget maser måren
sig igennem eventuelle huller I tagfladen – typisk ved samlinger til en kvist, en skotrende eller langs tagryggen.

Manglende trådgitter ved ventilationskanaler eller en tagplade, der sidder skævt, er også som en åben dør for en boligsøgende husmår.

Alt hvad måren har brug for, er et hul på størrelse med et hønseæg, så er den indflytningsklar – og det kan være rigtig svært at komme af med måren igen.

En husmår er ufarlig for mennesker, men den kan lave ren ravage på dit loft. Den roder rundt i isoleringsmaterialerne, skraber huller i dampspærren og kan i sidste ende forårsage fugtproblemer på loftet.

Det omkring 40 centimeter lange rovdyr er ufarligt for mennesker. Den angriber os
ikke. Men den river og roder i isoleringsmaterialerne og kan skrabe huller i
dampspærrer, som igen kan give fugtproblemer i taget. Og så er den svær at slippe
af med igen, når den først er flyttet ind på et lunt loft.

De 3 tegn på at en husmår er flyttet ind

Husmåren er et 40 cm langt rovdyr med en hale på hele 25 cm. Den har runde ører, lysebrun snude og en hvid plet på halsen.


Du vil sjældent se husmåren, men til gengæld lægge mærke på de tegn, den efterlader:

  • Støj – en husmår kan larme som en hel koloni og er det sikreste tegn på at du har fået en ekstra gæst I huset
  • Ekskrementer – 8-10 cm lange ekskrementer der er lidt snoede. De indeholder typisk knogler, pels og fjer fra de seneste dages måltid af smågnavere og fugle.
  • Lugt – En husmår er kendt for at stinke ganske afskyeligt og den kan på få uger, gøre det helt umuligt at opholde sig på loftet.

Sådan slipper du af med husmåren

Skal du af med en husmår, findes der flere metoder, der kan afprøves.

Først og fremmest skal husmårens adgangsvej til loftet spærres af. Se om du kan følge dens færden ind og ud af loftet og luk af, når du finder åbne steder. Forvent at husmåren finder nye adgangsveje, hvis der er nogle – det er et opfindsomt lille dyr du har med at gøre.

Bliver husmåren boende fordi du ikke ved, hvor den kommer ind, kan en anden metode være at stresse husmåren til at flytte. Lys, lugt og lyd kan alt sammen benyttes til at gøre livet surt for den uønskede beboer. Sæt en tændt arbejdslampe på loftet, hæng ildelugtende klude op med hjortetakolie eller svovlpulver eller tag din hund med på besøg oppe hos husmåren.

Der findes også professionelle skadedyrsbekæmpere, som kan hjælpe dig af med den uønskede gæst.

Kontakt brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere, så du får sikkerhed for dyreetiske fremgangsmåder.

Deres medlemsliste findes på her.

Du kan også kontakte en vildtkonsulent i dit lokale distrikt og få gode råd. Telefonnumre findes på Naturstyrelsen.dk

Fælder

Den mest radikale og effektive Løsning er mårfælder.

Ifølge Naturstyrelsen fungerer disse bedst, hvis du placerer fælden uden for huset, hvor måren færdes og jager. Der er en række regler for mårfælder, som skal følges – den skal bl.a. efterses to gange dagligt. Morgen og aften.

Fanger du en levende mår, kan du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen. Du kan også køre måren langt væk og slippe den løs igen – men her vil der altid være en risiko for, at måren finder vej tilbage til dit loft.

Mårfælder udlånes til Falck-abonnenter. Fælderne kan ligeledes købes i både byggemarkeder, jagtforretninger, på nettet og hos skadedyrsbekæmpere. En fælde koster typisk mellem 250 og 400 kr.

Afskrækningsmiddel uden kemikalier

Virksomheden Naturtro, som er specialister i husmår, har længe haft succes med produktet Mårstop, som er organiske duftklude. Deres mårafskrækningsmiddel, er uden kemikalier og andre giftstoffer, da det udelukkende skræmmer husmåren væk med lugten.

Du kan altså roligt bruge midlet, uden selv at tage nogen form for skade. Du kan læse
mere om duftkludene her.

Gode råd om husmår

Du kan tilkøbe tillægsforsikringer, som dækker skader fra gnavere og mår. Tjek din forsikring for denne dækning og overvej om dit hus ligger attraktivt for en mår. Undersøg jævnligt dine tagkonstruktion for huller langs vindskede, skotrende, langs tagryggen eller ved kviste.

Læs også: Mosegrise - sådan bekæmper du dem

11. august 2020 MÅRSTOP
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...