Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

Bliver du bidt af en flåt, er det ikke kun den kendte borrelia-sygdom, du skal holde øje med længere. Nu er endnu en farlig flåtsygdom, Babesia Canis, nemlig fundet i Danmark.

Flåtsygdommen er blev opdaget hos en hund fra Lolland, der tirsdag var så uheldig at blive bidt af en engflåt med Babesia-parasitten.

Hold øje med symptomer

Ejeren blev bekymret, da hunden fik symptomer som rød urin og 40 graders feber, og henvendte sig herefter til Maribo Dyrehospital, som fandt frem til den sjældne flåtsygdom.

»Babesia Canis var ikke det første, jeg kiggede efter, men efter en analyse blev det bekræftet, at det er det, der er tale om,« fortæller Kirsten Hobolt, dyrlæge og ejer af Maribo Dyrehospital til TV2 ØST.

Angriber kroppens røde blodlegemer

Hvis man undersøger babesia i et mikroskop, kan man se, at blodparasitten angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer. Den blodrøde farve sendes videre ned i urinen og kommer med ud, når man går på toilettet. Af den grund har sygdommen fået kaldenavnet “blodpis”.

Flåtsygdommen har tidligere været udbredt i Norge og Sverige, men det er først nu, at den ubehagelige babesia-parasit er blevet fundet i Danmark.

Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker, men bliver man inficeret, minder den om malaria, da den kan skade både lever og nyre og i værste tilfælde være direkte fatal. Dog skal det siges, at babesiose er relativt let at behandle, når først den er opdaget.

Inden for 24 timer 

Kirsten Hobolt fortæller, at sygdommen skal behandles inden for de første 24 timer, da det er den tid, det tager at overføre parasitten. Derfor opfordrer hun hundeejere til at flåtbehandle året rundt, da vintrene efterhånden er så milde, at flåterne ikke dør af frosten.

Sådan beskytter du dig mod flåterne

Det er samtidig vigtigt, at du holder godt øje med flåter, når du selv er på tur i det grønne. Grundlæggende er der nogle helt enkle ting, du selv kan gøre for at beskytte dig mod de små kryb:

  • Påfør lidt polejmynteolie inden du bevæger dig ud. Olien indeholder nemlig mynte, som er giftig for flåter.

  • Ifør dig lange bukser og strømper, samt en trøje med lange ærmer. Du kan og stoppe den langærmede bluse ned i bukserne og buksernes ben i strømperne.

  • Ifør dig gummistøvler – de beskytter rigtig godt.

Tjek især de varme, fugtige steder på kroppen for ubudne gæster. Tjek din hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne.

Mest læste artikler