Der findes tre måder, hvorpå nordmændende bekæmper de små kryb.
Der findes tre måder, hvorpå nordmændende bekæmper de små kryb. Foto: Rolf Magnus W. Sæther/GettyImages

Epidemi: Sådan bekæmper Norge skadedyret skægkræ

Skægkræet er et nyt skadedyr i Danmark, men i Norge har de længe været klar over, at det lille og uskyldigt udseende insekt langt fra er, som det ser ud. Se, hvordan nordmændende bekæmper skægkræet her.

Spørger man nordmændene, er insekterne skægkræ ækle. De fortæller, at de lever i hobetal, kravler op i senge, i badekar og håndvaske, og at deres tilstedeværelse i hjemmet næsten kan beskrives som psykisk terror. Og nordmændene ved, hvad de taler om. I løbet af de seneste seks år er skægkræsbestanden i Norge nemlig eksploderet, og nu ser det ud til, at vi også skal til at stifte bekendtskab med de små kræ herhjemme.

De første af arten er nemlig fundet hele tre steder i Danmark - i Nordjylland, i Midtjylland og på Nordsjælland. Heldigvis har det norske folk erfaring i effektive metoder til at bekæmpe de små skadedyr, og derfor har vi vendt blikket mod vores kolleger i Norge, der længe har haft fokus på det problematiske insekt. 

De mest effektive metoder til bekæmpelse

Vores norske søstersite, ViiVilla.no, har blandt andet talt med skægkræs-ekspert Kenneth Ervik, der er skadechef hos Nokas Skadedyrskontrol og arbejder med at effektivisere bekæmpelsen af skægkræ i landet. Han fortæller, hvordan man bedst kan bekæmpe de små kryb.

- Den mest effektive metode til at bekæmpe skægkræ, er ved at gennemføre en kortlægning af huset for at finde ud af omfang, levesteder og klækkesteder. Kortlægningen lægger grundlaget for, hvilke tiltag der bør sættes i gang, siger han.

Tre måder at bekæmpe skægkræ på

Kenneth Ervik fortæller, at der indtil videre findes tre måder, hvorpå nordmændende bekæmper de små skadedyr. De fanger dem i limfælder, sprøjter med gift, eller lokker dem frem med forgiftet mad.

Meget har dog tydet på, at limfælderne ikke er effektive nok, mens det er risikabelt for beboere at sprøjte med gift. Derfor mener han, at den sidste metode er den mest lovende. 

- Det mest effektive er bekæmpelse med forgiftet mad. Men det er kun professionelle, som kan gøre det, siger Kenneth Ervik.

Bekæmpelse med forgiftet mad 

Det er et forskningsprojekt, sat i søen af Norsk Folkehelseinstitut og Norsk Hussopp Forsikring, der har udviklet den smarte metode til at slippe af med skægkræene. Forskerne har fundet - og fået godkendt - et aktivt stof, der effektivt bekæmper skadedyrene og samtidig er den bedste metode i forhold til helse og miljø. Ved at bruge det forgiftede mad, reduceres risikoen nemlig for at forgifte folk, som bor i plagede boliger, og samtidig gør metoden kort proces med skægkræene, der bider på.

Ring til skadedyrsbekæmper

Herhjemme er skadedyrsfirmaerne også klar til at bekæmpe de invasive insekter.

Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse fortæller, at det er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser et skægkræ - det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

Problemet bliver større og større

For nordmændende er det tydeligt, at problemet med skægkræ er blevet større indenfor de seneste par år. Insekterne gør ikke nogen stor skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i madvarer. Derfor er hovedårsagen til, at ingen ønsker skægkræene i hjemmet simpelthen, at de er ulækre.

- De kan klatre op på vægge og snige sig op i senge, badekar, vaske og gryder. Og så er manges tolerencegrænse nået, fortæller Kenneth Ervik.

Store mørketal

Præcis hvor mange der kæmper mod skægkræ i Norge er uvist, men i 2018 blev hele 3.500 skadedyrsbehandlinger udført af skadedyrsfirmaer. Mørketallene er dog store, da mange selv forsøger at udrydde de uvelkomne kryb. Samtidig er der også en del, der ikke ved, at de har besøg af sølvfiskens store fætter, men som blot tror, at deres hjem er usædvanligt plaget af det mindre generende insekt.

Er du selv i tvivl om, hvorvidt du har set en sølvfisk eller et skægkræ pile over gulvet i dit hjem for nylig? Så kan du se, hvordan du kan se forskel på de to insekter, her

Se, hvordan nordmændende bekæmper de ækle 'skjeggkre' her. 

7. maj 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din faldstamme. Se hvordan her. 

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.