Epidemi: Sådan bekæmper Norge skadedyret skægkræ
Skægkræet er et nyt skadedyr i Danmark, men i Norge har de længe været klar over, at det lille og uskyldigt udseende insekt langt fra er, som det ser ud. Se, hvordan nordmændende bekæmper skægkræet her.
Spørger man nordmændene, er insekterne skægkræ ækle. De fortæller, at de lever i hobetal, kravler op i senge, i badekar og håndvaske, og at deres tilstedeværelse i hjemmet næsten kan beskrives som psykisk terror. Og nordmændene ved, hvad de taler om. I løbet af de seneste seks år er skægkræsbestanden i Norge nemlig eksploderet, og nu ser det ud til, at vi også skal til at stifte bekendtskab med de små kræ herhjemme.
De første af arten er nemlig fundet hele tre steder i Danmark - i Nordjylland, i Midtjylland og på Nordsjælland. Heldigvis har det norske folk erfaring i effektive metoder til at bekæmpe de små skadedyr, og derfor har vi vendt blikket mod vores kolleger i Norge, der længe har haft fokus på det problematiske insekt.
De mest effektive metoder til bekæmpelse
Vores norske søstersite, ViiVilla.no, har blandt andet talt med skægkræs-ekspert Kenneth Ervik, der er skadechef hos Nokas Skadedyrskontrol og arbejder med at effektivisere bekæmpelsen af skægkræ i landet. Han fortæller, hvordan man bedst kan bekæmpe de små kryb.
- Den mest effektive metode til at bekæmpe skægkræ, er ved at gennemføre en kortlægning af huset for at finde ud af omfang, levesteder og klækkesteder. Kortlægningen lægger grundlaget for, hvilke tiltag der bør sættes i gang, siger han.
Tre måder at bekæmpe skægkræ på
Kenneth Ervik fortæller, at der indtil videre findes tre måder, hvorpå nordmændende bekæmper de små skadedyr. De fanger dem i limfælder, sprøjter med gift, eller lokker dem frem med forgiftet mad.
Meget har dog tydet på, at limfælderne ikke er effektive nok, mens det er risikabelt for beboere at sprøjte med gift. Derfor mener han, at den sidste metode er den mest lovende.
- Det mest effektive er bekæmpelse med forgiftet mad. Men det er kun professionelle, som kan gøre det, siger Kenneth Ervik.
Bekæmpelse med forgiftet mad
Det er et forskningsprojekt, sat i søen af Norsk Folkehelseinstitut og Norsk Hussopp Forsikring, der har udviklet den smarte metode til at slippe af med skægkræene. Forskerne har fundet - og fået godkendt - et aktivt stof, der effektivt bekæmper skadedyrene og samtidig er den bedste metode i forhold til helse og miljø. Ved at bruge det forgiftede mad, reduceres risikoen nemlig for at forgifte folk, som bor i plagede boliger, og samtidig gør metoden kort proces med skægkræene, der bider på.
Ring til skadedyrsbekæmper
Herhjemme er skadedyrsfirmaerne også klar til at bekæmpe de invasive insekter.
Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse fortæller, at det er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser et skægkræ - det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.
Problemet bliver større og større
For nordmændende er det tydeligt, at problemet med skægkræ er blevet større indenfor de seneste par år. Insekterne gør ikke nogen stor skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i madvarer. Derfor er hovedårsagen til, at ingen ønsker skægkræene i hjemmet simpelthen, at de er ulækre.
- De kan klatre op på vægge og snige sig op i senge, badekar, vaske og gryder. Og så er manges tolerencegrænse nået, fortæller Kenneth Ervik.
Store mørketal
Præcis hvor mange der kæmper mod skægkræ i Norge er uvist, men i 2018 blev hele 3.500 skadedyrsbehandlinger udført af skadedyrsfirmaer. Mørketallene er dog store, da mange selv forsøger at udrydde de uvelkomne kryb. Samtidig er der også en del, der ikke ved, at de har besøg af sølvfiskens store fætter, men som blot tror, at deres hjem er usædvanligt plaget af det mindre generende insekt.
Er du selv i tvivl om, hvorvidt du har set en sølvfisk eller et skægkræ pile over gulvet i dit hjem for nylig? Så kan du se, hvordan du kan se forskel på de to insekter, her.
Se, hvordan nordmændende bekæmper de ækle 'skjeggkre' her.
Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!
En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.
Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark
Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...
Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb
Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...
Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den
Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.
Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark
Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...
Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad
Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...
Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus
Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhusplanter og grøntsager.
Stop for villaejeres brug af farlig musegift
De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...
Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren
En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...
Har du husmår på dit loft?
Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.
Sådan undgår du mus i dit hus
Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...
Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem
Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.
Fang musen inden den gør skade på dit hus
Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.
Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet
Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.
Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus
Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...