Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker.
Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker. Foto: GettyImages

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

Bliver du bidt af en flåt, er det ikke kun den kendte borrelia-sygdom, du skal holde øje med længere. Nu er endnu en farlig flåtsygdom, Babesia Canis, nemlig fundet i Danmark.

Flåtsygdommen er blev opdaget hos en hund fra Lolland, der tirsdag var så uheldig at blive bidt af en engflåt med Babesia-parasitten.

Hold øje med symptomer

Ejeren blev bekymret, da hunden fik symptomer som rød urin og 40 graders feber, og henvendte sig herefter til Maribo Dyrehospital, som fandt frem til den sjældne flåtsygdom.

»Babesia Canis var ikke det første, jeg kiggede efter, men efter en analyse blev det bekræftet, at det er det, der er tale om,« fortæller Kirsten Hobolt, dyrlæge og ejer af Maribo Dyrehospital til TV2 ØST.

Angriber kroppens røde blodlegemer

Hvis man undersøger babesia i et mikroskop, kan man se, at blodparasitten angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer. Den blodrøde farve sendes videre ned i urinen og kommer med ud, når man går på toilettet. Af den grund har sygdommen fået kaldenavnet “blodpis”.

Flåtsygdommen har tidligere været udbredt i Norge og Sverige, men det er først nu, at den ubehagelige babesia-parasit er blevet fundet i Danmark.

Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker, men bliver man inficeret, minder den om malaria, da den kan skade både lever og nyre og i værste tilfælde være direkte fatal. Dog skal det siges, at babesiose er relativt let at behandle, når først den er opdaget.

Inden for 24 timer 

Kirsten Hobolt fortæller, at sygdommen skal behandles inden for de første 24 timer, da det er den tid, det tager at overføre parasitten. Derfor opfordrer hun hundeejere til at flåtbehandle året rundt, da vintrene efterhånden er så milde, at flåterne ikke dør af frosten.

Sådan beskytter du dig mod flåterne

Det er samtidig vigtigt, at du holder godt øje med flåter, når du selv er på tur i det grønne. Grundlæggende er der nogle helt enkle ting, du selv kan gøre for at beskytte dig mod de små kryb:

  • Påfør lidt polejmynteolie inden du bevæger dig ud. Olien indeholder nemlig mynte, som er giftig for flåter.

  • Ifør dig lange bukser og strømper, samt en trøje med lange ærmer. Du kan og stoppe den langærmede bluse ned i bukserne og buksernes ben i strømperne.

  • Ifør dig gummistøvler - de beskytter rigtig godt.

Tjek især de varme, fugtige steder på kroppen for ubudne gæster. Tjek din hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne.

9. maj 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.