Har du mange sølvfisk, bænkebidere, bananfluer eller edderkopper i dit hjem?
Har du mange sølvfisk, bænkebidere, bananfluer eller edderkopper i dit hjem? Foto: istockphoto

For mange af disse skadedyr i din bolig er et dårligt tegn - men på hvad?

Har du mange sølvfisk, bænkebidere, bananfluer eller edderkopper i dit hjem? Så har du besøg af en "indikatorart". Det er muligvis et symptom på, at der er noget ravruskende galt i din bolig. Læs her om, hvad du kan gøre mod de små kryb og for din bolig.

De skumle "indikatorarter"

Det kribler og krabler rundt omkring i huset. Det kan i sig selv være irriterende nok og ikke så lidt klamt, når det er de samme småkryb, der dukker op allevegne.

Når man lige har rystet den værste gysen af sig, så er det måske på tide med lidt eftertænksomhed. For hvorfor er der pludselig så mange edderkopper, bænkebidere, sølvfisk eller bananfluer i din bolig?

Disse kryb er nemlig også dine venner - og faktisk til tider mere nyttedyr end skadedyr. Alle disse arter kan nemlig også kaldes for indikatorarter. De er en indikator for, at der er noget galt i din bolig. Se her, hvad fire særlige arter er et tegn på. 

1. Bænkebideren - det lille kredsdyr

Bænkebidere kaldes måske i skyndingen for et insekt, men i virkeligeheden er bænkebidderen et krebsdyr udstyret med gæller.

Hvis du har mange af dette krebsdyr i din bolig, så er det et tegn på for stor fugt og en indikator på, at skimmelsvamp muligvis er ved få fat et sted i dit hus.

Uden for huset hjælper bænkebidere med at nedbryde organisk materiale i naturen. Inde i huset lever de af henfaldende grøntsager, frugter og lignende.

Den mest sunde måde at skaffe sig af med bænkebidere er ved at fjerne fugten fra din bolig. Skal det gå hurtigere, kan du også pudre deres tilholdssteder med insektpuder, der indeholder en gift, som er virksom mod bænkebidere.

2. Edderkopper er ikke insekter

Det kan være svært at omslutte de lumske edderkopper med den store kærlighed. Ikke mindst hvis man lider af en galoperende araknofobi - angst for edderkopper.

Måske fjerner det lidt af dæmonien fra edderkopperne, hvis man ved, at edderkopper faktisk ikke er insekter, men "spindlere" og som sådan i famlie med mider og skorpioner. Hjalp det?

Edderkoppeår

Hvis der et år hænger edderkopper - med eller uden dødningehoveder på ryggen - på ethvert gadehjørne i dit hus, så er det nødvendigvis ikke din bolig, der er noget i vejen med. Nogle år er bare edderkoppeår, hvor levevilkårerne har været ideele for spindlerne i dit hood. 

Mange edderkopper er dog som regel en indikator for, at der er lidt for mange revner og sprækker i dit hus. Hvis det er et gammelt hus, du bebor, så kan det svært at nå til bunds i problemet. Hvis huset er af nyere dato, så vil du sandsynligvis hurtigere kunne få overblik over, hvor både edderkopperne og de insekter, de lever af, kommer ind  - for derefter at stoppe hullerne.

Vertikal støvsugning 

Vil du af med dine edderkopper, så er støvsugeren din ven. Støvsug hele hytten både vertikalt og horisontalt - og henover lofterne. Gør det på en tom støvsugerpose, så suget er maksimalt.

Forsøg også at få styr på dit rod, så der er ikke er alt for mange gemmesteder for, hvor edderkoppen kan sætte sit spind op og ligge på lur. 

De vanlige insektmidler er i øvrigt sjældent særligt effektive over for edderkopper. Det skyldes dels, at edderkopper ikke er insekter, og at de derfor har en anden adfærd end disse. Mange insektmidler virker ved at insekterne trækker deres kroppe igennem giften. Det nytter ikke rigtig på edderkopper. De ligger bare oppe i hængekøjen og venter på gevinst.

Læs også: Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

3. Bekæmpelse af bananfluer

Bananfluer er dødirriterende, når de svirrer rundt i køkkenet. De er dog ikke i sig selv skadelige. De bærer ikke rundt på smitte som flåter. De er frem for alt bare en indikator for, at hygiejnen ikke er god nok i dit køkken.

Det er nemlig som regel i køkkenet, de holder til, og i allerstørst antal sidst på sommeren. Deres livret er gærende og rådnende frugt og grøntsager samt andre madrester og sjatter.

Bananfluetips

Når bananfluen har været så venlig at være oppe og markere, at der er "something rotten in your kitchen", så er det bare om at tage affære. Heldigvis findes der mange effektive midler mod bananfluer i handlen. Ligeså let er det dog at lave sine egne fælder til bananfluerne. Her på idényt har vi ved flere lejligheder delt gode tips til nem bekæmpelse af banan. Tjek dem ud her.

4. Den sæbespisende sølvfisk

Surprise! Sølvfisk er faktisk et insekt i modsætning til både edderkoppen og bænkebideren. Sølvfisken deler adfærd med bænkebidderen. Den foretrækker også fugtige steder.

Finder du en sølvfisk i dit badeværelse, er der i første omgang ingen grund til at gå i Terminator-mode. Findes du dem i større antal i køkkenet eller andre steder i din bolig, så kan det være en indikator på, at der er et fugtproblem i din bolig, og så er er grund til at tage affære. Du kan for eksempel starte med at sørge for lidt mere gennemtræk i huset. Bare 5-10 minutter i ny og næ. Så begynder sølvfisken at drømme sig væk til mere lune og fugtige omgivelser.

En grundig gang rengøring og støvsugning er også effektiv mod sølvfisk. Undgå dog for meget gulvvask. Sølvfisk trives i fugt, og sæbe er tilfældigvis også en del af sølvfiskens kostplan. Derfor kan du til tider opleve stor trængsel af sølvfisk ved sæbekammeret i din vaskemaskine. De spiser nemlig gladeligt af vaskepulveret. 

Læs mere om sølvfisken og om, hvordan du bekæmper den her på idényt.dk 

25. april 2016
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.