Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker.
Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker. Foto: GettyImages

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 9. maj 2019

Bliver du bidt af en flåt, er det ikke kun den kendte borrelia-sygdom, du skal holde øje med længere. Nu er endnu en farlig flåtsygdom, Babesia Canis, nemlig fundet i Danmark.

Flåtsygdommen er blev opdaget hos en hund fra Lolland, der tirsdag var så uheldig at blive bidt af en engflåt med Babesia-parasitten.

Hold øje med symptomer

Ejeren blev bekymret, da hunden fik symptomer som rød urin og 40 graders feber, og henvendte sig herefter til Maribo Dyrehospital, som fandt frem til den sjældne flåtsygdom.

»Babesia Canis var ikke det første, jeg kiggede efter, men efter en analyse blev det bekræftet, at det er det, der er tale om,« fortæller Kirsten Hobolt, dyrlæge og ejer af Maribo Dyrehospital til TV2 ØST.

Angriber kroppens røde blodlegemer

Hvis man undersøger babesia i et mikroskop, kan man se, at blodparasitten angriber og ødelægger kroppens røde blodlegemer. Den blodrøde farve sendes videre ned i urinen og kommer med ud, når man går på toilettet. Af den grund har sygdommen fået kaldenavnet “blodpis”.

Flåtsygdommen har tidligere været udbredt i Norge og Sverige, men det er først nu, at den ubehagelige babesia-parasit er blevet fundet i Danmark.

Den farlige sygdom rammer oftest dyr og kun i meget sjældne tilfælde mennesker, men bliver man inficeret, minder den om malaria, da den kan skade både lever og nyre og i værste tilfælde være direkte fatal. Dog skal det siges, at babesiose er relativt let at behandle, når først den er opdaget.

Inden for 24 timer 

Kirsten Hobolt fortæller, at sygdommen skal behandles inden for de første 24 timer, da det er den tid, det tager at overføre parasitten. Derfor opfordrer hun hundeejere til at flåtbehandle året rundt, da vintrene efterhånden er så milde, at flåterne ikke dør af frosten.

Sådan beskytter du dig mod flåterne

Det er samtidig vigtigt, at du holder godt øje med flåter, når du selv er på tur i det grønne. Grundlæggende er der nogle helt enkle ting, du selv kan gøre for at beskytte dig mod de små kryb:

  • Påfør lidt polejmynteolie inden du bevæger dig ud. Olien indeholder nemlig mynte, som er giftig for flåter.

  • Ifør dig lange bukser og strømper, samt en trøje med lange ærmer. Du kan og stoppe den langærmede bluse ned i bukserne og buksernes ben i strømperne.

  • Ifør dig gummistøvler - de beskytter rigtig godt.

Tjek især de varme, fugtige steder på kroppen for ubudne gæster. Tjek din hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne.

9. maj 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...